Lagbanner
Selhurst Park, 2022-05-22 17:00

Crystal Palace - Manchester U

Inför: Crystal Palace  – Manchester United
Fred blev matchens enda målskytt i höstens möte mot Crystal Palace. Kliver brassen fram på nytt?

Inför: Crystal Palace – Manchester United

Äntligen ska premier league säsongen 21/22 avslutas. För Manchester Uniteds handlar det om att säkra den sista europa league-platsen, något man gör vid vinst mot Crystal Palace.

Manchester United:
Efter haveriet mot Brighton för två veckor sedan ska Manchester United återigen beträda en fotbollsplan. Den här gången gästar Ralf Rangnicks mannar Selhurst Park och Crystal Palace för att avsluta premier league säsongen 21/22. Utöver en europa league-plats har inte “The Red Devils “ inte särskilt mycket att spela för. United innehar just nu sjätteplatsen som innebär europa league nästa säsong. Två poäng bakom ligger West Ham som ligger på sjunde platsen och därmed kommer att spela conference league nästa säsong om tabelläget står sig. Det handlar alltså om vilken europeisk turnering Manchester United kommer att spela 22/23, och frågan är om det kommer att vara tillräckligt med motivation för att “The Red Devils" ska vinna matchen?

Söndagens match blir även Ralf Rangnicks sista som huvudtränare. Tysken kommer som de flesta vet ersättas av Erik Ten Hag, som i dagarna vann den holländska ligan med Ajax. Det blåser framtidens vindar runt Manchester United, men först ska denna mardrömssäsong tas i hamn.

Det kommer vara ett försvagat United-lag som reser till London. Rangnick förkunnade på presskonferensen att flera spelare är skadade och är frågetecken inför matchen. Exakt hur många det rör sig om ville tysken inte berätta. Han nämnde dock att Jadon Sancho och Phil Jones inte kunde fullfölja träningen och missar förmodligen matchen. Luke Shaw ska ha återhämtat sig från skada men har samtidigt blivit pappa i dagarna. Enligt Rangnick ska det finnas goda möjligheter att han är med på bänken, om han hinner träna under lördagen. En stor besvikelse för alla Unitedsupportrar är att Alejandro Garnacho förmodligen inte kommer få speltid. Argentinaren har varit sjuk i veckan och enligt Rangnick är det tveksamt om han hinner återhämta sig. Unitedtränaren hoppas ändå kunna mönstra en hyfsat stark startelva i söndagens match.

Min Startelva (4-2-3-1): De Gea - Dalot, Lindelöf, Varane, Fernandez - McTominay, Mejbri - Elanga, Fernandes, Rashford - Ronaldo

Motivering:
Egentligen skulle jag vilja starta hela u18-laget som vann FA youth cup förra veckan, men man får vara lite realistisk. Fernandez och Mejbri har funnits med en del på bänken den senaste tiden och bör ha störst chans att starta. I övrigt har jag valt spelare som jag tror kommer att vara en del av Ten Hags projekt nästa säsong. Lindelöf och Rashford är två spelare vars framtid har diskuterats men jag tror att båda kommer att vara kvar även nästa säsong. Lindelöf har trots allt kvaliteter som kan uppskattas av Ten Hag, framförallt hans spel med bollen. Rashford är ett frågetecken om han ens startar matchen då han har dragits med skadeproblem, men med tanke på hur pass kryptisk Rangnick var på presskonferensen finns det en möjlighet. Engelsmannen har haft en blytung säsong  och många har givit upp hoppet om Unitedprodukten. Jag är villig att ge honom en sista chans under Ten Hag men lyfter det inte då kan vi nog konstatera att Rashford aldrig kommer att nå sin potential.

I övrigt anser jag att samtliga spelare i min startelva har en framtid i klubben, även om alla såklart inte bör vara startspelare. 

Crystal Palace:
13:e placerade Crystal Palace var i torsdags involverad i en  hetsig match mot Everton. Londonlaget lyckades tappa en 2-0 ledning till förlust 3-2 och frågan är hur mycket den matchen har tagit på krafterna? Crystal Palace har spelat två matcher på mindre än en vecka. Dels mot nämnda Everton och mot Aston Villa, en match som slutade 1-1. Londonlaget har redan säkrat kontraktet och har bara äran att spela för. Därför finns det möjlighet för huvudtränare Patrick Viera att rotera och ge egna produkter chansen.

Manchester United har ett positivt facit på Selhurst Park. “The Red Devils” har inte förlorat borta mot Crystal Palace sedan 1991. Höstens möte på Old Trafford slutade med 1-0 seger för Manchester United när Fred blev matchens enda målskytt.

Nyckelspelare för hemmalaget blir den föredetta Unitedspelaren Wilfried Zaha som med största sannolikhet kommer bär Palaces offensiv på sina axlar. Utöver honom är Chelsealånet Conor Gallagher en intressant spelare som gjort 8 mål och 4 assist den här säsongen. På skadelistan finns James Tomkins, James McArthur, Nathan Ferguson och Michael Olise, samtliga missar matchen.

Trolig startelva (4-3-3): Butland - Clyne, Andersen, Guehi, Mitchell - Eze, Gallagher, Schlupp - Ayew, Mateta, Zaha

Tre snackisar inför matchen:

1. Äntligen är säsongen över

Sedan åttondelsfinalförlusten mot Atletico Madrid i champions league  har resten av den här säsongen varit en enda lång transportsträcka. De flesta Unitedsupportrar har längtat efter att säsongen ska ta slut så att klubben kan börja om på en ny kula. Det har varit en säsong fylld av besvikelser och bottennapp. Manchester United befinner sig i dagsläget på botten och  känslan är att detta kommer ta lång tid att vända. 

Men i och med Ten Hags intåg i klubben finns det fog för framtidstro. Får holländaren bara jobba i lugn och ro samt får använda de resurser som finns tillgängliga kan det bli riktigt bra. Tiden med Rangnick som interim tränare har inte givit den effekten många hoppades på och det ska bli intressant att se hur han kommer att påverka klubbens riktning i sin nya konsultroll. Nu återstår endast ett kapitel av mardrömssäsongen 21/22 och förhoppningsvis avslutar United på ett någorlunda värdigt sätt, så vi kan stänga den här boken och blicka in i framtiden.

2. Europa eller Conference league?
Manchester United kan som tidigare nämnt antingen sluta sexa eller sjua i årets premier league. Det betyder alltså att man kommer spela antingen europa eller conference league nästa säsong. Det är såklart ett enormt misslyckande att United behöver oroa sig för att spela den här typen av turneringar. Frågar du mig tror jag “The Red Devils” skulle må bra av en säsong utan europafotboll. Nu blir det endast fler matcher och med största sannolikhet kommer United gå långt i någon av dessa turneringar, vilket kan göra att fokuset på ligan kan bli lidande. Det ger dock möjligheten för rotation och förhoppningsvis väljer Ten Hag att spela en del unga spelare i dessa matcher.

Personligen ser jag hellre att United spelar Europa League nästa säsong, om jag måste välja. Turneringen innehåller mer kvalitativt motstånd, och skulle Manchester United lyckas vinna den finns det en champions league plats i potten. Således behöver United med största sannolikhet vinna matchen mot Crystal Palace. West Ham som är den enda konkurrenten till sjätteplatsen möter Brighton i sin sista match och ligger i dagsläget två poäng bakom “The Red Devils”.
3. Matchbilden
Den sista omgången i premier league har för vana att bjuda en del målglada och underhållande matcher. Frågan är om den regeln kommer att gälla på Selhurst Park på söndag? Crystal Palace kommer säkert vara taggade att ge supportrarna en sista bra prestation och kommer nog gå ut och köra. Dock är det inte två lag som är kända för sin sprudlande offensiv. Jag tror det finns stor risk att det blir en avslagen tillställning och med få mål. Jag tror mycket kommer att handla om huruvida Cristiano Ronaldo har en bra dag på jobbet. Vaknar portugisen på rätt sida kommer han med största sannolikhet att spela en matchavgörande roll. Då har United goda möjligheter att vinna matchen och säkra europa league-spel nästa säsong.

Tips: 2-1 Målskyttar: Ronaldo x2, Gallagher
Arena, datum och matchstart: Selhurst Park - 22/5, 17:00
Turnering:  Premier League - Omgång 38 
Stream:Viaplay
GGMU





 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2022-05-21 17:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham