Lagbanner
Goodison Park, 2023-11-26 17:30

Everton - Manchester U

Inför: Everton – Manchester United
Kan man vara formstark utan att övertyga?

Inför: Everton – Manchester United

Årets sista landslagsuppehåll är över och Manchester United ställs mot Everton i ett ångestmöte. Men trots att båda lagen inte har övertygat är det faktiskt, tro det eller ej, ligans just nu formstarkaste lag som gör upp på Goodison Park. Väl mött!

Manchester United:
Det har inte sprakat om Manchester United den senaste tiden. Ett haltande spel, röda kort, svaga prestationer och kaos vid sidan av planen har minst sagt satt sina avtryck. Men trots att United är inne i en blek period är man faktiskt Premier Leagues formstarkaste lag, sett till de senaste fem matcherna. Manchester United har faktiskt, tro det eller ej, vunnit fyra av de fem senaste ligamatcherna – inget annat lag i ligan har en bättre poängskörd under den perioden! Nåja, det går att vrida och vända på den statistiken. Om man vill kan man också räkna in förlusterna mot FC Köpenhamn i Champions League och mot Newcastle i ligacupen. Då blir det plötsligt tre förluster på de fem senaste matcherna i alla tävlingar, vilket säger något helt annat…

Det har nu gått två veckor sedan Manchester United senast spelade fotboll och slog Luton hemma med 1-0. Ett landslagsuppehåll har tagit plats efter det, där de enda glädjeämnena ur ett United-perspektiv var att både Bruno Fernandes och Scott McTominay (såklart) gjorde mål för sina respektive länder. Samtidigt har en del tråkiga United-nyheter sipprat ut i pressen. Bland annat ska Raphaël Varane ha hamnat riktigt snett med Erik ten Hag efter att ha bänkats den senaste tiden. Fransmannen verkar nu vilja lämna drömmarnas teater, om man ska tro det som skrivs. Skulle det bli så hade det varit ett jättetapp i mina ögon, med tanke på den nivån som firma Varane-Martínez höll förra säsongen. Jag tror fortfarande att det finns kvalitéer i Varane som United kan dra nytta av, även om skador och en dålig form har skuggat över dessa.

Vilka är då friska och krya inför söndagens drabbning mot Everton? Det största glädjeämnet på den fronten är att Luke Shaw nu är tillbaka och tillgänglig, efter en muskelskada som hållit honom borta i tre månader. United har varit riktigt tunna bakåt de senaste veckorna och en frisk Luke Shaw som är tillbaka i spel tar jag emot med glädje. André Onana skadade sig under uppehållet i en match för Kamerun, men ska vara tillgänglig enligt ten Hag. Rasmus Højlund har också kämpat med en skada den senaste veckan – det är oklart om han kommer vara tillgänglig i helgen. I övrigt är fortfarande Mason Mount, Jonny Evans, Casemiro, Christian Eriksen, Tyrell Malacia och Lisandro Martínez indisponibla på grund av skador.

Värt att nämna är också att Erik ten Hag faktiskt är avstängd i helgen efter att ha tagit sitt tredje gula kort (!) den här säsongen, hemma mot Luton senast. Istället kommer assisterande tränare Mitchell van der Gaag ta hans plats vid sidlinjen.

Min startelva (4-2-3-1): Onana – Dalot, Maguire, Lindelöf, Shaw – McTominay, Amrabat – Pellistri, Fernandes, Garnacho – Rashford

Motivering:
Med tanke på skadeläget finns det inte jättemycket alternativ. Men här vill jag ändå slå ett slag för Facundo Pellistri. Under landslagsuppehållet har han spelat två matcher från start för sitt Uruguay, mot Bolivia och självaste världsmästarna Argentina. Han bara måste få starta imorgon. Ge han chansen, ten Hag!

I övrigt skriver resten av startelvan sig själv, tycker jag. Luke Shaw ska spela om han är redo, Victor Lindelöf och Harry Maguire ska spela då de är våra mittbackar i bäst form just nu. Scott McTominay och Sofyan Amrabat får bilda mittfältsduo på grund av bristfälliga alternativ.

Everton:
Landslagsuppehållet har slagit hårt mot Everton. Förra fredagen meddelades det nämligen att klubben skulle straffas efter att ha brutit mot Premier Leagues ekonomiska regelverk. Straffet? Tio poängs avdrag med omedelbar verkan. Efter att ha lämnat för landslagsuppehåll på en fjortonde plats, med fjorton poäng, ramlade Everton alltså plötsligt ner på en nittonde plats, med endast fyra poäng. En jättesmäll mot Merseyside-klubben som nu kommer tvingas kämpa för överlevnad på riktigt.

Trots att Everton nu ligger nere i Premier Leagues bottenträsk är man faktiskt, precis som Manchester United, riktigt formstarka. På de senaste fem ligamatcherna har man faktiskt vunnit tre och kryssat en – bara Liverpool och just Manchester United har en bättre poängskörd under den perioden. Faktum är också att Evertons målskillnad är exakt densamma som Manchester Uniteds: minus tre. Det säger ändå något om Uniteds säsong att man efter tolv spelade matcher har samma målskillnad som dassgänget Everton…

Till söndagens drabbning på Goodison Park saknar Everton en del spelare. Framförallt lär mittfältskuggen Amadou Onana missa matchen på grund av en spökande vadmuskel. Sedan tidigare är även Dele Alli och Andre Gomes otillgängliga på grund av skador. Glädjande för Evertons del är däremot att klubbkaptenen Seamus Coleman kan vara redo för en återkomst efter en skada som hållit honom borta sedan i maj. På mittfältet lär även United-produkten James Garner starta – en kille som gärna hade fått spela i röd tröja imorgon.

Trolig startelva (4-4-1-1): Pickford – Young, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko – Harrison, Garner, Gueye, McNeil – Doucouré – Calvert-Lewin

Tre snackisar inför matchen:

1. Två sjunkande skepp i bra form
En klubb har förlorat tio ligapoäng, en klubb har förlorat sin taktiska spelplan. En klubb kommer nu behöva kämpa för överlevnad i Premier League, en klubb är bara några förluster från kaos. Det stormar runt både Everton och Manchester United – både på och utanför planen. Vad som däremot överraskar en är, precis som jag tagit upp tidigare, att vi pratar om två av Premier Leagues mest formstarka lag för tillfället. Manchester Uniteds spel har inte alls klaffat, men poängen har trots det trillat in. Evertons spel har väl inte heller direkt övertygat, men nu har man plötsligt förlorat tio poäng.

Det är således två sjunkande skepp som möts imorgon på Goodison Park. Båda lagen behöver bevisa sig själva för att byta kurs mot stabilare breddgrader. Känslan är också att båda lagen kommer vara väldigt sugna på att göra just detta, efter ett två veckor långt landslagsuppehåll. Det blir en viktig match för både lag blå och lag röd imorgon.

2. The return of the Shaw
Luke Shaw är äntligen tillbaka och tillgänglig för spel! Jag tror att engelsmannens återkomst kan vara mer värdefull än många kanske tror. För mig har Luke Shaws egenskaper och goda form verkligen saknats där ute på vänsterbacksplatsen. Och det är just där jag vill ha honom nu: som vänsterback och inte som mittback. Diogo Dalot är inte sitt bästa jag ute till vänster, Sofyan Amrabats lilla vikariat där ute kändes inte heller särskilt långsiktigt och Sergio Reguilón har inte övertygat helt. Luke Shaw har således verkligen saknats.

Jag tvivlar dock på att han kommer kliva in från start mot Everton. Men om han är redo hade jag väldigt gärna velat se honom starta matchen – och om inte annat bli utbytt efter typ en timme. Visst hade han också gjort skillnad som mittback, men just nu tycker jag att både Maguire och Lindelöf spelar bra fotboll. De har båda gjort mål viktiga mål nyligen och bör fortsätta glida vidare på den formen. Men Luke Shaw ska in i elvan – som vänsterback!

3. Play Pellistri please!
Det är dags nu, ten Hag: Facundo Pellistri ska spela från start. Grabben är en startspelare för Uruguay som under landslagsuppehållet slog självaste världsmästarna Argentina. Pellistri har knappt synts till i en United-tröja under säsongen, han har bara startat en match i ligan så här långt. Men nu när Højlund lär missa matchen på grund av skada kommer Rashford kliva upp på topp och således lämna en ytterplats ledig. Och den måste bara vara Pellistris!

Jadon Sancho har bråkat sig till att inte vara tillgänglig ute till höger och Antony har gjort allt annat än att övertyga. Platsen är väl alltså mer eller mindre upplagd för Pellistri att egentligen bara få? Samtidigt har Erik ten Hag som bekant hakat upp sig på Antony och gett brassen extremt mycket speltid, trots svaga prestationer. Just därför hade det varit så uppfriskande om nederländaren valde en annan sydamerikan där ute till höger. Släpp stoltheten kring Antony nu ten Hag, och spela Pellistri!

Tips: 0-0

Arena, datum och matchstart: Goodison Park, söndag 26 november kl 17.30
Turnering: Premier League, omgång 13
Stream: Viaplay
 

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2023-11-25 17:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham