Lagbanner
St Andrew's, 2024-04-21 16:30

Coventry - Manchester U

Inför: Coventry – Manchester United

Inför: Coventry – Manchester United

Manchester United har inte vunnit på över en månad när det nu väntar en FA-cupsemifinal på Wembley. Där står Coventry på andra sidan i en match som kan bli Erik ten Hags sista livlina den här säsongen.

Manchester United
Tre ynka poäng är vad Manchester United har lyckats skrapa ihop under de senaste fyra ligamatcherna. Senast spelade man 2–2 borta mot Bournemouth, där Bruno Fernandes blev stor poängräddare efter dubbla kvitteringar. Men spelet har inte klickat i ten Hags maskineri och trots att topp-fyra-rivaler oavsiktligt bjudit in United till Champions League-racet har man inte tagit chansen. Med tio poäng upp till Tottenham på femte plats, med sex matcher kvar att spela, får Manchester United rikta fokus mot att fixa en Europa League-plats.

Något annat man också ska rikta fokus mot är FA-cupen. Efter att ha slagit ut Liverpool på det mest högdramatiska sättet i kvartsfinalen stundar nu en semifinal för United på Wembley. Erik ten Hag fick också drömlotten i semifinalen i form av Coventry och slapp således både Manchester City och Chelsea som motståndare. United är således megafavoriter och ska ju bara knipa den där finalplatsen – allt annat vore ett jättefiasko.

När det kommer till truppstatus inför söndagens semifinal är det fortsatt backlinjen som ser oroväckande tunn ut. Lindelöf, Evans, Varane, Shaw, Martínez och Malacia saknas alltjämt, vilket inte ger Erik ten Hag så värst mycket valmöjligheter. Under fredagen kommunicerades det även att Harry Maguire, klubbens enda friska seniora mittback, också är osäker till spel på grund av en skada… En riktig mittbacksförbannelse råder alltså över Carrington, verkar det som. Glädjande är dock att Scott McTominay och Antony ska vara tillgängliga efter att ha missat matchen mot Bournemouth.

Min startelva (4–2–3–1): Onana – Dalot, Maguire, Kambwala, Wan-Bissaka – Mainoo, Casemiro – Garnacho, Fernandes, Rashford – Højlund.

Motivering
Precis som jag var inne på har Erik ten Hag inte särskilt mycket att välja på. Backlinjen är inte förhandlingsbar och vi får bara hålla tummarna för att Maguire kan spela bredvid Kambwala. Det som går att diskutera är vem som ska spela bredvid Mainoo. Jag landar ändå i att Casemiro bör göra det, mycket på grund av brassens rutin och erfarenhet av sådana här viktiga matcher. Han har verkligen inte imponerat på sistone, men jag tror att en FA-cupsemi kan göra att han kliver upp både en och två nivåer. Anfallslinjen tar ut sig själv.

Jag vill också slänga in en joker i truppen som återigen har potential att komma in och avgöra. Han heter Amad Diallo och var ju pojken som tog United till den här semifinalplatsen, efter sitt supersena avgörande mot Liverpool. Jag är övertygad om att han är hur sugen som helst på att få göra avtryck i den här matchen – det kan bli ett riktigt ess i ten Hags rockärm.

Coventry
Uniteds motståndare heter Coventry och ligger på åttonde plats i Championship. Med sex matcher kvar i Englands näst-högsta division behöver man äta in åtta poäng för att ha chans att kvala sig upp till Premier League. Med andra ord är det en riktigt tuff uppgift. Klubben tränas av Mark Robbins, som faktiskt spelade anfallare i Manchester United under tidigt 90-tal.

Coventry tog sig till helgens semifinal genom att slå ut Wolves i kvartsfinalen med 3–2. Detta efter en osannolik matchavslutning, där man släppte in 2–1 i minut 88 men sedan gjorde två mål långt in på tilläggstid och vände matchen till 3–2 i minut 90+10. Senast kommer Coventry från två raka förluster i ligan, men innan dess slog man faktiskt topplaget Leeds med 2–1 på hemmaplan.

Lagets två bästa målskyttar den här säsongen heter Haji Wright och Ellis Simms. Amerikanen Wright har gjort 15 mål den här säsongen och har mest utgått från en kant, medan engelsmannen Simms har gjort 13 mål som spetsanfallare. Något annat som sticker ut den här säsongen är att man har spelat lika i väldigt många matcher – bara ett enda lag i Championship har kryssat fler gånger. Talar det för förlängning i helgen…?

Trolig startelva (4–2–3–1): Collins – Latibeaudiere, Thomas, Kitching, Bidwell – Torp, Sheaf – van Ewijk, Palmer, Wright – Simms

Tre snackisar inför matchen

1. United har allt att förlora

Precis som jag var inne på är Manchester United superfavoriter i den här matchen. När lotten föll på Coventry som motståndare var det såklart en självklarhet att jubla, och det gör jag än idag. Det är såklart en jättefördel att ställas mot ett sämre lag, men i situationen United befinner sig i idag medför det också en blytung press. Manchester United kan bara inte gå bet om den här finalplatsen som ligger i potten och på det sättet har man helt enkelt precis allt att förlora i helgen. Coventry kan däremot spela med axlarna neråt och hoppas på att skrälla, men förutsättningarna är helt klart något annat för United. Och det oroar.

2. Stoppa läckan
Defensivt är United inte inne i en toppenperiod direkt. Åtta insläppta mål på de tre senaste matcherna lovar inte gott, samtidigt som skavankerna i backlinjen aldrig verkar ta slut. Som tidigare nämnt har United bara tre tillgängliga backar till söndagens semifinal (om inte Maguire återhämtar sig) och det är såklart ruskigt oroväckande. Samtidigt går det inte att förneka vilket stort favoritskap som vilar hos United, vilket talar för att potentialen att göra en bra defensiv insats trots allt ändå finns där. På pappret är det definitivt ingen omöjlighet med tanke på vilka som står på andra sidan och jag tror att det hade varit en enorm självförtroendeboost för samtliga om man står för en riktigt solid defensiv prestation på söndag. Det hade behövts.

3. En sista livlina
Säsongen börjar lida mot sitt slut och ur ett United-perspektiv har den såklart varit en stor besvikelse. Champions League-tåget har lämnat perrongen och nu är det till och med osäkert om Erik ten Hag ens hinner med den dassiga Europa League-dressinen. Men i helgen får Manchester United och ten Hag en sista livlina till att ge United-supportrarna något att glädjas åt den här säsongen. Går man hela vägen och vinner FA-cupen kommer det definitivt funka som plåster på såren. Skulle man däremot förlora i helgen mot Coventry kommer det direkt ropas på ten Hags avgång efter slutsignal. Söndagens match kan alltså bli en form av vägvisare för både framtiden och nederländaren, där en vinst hade gett oss potentialen att glädjas över något – medan en förlust hade släckt ner säsongen redan i helgen.

Tips
Arena, datum och matchstart:
Wembley Stadium, söndagen den 21 april klockan 16:30.
Turnering: FA-cupen, semifinal.
Stream: Viaplay.
 

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2024-04-20 16:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham