Lagbanner
Vitality Stadium, 2024-04-13 18:30

Bournemouth - Manchester U

Inför: Bournemouth – Manchester United
Manchester United är ute efter revansch mot Bournemouth

Inför: Bournemouth – Manchester United

En kvällsmatch på sydkusten väntar för ett sargat Manchester United. Efter tre matcher utan seger i ligan är det dags för ten Hags manskap att hitta tillbaka på vinnarspåret mot ett Bournemouth som befinner sig i ingenmansland.

Manchester United
Krysset mot Liverpool förra veckan lämnade en blandad eftersmak i munnen. Förvisso sabbade Erik ten Hags manskap för Klopps mannar i titelstriden, men det var en insats som lämnade mer att önska spelmässigt och många kritiker kan hävda, med viss befogenhet, att poängen var något tursam. Men trots det var Manchester United nära att vinna matchen och hade det inte varit för Wan-Bissakas något klumpiga agerande kanske ”The Red Devils” orkat stå emot.

Nåväl, United ska försöka gå vidare efter tre raka matcher utan seger och förhoppningsvis hitta tillbaka mot på vinnarspåret igen. Bournemouth står för motståndet och om ten Hags manskap ska ha någon chans på att nå Champions League-platserna måste det bli tre poäng på lördag. Elva poäng skiljer upp till Aston Villa och det är inte helt kört än, men det vill nog till att United går rent resterande sju matcher och hoppas att Tottenham och/eller nyss nämnda Aston Villa kollapsar något jag tyvärr inte ser hända. Som det ser ut nu är vi alldeles för svaga spelmässigt och det är helt fel period att vara i en formsvacka nu när allt ska avgöras. Även om Bournemouth guppar stabilt i mitten av tabellen och inte har särskilt mycket att spela för är de ett lurigt lag som kan blixtra till när man minst anar det. I vinterns möte så var det inget snack om saken när ”The Cherries” vann komfortabelt på Old Trafford med 3-0, en i raden av pinsamma förluster för Manchester Uniteds del den här säsongen. Förhoppningsvis har man lärt sig läxan till på lördag och tar revansch.

De defensiva skadebekymren fortsätter för Erik ten Hag. I veckan kommunicerades det ut att Raphael Varane och Jonny Evans är skadade. Utöver duon missar Lisandro Martinez, Luke Shaw, Tyrell Malacia och Victor Lindelöf matchen. Detta gör att det med största sannolikhet kommer att bli samma backlinje som senast mot Liverpool. På mittfältet bekräftade ten Hag på fredagens presskonferens att Scott McTominay kommer att missa matchen. Dessutom är Marcus Rashford ett frågetecken men ska, enligt nederländaren ha tränat i veckan, vilket talar för att han är redo inför lördagens match.

Min startelva (4-2-3-1): Onana – Dalot, Kambwala, Maguire, Wan-Bissaka – Casemiro, Mainoo – Garnacho, Fernandes, Rashford – Höjlund

Motivering
Jag väljer att starta samma elva som mot Liverpool, detta då skadeläget i truppen fortsatt är illa och det inte finns många möjligheter till rotation. Dessutom kan det vara nödvändigt att ge samma spelare chansen för att visa på någon form av kontinuitet. Även om flera av spelarna i startelvan stod för svaga prestationer senast, så tror jag det kan vara nyttigt att starta med samma elva för att ge spelarna förtroende och förhoppningsvis en självförtroendeboost. United har sällan startat med samma startelva flera matcher i rad och bristen på kontinuitet är en anledning till att det gått knackigt.

Defensivt finns, som tidigare nämnt, få valmöjligheter och därför så känns backlinjen helt given utefter omständigheterna. På mittfältet går det att argumentera för Casemiro inte bör starta, då han stod för en svag prestation mot Liverpool. Men brassen är en ledartyp och United behöver en fysisk spelartyp bredvid Mainoo. Amrabat skulle kunna vara ett alternativ, men sett till hur illa han presterat den senaste tiden känner jag mig inte trygg med marockanen. Mason Mount tycker jag har sett pigg ut sen han kom tillbaka från skada men om engelsmannen startar bredvid unitedprodukten finns risken att mittfältet kan bli fysiskt utmanövrerat av Bournemouth.

Offensivt så är det största frågetecknet Marcus Rashford. Engelsmannen har inte imponerat och hans framtid i klubben känns oklar. Hans främsta konkurrent, Antony, har stått för två positiva insatser mot Liverpool och Chelsea, men i min bok måste brassen upp till bevis oftare för att han ska förtjäna en startplats. Därför får Rashford chansen på nytt, även om jag inte känner mig bekväm med det valet.

Bournemouth
Andoni Iraolas manskap har en stark mars månad bakom sig med resultatraden tre vinster och en oavgjord. För det blev spanjoren belönad med priset som månadens tränare i premier league, detta har även gjort att Bournemouth lyft från de nedre regionerna i tabellen och befinner sig på bekväm tolfte plats  och riskerar inte att bli inblandad i någon bottenstrid om man inte tappar formen totalt i säsongsavslutningen. Detta kan vara till Uniteds fördel. Det går att argumentera för att ”The Cherries” kanske inte har den högsta motivationen och därför bör ”The Red Devils” gå segrande ur striden, då man har mer att spela för. Ett bevis på detta är senaste matchen där Iraolas mannar förlorade mot nedflyttingskämpande Luton på hemmaplan. Dock är Bournemouth ett lag som stundtals kan spela en riktigt trevlig fotboll om allt stämmer. Man är ett bollskickligt lag som gillar att spela i ett högt tempo och det kan passa ten Hags manskap illa då man tidigare haft problem mot dessa typer av lag.

Nyckelspelare för det rödsvarta laget är främst anfallsstjärnan Dominic Solanke. Engelsmannen har gjort 16 mål i Premier League den här säsongen kommer bli en tuff uppgift för Maguire och company att hantera honom. Utöver 26-åringen finns både snabbhet och teknik på kanten i form av Justin Kluivert som United bör se upp med.

På skadelistan hos ”The Cherries” finns den formstarke yttern Antoine Semenya. Enligt Iraola ska det vara 50/50 om han spelar på lördag. Spelare som definitivt missar matchen är Marcus Tavernier, Tyler Adams, Ryan Fredricks och Chris Mepham.

Trolig startelva (4-2-3-1): Neto – Smith, Zabarnyi, Kelly, Kerkez – Cook, Christie – Kluivert, Faivre, Ouattara, Solanke

Tre snackisar inför matchen
1. En öppen tillställning att vänta?

Både Bournemouth och Manchester United är lag som sällan håller nollan i sina matcher. Därför tror jag att det kan bli en ganska svängig match på Vitality Stadium. Om det passar ten Hags manskap är svårt att svara på. Förvisso har man starka kontringsspelare i Garnacho och Rashford, men det gäller att duon har dagen, annars kommer offensiven se ganska tam ut. Visserligen finns Rasmus Höjlund på topp men han måste ha bra spelare runt sig för att skapa chanser. Dock är jag inte imponerad av Bournemouths defensiv och det finns ytor för United att utnyttja. Offensivt är hemmalaget betydligt vassare och får de kontroll på matchen så kan ten Hags mannar få en del problem, om ”The Cherries” hittar in i straffområdet. Det såg vi om inte annat i vinterns möte. Men om jag får gissa hur matchbilden kommer se ut så tror jag det kommer vara två lag som vill gå framåt vilket gör att det kan bli en underhållande matchen om man är neutral.

2. Håller defensiven?
Jag har redan varit inne på det bekymmersamma skadeläget i defensiven och med största sannolikhet kommer backlinjen att var intakt i lördagens match. Mot Liverpool så stod mittbacksparet Willy Kambwala och Harry Maguire för solida prestationer, trots att United släppte in två mål. På förhand känns såklart backlinjen långt ifrån optimal och att spela med två renodlade högerbackar i Dalot och Wan-Bissaka känner jag mig inte helt trygg i. Nu kommer man ställas mot ett Bournemouth som har kvicka yttrar och en anfallare som är livsfarlig i boxen. Det kommer återigen bli ett tufft test för en sargad United-backlinje och det gäller att man ligger rätt i positionerna och är beredda att ta den fysiska kampen. Jag hoppas att mittbacksduon kan ta med sig prestationen från Liverpool-matchen och bygga vidare på den, för det kommer behövas om vi ska hålla Dominic Solanke borta från målprotokollet.

3. Ta kontroll över matchen
Manchester United har sannerligen inte imponerat spelmässigt den senaste tiden. Man har haft svårt att ta kontroll över spelet och mittfältet har sett ihåligt ut. Det som är riktigt illavarslande är att så även varit fallet mot, på papperet, sämre lag. Jag tycker det är svårt att urskönja vad Erik ten Hag vill få ut med den här typen av spelidé och ska United hitta tillbaka på vinnarspåret igen, måste man åtgärda dessa brister. Mot Bournemouth vill jag se att går och tar kontroll över matchen från start. Tillåter man Bournemouth styra matchen och pressa på kommer man inte lämna Vitality Stadium segrandes. Jag tycker att United har tillräckligt starkt spelarmaterial för att kunna styra och dominera mot dessa typer av lag. Att man inte gör det ser jag som ett underbetyg till Erik ten Hag. Förhoppningsvis har han insett varningssignalerna i spelet efter de tre senaste matcherna och åtgärdar det till lördagens match, men sett till hur denna säsong varit så tvivlar jag på det.

Tips: 2 – 3 Målskyttar: Garnacho X2, Maguire

Arena, datum och matchstart: Vitality Stadium, 13/4, 18:30
Turnering: Premier League, omgång 33
Stream: Viaplay

Vad tror ni om matchen? Vilken startelva bör Erik ten Hag ställa på benen? Skriv din åsikt i kommentarsfältet men tänk på att hålla god ton!
GGMU
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2024-04-13 00:25:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham