Lagbanner
Allianz Arena, 2023-09-20 21:00

Bayern München - Manchester U

Inför: Bayern München – Manchester United
Tuchel mot Ten Hag, Bayern mot United - Champions League drar igång!

Inför: Bayern München – Manchester United

Efter senaste tidens sämre resultat i ligan är detta kanske exakt den typen av frisk luft som Manchester United behöver. Äntligen drar Champions League igång igen, och då åker United till Tyskland för att ta sig an en av Europas tuffaste utmaningar. Det finns en hel del frågetecken, men detta är Champions League och allt att vinna. Låt hymnen mullra, nu kör vi igång.

Manchester United
Champions League är tillbaka och Manchester United kliver in i turneringen med tillförsikt… eller nja, kanske inte fullt ut. Fem matcher är spelade av säsongen 23/24 och sex poäng har skrapats ihop, uddamålssegrar hemma mot Wolverhampton och Nottingham Forest. I övrigt är det tre förluster, senast hemma mot Brighton.
Just Brighton har kommit att bli ett bogey team för United, och kanske var det inte helt oväntat att den långa förlustfria sviten på hemmaplan skulle brytas i helgen. Ten Hag hittade inte rätt i de taktiska dragen, och även om det såg spännande ut första 20 minuterna kan inte 1-3 sägas vara orättvist.

Nu är det nya tag, ny turnering och en chans att STUDSA TILLBAKA. Även om jag är så oerhört trött på att behöva studsa tillbaka är det ju något Ten Hag faktiskt allt som oftast lyckats få United att göra. Och kanske att trendbrottet med förlust på hemmaplan också kan ge ett trendbrott i att vinna på bortaplan.

En av de mest klassiska United-matcher var mot Bayern München, CL-finalen 1999. Utöver den segern har United bara lyckats slå tyskarna en enda gång på totalt elva matcher. Fem kryss och fyra förluster, senast lagen möttes var 2014 just på Allianz Arena då det blev 3-1 i baken. Vi hoppas United-spelarna kan frammana sin inre Patrice Evra och dunka upp något skott i krysset.

Häng nu med här och räkna; Wan-Bissaka är nyast på listan, sen följer Shaw, Malacia, Varane, Mainoo, Heaton, Antony, Sancho, Amad, Mount och Amrabat. Jag får det till elva spelare, elva spelare som av en eller annan anledning inte är tillgängliga för spel. Tre fjärdedelar av en backlinje, ett halvt mittfält och några offensiva – tänkta – spetsspelare för en startelva får sitta vid sidan och kika på matchen. Visserligen verkar Mount och Varane vara tillbaka i träning, men inte matchredo. Att skadesituationen börjar lätta får vi sannerligen hoppas, nu fylls listan snarare på för varje dag.

Min startelva (4-2-3-1): Onana – Dalot, Lindelöf, Martinez, Reguilon – Casemiro, Eriksen – Pellistri, Fernandes, Rashford – Højlund

Motivering:
Bakåt finns väl inte jättemycket att välja på om vi ska vara ärliga. Sergio Reguilon gjorde en förvånansvärt pigg debut mot Brighton och får förnyat förtroende, samtidigt som resterande tre kör vidare – inte för att de övertygat något enormt – i brist på fullgoda alternativ.
Sen blir det desto mer intressant. Casemiro har inte landat ordentligt efter semestern, men är det någon turnering han kan och något tillfälle som kan få honom att gå igång på alla cylindrar är det väl detta. Jag tror brassen kommer göra en håll käften-prestation.
Bredvid ställs löpstyrka och muskler i McTominay mot smartness och fötter i Eriksen. Vi behöver lugnet och någon som kan ta hand om bollen, alltså är platsen Eriksens.

Facundo Pellistri har sett oerhört intressant ut varje gång han fått några minuter på plan, men Ten Hag verkar inte se honom redo för en start. Jag hoppas däremot att han får den möjligheten. Garnacho har mest trampat vatten, och diamanten på mitten kan få stanna kvar i England. Med en mer traditionell ytter som kan komma runt och mata bollar mot Rasmus Højlund kan United skapa oreda.
Bruno ska så klart spela centralt och Rashford är självskriven till vänster. Där har ni laget som ska brotta ner Bayern.

Bayern München
Under dramatiska former lyckade Bayern ro hem sin elfte raka ligatitel på förra säsongens sista dag. Men det var inte bara en dramatisk ligaavslutning, det var en lika dramatisk vår i Bayern-land. Högt ansedda Julian Nagelsmann fick kicken i mars och in kom Thomas Tuchel.
Men det blev inte den där direkta succén gubbarna som bestämmer hoppats på. Först uttåg ur tyska cupen, sedan uttåg mot Manchester City i Champions League. Visserligen räddades ju ligatiteln, men den får väl mer eller mindre räknas som vardagsmat för Bayern.

Tuchel har fått en försäsong, några nyförvärv och nu han ska lyfta klubben till att plocka hem Europas största titel. Dock inleddes säsongen med 3-0-torsk mot Leipzig i tyska supercupen, därefter har det blivit tre segrar innan man i helgen kryssade i den tidiga seriefinalen mot Leverkusen. Resultatet skrevs till 2-2 efter mål av Harry Kane och Leon Goretzka.
I den förstnämnde av dessa har vi en av Europas största transfersagor de senaste åren som till slut tog målflagg. Harry Kane lämnade Tottenham för ungefär hundra miljoner euro och Bayern fick sin nya stjärnnia. Utöver Kane var sommarens andra stora värvning mittbacken Kim Min-jae från Napoli, som norpades framför ögonen på United. Lämnat laget har spelare som Lucas Hernández, Ryan Gravenbrech, Benjamin Pavard, Sadio Mané och Marcel Sabitzer gjort.

Harry Kane har gjort fyra mål på lika många ligamatcher och ger valuta för pengarna. Som om inte det vore nog finns Leroy Sané och Serge Gnabry med flera som Uniteds försvar behöver hålla koll på – dock har effektiviteten var något som gäckat laget lite under säsongsinledningen.
Ett potentiellt avbräck är Joshua Kimmich som klev av i helgen med skadekänning, men det verkar mer varit en säkerhetsåtgärd. Kingsley Coman är tillbaka i truppen efter skadefrånvaro men Raphael Guerreiro är ännu inte matchredo. Även Manuel Neuer missar matchen, målvakten bröt benet strax efter VM men närmar sig spel. Tyskarna får också klara sig utan Tuchel vid sidlinjen, han missar matchen efter sitt röda kort mot City i våras. Vi kniper alla halmstrå vi kan och säger att det är ett stort avbräck, och att Bayern typ aldrig förlorar i gruppspelet – särskilt inte på hemmaplan – glömmer vi en stund.

Trolig startelva (4-2-3-1): Ulreich – Laimer, Upamecano, Kim, Davies – Goretzka, Kimmich – Sané, Müller, Gnabry – Kane

Tre snackisar inför matchen

1. Erik ten Hag masterclass
Jag ropar absolut inte efter något huvud som ska serveras på silverfat här, men Uniteds säsongsinledning är inte godkänd. Det går att prata om en lång skadelista, en process för att implementera ett nytt spelsätt och en av Europas kanske tuffaste bortamatcher som väntar. Men Manchester United är en av de allra största klubbarna och då måste resultat in och segrar komma. Ten Hag och United står inte och faller med den här matchen, men den sätter tonen för hela gruppspelet och den kan ge supportrarna lite mer tro på det som görs. I matchen mot Brighton fungerade den nya uppställningen i ungefär 20 minuter, men efter det blev det mycket vattentrampande och skuggjagande och när inte några särskilt stora förändringar gjordes förrän mot slutet ställs frågetecken för matchcoachningen av Ten Hag. Nu måste de taktiska bitarna sitta till perfektion, och jag nöjer mig faktiskt med ett kryss. Det är upp till bevis.

2. Se till att den danska dynamiten exploderar
Rasmus Højlund är kanske inte utropstecknet som rätar ut alla frågetecken som finns kring dagens Manchester United, men nog kan han vara det för en del av dem. Inhoppet mot Arsenal bådade gott, starten mot Brighton var ytterligare en ljuspunkt och med någon millimeter på sin sida hade han haft ett mål med sig. Dessa förbenade millimeter.
Trots att han inte alltid fick bollen var det tydligt att se rörelsemönstret i straffområdet och vilken uppgradering detta kan komma att bli för United. Men då måste han också sättas i spel. Marcus Rashford skapade mycket mot Brighton och är Uniteds farligaste spelare offensivt, men han – precis som alla andra – behöver få upp huvudet och hitta ytorna Højlund attackerar. Kan Rashford få upp blicken ibland kommer Højlund få sina lägen, och dessutom kommer engelsmannen själv få mer yta när motståndarförsvaret inser att United har mer än en spelare längst fram som kan serveras bollar. Sätt dansken i spel och låt honom kriga i boxen, då kommer han explodera.

3. André Onana blir utslagsgivande
”Han är i alla fall bra med fötterna” har gått att läsa när United släppt in mål, ”De Gea hade räddat” har också synts. Uniteds nya supermålvakt hade inte sin allra bästa match mot Brighton, men i matcher som denna mot Bayern kommer han visa att han är rätt man på rätt plats. Han är inte sämre på att rädda bollar än någon annan, men framför allt är han ju dessutom riktigt bra med fötterna. Lag som vill kliva fram mot United tvingas ta med Onanas fötter i beräkningen för hur och när press ska sättas. United måste mot Bayern hitta tillfällen att vila med boll, och dessutom slå till med full kraft när tillfälle ges. Dessa tillfällen kommer ges, och skapas, betydligt oftare när en spelare som Onana finns i målet. Han kan så klart inte göra allt på egen hand, flera spelare måste höja sig. En centrallinje med Onana, Casemiro och Højlund ger gott om hopp. Och Onana är en nyckelfigur för att hålla bollen från eget nät men också för att United ska lyckas i sitt offensiva spel.

Tips: 2-1 (Kane x2, Højlund)

Arena, datum och matchstart: Allianz Arena - 20/9, 21:00
Turnering: Champions League – gruppspel, omgång 1
Stream: TV4 Play

Vad kommer ni hålla koll på under matchen mot Bayern? Dela med er och diskutera vidare i kommentarsfältet!

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2023-09-19 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham