Lagbanner
Stamford Bridge, 2024-04-04 21:15

Chelsea - Manchester U

Inför: Chelsea – Manchester United
Kan Casemiro bli poängräddare igen mot Chelsea?

Inför: Chelsea – Manchester United

Efter en oroväckande svag insats senast borta mot Brentford väntar nu ett annat Londonlag för Manchester United. Chelsea står den här gången för motståndet och Erik ten Hag har mycket att fila på inför tungviktsmötet på Stamford Bridge.

Manchester United
En oroväckande insats var det ja. I lördags förra veckan blev Manchester United totalt utspelade av bottenlaget Brentford i London. Erik ten Hag fick nöja sig med en poäng, trots att Mason Mount helt oförtjänt gett United ledningen i minut 90+6. Brentford öste på allt man hade i slutminuterna av tilläggstiden och lyckades trycka in en kvittering i matchminut 90+9. Det var ett välförtjänt mål och United ska faktiskt vara glada att man ens lyckades knipa en poäng. Att bottenlaget Brentford tilläts spela ut Erik ten Hags gäng på det sättet som man faktiskt gjorde var rent av uselt av United.

Nu väntar ny match i London för Manchester United när man ställs mot Chelsea. Som om det inte vore nog med den svaga insatsen senast har Erik ten Hag dessutom fått nya skadeproblem i truppen. Lisandro Martínez och Victor Lindelöf kommer att missa en månad vardera på grund av en vad- respektive lårskada. United har kämpat med skadebekymmer hela säsongen men backlinjen börjar nu se riktigt tunn ut. Med Martínez, Lindelöf, Shaw och Malacia skadade saknas viktiga pusselbitar i ten Hags defensiva lagbygge. Raphaël Varane och Jonny Evans är också två frågetecken – fransmannen byttes ut i paus senast och nordirländaren fanns inte med i truppen.

Min startelva (4-2-3-1): Onana – Dalot, Varane, Maguire, Wan-Bissaka – Mainoo, McTominay – Garnacho, Fernandes, Rashford – Højlund

Motivering
Inte mycket som behöver motiveras i den här startelvan. I backlinjen finns det inte mycket att välja på. Skulle alternativen på mittbackspositionen vara limiterade finns alltid ungtuppen Willy Kambwala redo att rycka in. Jag väljer också att starta samma spelare som senast på mittfältet och i anfallet, mycket på grund av att det ändå ska vara Uniteds bästa frontlinje. De kommer dock behöva höja sig rejält. Kanske kan Casemiro få chansen från start med tanke på att han blev stor poängräddare senast United mötte Chelsea på Stamford Bridge.

Chelsea
Den sovande jätten Chelsea ligger för närvarande på tolfte plats i Premier League. Det är ett nytt fiaskoår av Londonklubben, som inte alls fått ordning på varken spelet på eller utanför plan. Chelsea är extremt ojämna i år och det gör dem också extra svårlästa inför en tungviktsmatch som denna. Cole Palmer är lagets stora stjärna som den här säsongen har gjort 13 mål och 8 assist på bara 20 starter i klubben. Det är ruggigt imponerande siffror och det säger också något om vilket tungt lass han tvingas dra själv.

Men det svänger som sagt mycket kring Chelsea. 11 vinster, 7 kryss och 10 förluster är klubbens facit efter 28 spelade ligamatcher den här säsongen. Man har dock inte förlorat i ligan sedan början på februari och har nu tagit nio poäng på fem matcher, vilket är ett bra poängsnitt.
Inför matchen mot Manchester United är Chelseas fröjdiga högerback Malo Gusto osäker till spel. Detta efter att han byttes ut senast mot Burnley och tog sig för baksidan av låret. I övrigt ska samma manskap som senast vara redo mot United.

Trolig startelva (4-2-3-1): Petrovic – Gilchrist, Disasi, Badiashile, Cucurella – Caicedo, Fernández – Palmer, Gallagher, Mudryk – Jackson

Tre snackisar inför matchen

1. Nya skadebekymmer

Manchester Uniteds skadebekymmer verkar aldrig ta slut. Med nya bekräftade skador i backlinjen kommer ten Hag tvingas ta itu med nya problem bakåt i planen. Tyvärr har Uniteds långa skadelista förstört hela säsongen, framförallt med tanke på de spelare som faktiskt var tilltänkta att vara tongivande och bärande för det här laget. Luke Shaw, Casemiro, Rasmus Højlund och en ständig skadeproblematik på mittbackspositionen har gjort jobbet riktigt svårt för ten Hag. Det blir intressant att se vilka som är tillgängliga för spel imorgon och om det möjligen kan vara så att en ny junismittback tar plats på Uniteds bänk.

2. Reaktion på senaste insatsen?
Insatsen senast mot Brentford var bland det sämsta jag sett Manchester United i år. Brentford tilläts avlossa 31 skott jämfört med Uniteds 11. En annan utstickande siffra är Uniteds 44 rensningar, att jämföra med Brentfords 13. Nej, krysset på Gtech Community Stadium är helt klart något som United måste reagera på inför matchen mot Chelsea. Det krävs att samtliga spelare lägger i både två och tre nivåer till för att revanschera sig och visa att man faktiskt kan betydligt bättre. Chelsea har dessutom stora problem och ska vara ett lag som jag är säker på att United kan få hål på.

3. Stormatch – eller?
Man är van vid att direkt koppla Chelsea mot Manchester United till en av de största matcherna i Premier League. Må så vara att det var så det såg ut för 15 år sedan, men idag kan man faktiskt inte påstå det. Nu för tiden är det två mediokra, underpresterande och sovande giganter i den engelska högstaligan som ska göra upp på Stamford Bridge – det går inte att säga något annat. Med det sagt är Chelsea och Manchester United självklart två av Englands absolut största klubbar, men det är samtidigt två klubbar som underpresterat grov under en lång tid nu. Med det i bakhuvudet finns det fortfarande en tyngd i de här matcherna och det hade vägt tungt om något av lagen lämnar matchen med tre poäng. Låt oss hoppas att det är precis vad United får göra den här veckan. 

Tips: 1–1 (Fernandes)
Arena, datum och matchstart: Stamford Bridge, torsdagen 4 april kl 21.15
Turnering: Premier League, omgång 30
Stream: Viaplay

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2024-04-03 21:15:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham