Lagbanner
Villa Park, 2024-10-06 15:00

Aston Villa - Manchester U

Inför: Aston Villa – Manchester United
En tuff bortamatch för Manchester United väntar under söndagen.

Inför: Aston Villa – Manchester United

Ett formstarkt Aston Villa tar emot ett formsvagt Manchester United. Ödesveckan närmar sig sitt slut för Erik ten Hag. Frågan är om söndagens batalj blir avskedsföreställningen för nederländaren?

Manchester United:
Till slut lyckades Manchester Unitedrädda någon form av heder i Portugal när Harry Maguire gjorde 3-3-målet mot Porto på tilläggstid. Men tyvärr var det inte ett resultat som stärkte Erik ten Hags aktie. Efter förlusten mot Tottenham förra veckan har flertalet medier på de brittiska öarna rapporterat att resultaten mot Porto och Aston Villa är avgörande för nederländarens framtid. Således är nog tre poäng ett måste i söndagens drabbning, men jag är inte ens säker på att det räcker. Dock fanns det några glädjeämnen för United-tränaren, nämligen att Rasmus Höjlund fanns med i målprotokollet. Dansken gjorde sin första start den här säsongen och det kommer bli viktigt att han fortsätter att leverera fram över, då Manchester United haft problem med det offensiva spelet.

Skadeläget i truppen är fortsatt något bekymmersamt, även om inga nya namn adderats på listan. Mason Mount och Kobbie Mainoo ådrog sig skador mot Tottenham och reste inte till Portugal i veckan. Duon ska vara nära att återigen vara tillgängliga, enligt ten Hag på fredagens presskonferens och det handlade mer om försiktighetsåtgärder att de inte var uttagna mot Porto. Sedan tidigare är Luke Shaw, Victor Lindelöf, Tyrell Malacia och Lenny Yoro indisponibla.

Min startelva (4-2-3-1): Onana - Mazraoui, de Ligt, Martinez, Dalot – Ugarte, Eriksen – Garnacho, Fernandes, Rashford – Höjlund

Motivering:
Det blev en del rotation i torsdagens match, men på Villa Park finns inget spara på och det gäller att ställa ut starkast tillgängliga lag. Defensiven känns rätt given på förhand. Visst, det går att argumentera för Maguire ska in i elvan efter målet senast, men jag värderar kontinuitet framför ett starkt inhopp och därför De Ligt och Martinez chansen, då de bör vara det ordinarie mittbacksparet, enligt mig.

På mittfältet ser jag Ugarte som given. Är Mainoo redo att starta bör han självklart gå in bredvid urgayanen. Men då statusen på United-produkten är oklar väljer jag Eriksen. Förhoppningsvis kan den rutinerade mittfältaren bidra med bolltrygghet.

Offensivt bör Höjlund vara given i anfallet efter målet senast. Det enda argumentet emot är om kroppen inte klarar att starta två matcher på kort tid. På högerkanten är det hugget som stucket mellan Garnacho och Diallo men då ivorianen startade mot Porto, så får argentinaren chansen.

Aston Villa
Unai Emerys gäng tog en rejäl skalp under onsdagen, då man besegrade självaste Bayern München hemma på Villa Park i Champions Leagues ligafas. Spanjoren har varit ansvarig för Birmingham-laget sedan november 2022 och sedan dess har det i princip gått spikrakt uppåt. Aston Villa har stått för en imponerande resa de senaste säsongerna och har egentligen gjort allt som Manchester United inte gjort. Man har värvat genomtänkt och haft en tränare som tillsammans med en kompetent sportslig ledning med president Monchi i spetsen byggt en solid grund att stå på. Dessutom spelar man en underhållande fotboll med snabba omställningar och högt tempo. Nu visar Aston Villa att man dessutom kan utmana de allra största fotbollsklubbarna, när de har dagen.

Ligaspelet har inletts med tre vinster, en oavgjord och en förlust, vilket gör att Emerys manskap ligger på en femteplats i tabellen. Även om Aston Villa gjort det bra hittills kommer det bli intressant att se i vilken utsträckning kombinationen Europaspel och Premier League-spel kommer att påverka laget. Manchester United befinner sig förvisso i en liknande situation men där är det tydligt att ligaspelet bör vara prio ett. Emerys mannar mönstrade ett relativt ordinarie manskap mot Bayern och frågan är om vi får se en rotation nu eller om man fortsätter köra med bästa möjliga lag och försöker att satsa på båda fronterna helhjärtat.

De största hoten hos Birmingham-laget finns offensivt. Ollie Watkins är det mest meriterade namnet och anfallaren skulle nog kunna gå in som ordinaire spjutspets i de flesta topplag i ligan. Mindre välkända namn men likväl spelare att hålla koll på är Leon Bailey och Morgan Rodgers. Duon har stått för pigga insatser och är vassa i djupled och en-mot-en. På bänken finns dessutom en supersub i colombianen John Dúran. 20-åringen har redan gjort fyra mål i ligaspelet utan att ha startat en match. Dessutom avgjorde anfallaren mötet Bayern även det som inhoppare. Så han blir defenitivt något att se upp med för skakig United-backlinje.

På skadefronten är Amadou Onana osäker efter att ha blivit utbytt i veckan, då han ådrog sig en smäll. Detsamma gäller den offensiva spelaren Jacob Ramsey. Sedan tidigare står det klart att Tyrone Mings, Boubacar Kamara och John McGinn missar matchen.

Trolig startelva (4-2-3-1): Martinez - Konsa, Carlos, Torres, Digne - Barkley, Tielemans - Bailey, Rodgers, Maatsen- Watkins

Tre snackisar inför matchen

1. Omsprungna av Aston Villa
Visst, rubriken kanske låter hård men i dagsläget är det en sanning. Inför söndagens möte håller jag Aston Villa som favoriter. Det säger en del om hur pass lågt Manchester United har sjunkit och vilken imponerande resa Birmingham-klubben stått för. Om någon hade sagt till mig runt 2013 att Aston Villa skulle vara ett bättre fotbollslag än Manchester United 2024 hade jag nog dömt ut den personens fotbollskunskaper fullständigt, men nu är vi här och det är dags att alla United-supportrar inser vart klubben befinner sig i näringskedjan. Aston Villa är en betydligt mer välfungerande organisation och har jobbat extremt smart de senaste åren, för att ta sig dit man är nu. Jag är medveten om att det kan svänga snabbt i fotboll och om ett år kan ordningen mycket väl vara återställd och Manchester United är tillbaka i toppen igen. Även om inte mycket talar för det i dagsläget. På söndag har ”The Red Devils” en gyllene chans att man är det bättre fotbollslaget än Aston Villa och att jag och andra kritiker har fel. Låt oss hoppas att man tar den möjligheten.

2. Dead Man Walking?
Ödesveckan för Erik ten Hag började inte på önskvärt vis och nu finns bara en livlina kvar för nederländaren, om man ska tro brittisk press. Det måste bli tre poäng mot Aston Villa, annars tror jag definitivt att det är över och att Manchester United kommer ha en ny tränare efter landslagsuppehållet. Men frågan är om ens en seger på Villa Park räcker? Känslan är ten Hag oavsett resultat är ”Dead man walking”. Det börjar komma rapporter om att han har tappat omklädningsrummet och rykten om potentiella ersättare. Spelmässigt finns det tyvärr inga större ljusglimtar och med tanke på pengarna som spenderats, så finns det tyvärr inte många argument för att behålla ten Hag. Jag tror att ledningen gör bäst i att sparka nederländaren oavsett resultat, förhoppningsvis blir det en någorlunda värdig avslutning, om så är fallet.

3. Rasmus Höjlund, spjutspetsen som United saknat?
Målskytt senast mot Porto och nu är tanken att Rasmus Höjlund ska rida vidare på den vågen. Under säsongsinledningen har Manchester United saknat en riktig ”nia”, då dansken varit skadedrabbad. För att Manchester United ska få fart på offensiven krävs en målgörare som är farlig i boxen och det är precis vad Höjlund erbjuder. Förra säsongen kom 21-åringen in i ett rejält målstim under vintern och våren. Förhoppningsvis får vi se något liknande nu då det kommer krävas för att Uniteds säsong ska vända.

Tips: 2-2 Målskyttar:  Aston Villa: Watkins, Rodgers Manchester United: Höjlund, Rashford

Arena, datum och matchstart: Villa Park, söndag 5/10, 15:00
Turnering: Premier League omgång 7
Stream: Viaplay

Vad tror ni om söndagens match? Kan en vinst rädda Erik ten Hag från att få sparken? Skriv din åsikt i kommentarsfältet men tänk på att hålla god ton!
GGMU













 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2024-10-05 23:10:00
Author

Fler artiklar om Manchester U