Lagbanner
Craven Cottage, 2022-11-13 17:30

Fulham - Manchester U

Inför: Fulham - Manchester United
"Glove szn"?

Inför: Fulham - Manchester United

Det är snart dags för VM-uppehåll, men först skall Manchester United åka till Themsens stränder för att kasta ut sina livbojar mot topp 4-placeringarnas förlovade land. Hur är förutsättningarna för att klara det, undrar ni? Svar kommer här!

Fulham
Det är inte som att Fulham inte är något hot, direkt. Nykomlingarna från London parkerar faktiskt på en niondeplats i tabellen, blott 4 poäng bakom United och har dessutom varit snubblande nära fler poäng än så i många matcher. Marco Silva har byggt en trupp som börjar bli väldigt värdig Premier League och som på sin dag kan ge vilka som helst en tuff match. I det truppbygget saknas för dagen några ganska tongivande spelare då Kenny Tete och i synnerhet Harrison Reed är avstängda samtidigt som Neeskens Kebano dragit på sig en långtidsskada. I övrigt är såklart den stora snackisen Aleksandar Mitrovic som efter många försök slutligen fått det att lossna i Premier League bara för att få sin fina form sabbad av en massa skador. Det verkar inte som att ”Mitrogol” blir hel till matchstart idag heller och det är såklart en decimering av stor relevans. Man kommer senast från en otroligt kämpig förlust mot ett just decimerat Manchester City som sa väldigt mycket om väldigt mycket och det återstår att se hur man följer upp detta mot det finare Manchester-laget.

Trolig startelva (4-2-3-1): Leno – Adarabioyo, Diop, Ream, Robinson – Palhinha, Cairney – Wilson, Pereira, Willian – Reid

Manchester United
Sista matchen alltså, innan ett dötrist, långtråkigt och alldeles genomuselt VM-uppehåll och den tighta matchningen har märkts av på Manchester United som fotbollslag. Många skador, främst på offensiva spelare, och matchbilder där man haft långa faser av rätt och slätt trötthet. Trots det har man lyckats bibehålla en relativt god form med avancemang i ligacupen, avancemang i Europa League och blott en förlust sedan det gudsförgätna derbyt den 2:a oktober. Den kom senast i ligaspelet borta mot nya, ”pigga”, Stevie G-lösa Aston Villa, och det var sannerligen varken oförtjänt eller förvånande.

Laget som skall ta oss in i uppehållet är alltså någorlunda skadedrabbat, men orosmolnen börjar samtidigt lätta en liten aning. Anthony Martial var nämligen tillbaka i ligacupen mot Villa och det var otroligt välkommet. Samtidigt har truppens enda andra anfallare, Cristiano Ronaldo, dragit på sig någon typ av sjukdom som verkar gå genom laget och missar matchen. Jadon Sancho har haft en släng av något liknande och är borta även han, och av de notabla namnen saknas även Raphael Varane fortfarande som går någon typ av ”kamp mot klockan” för att hinna bli spelklar till VM-premiären. Dessutom är evige högerbacken Diogo Dalot avstängd dagen till ära, vilket blir lite av ett dilemma för Ten Hag.

Min startelva (4-2-3-1): De Gea – Malacia, Maguire, Lindelöf, Shaw – Casemiro, Eriksen – Bruno, van de Beek, Rashford – Martial

Det är ju en del huvudbry för Erik ten Hag gällande några positioner varav hela högerkanten är den för dagen klart hetaste potatisen. Jag tror att förtroendet för Aaron Wan-Bissaka är lika med noll och att Malacia tar Dalots plats i backlinjen. Så har Ten Hag gjort mitt i matcher förut med ganska gott resultat. Det enda riktiga andra alternativet är att flytta ut Lindelöf, vilket några av hans företrädare gjort med mycket sämre resultat. Ersättandet av Antony/Sancho länge fram har laborerats lite friskare med, och trots att det sett förhållandevis svagt ut (jag är inte fullt lika anti som många andra) med den huvudsakliga uppsättningen tror jag Donny får fortsatt förtroende och Bruno återigen tar plats ute till höger. Alternativet där är såklart att starta en Garnacho som verkligen tagit för sig, men jag tror Ten Hag är lite för envis för att släppa en idé han verkar tro sig få ut något av.

Tre snackisar inför matchen:

1, Enigmat Donny van de Beek
Erik ten Hag gick i en av flertalet presskonferenser den senaste tiden ut och sa att Donnys rörelsemönster sett riktigt bra ut de senaste matcherna, men att han behöver höja sin generella kvalitet rejält ändå. Som sig bör finns det ingen anledning att ifrågasätta Erik ten Hags precisa ord, däremot finns det en del att ifrågasätta kring Donny van de Beek-diskursen generellt. Det är alldeles uppenbart att han är en otroligt smart fotbollsspelare, men det är fullt lika uppenbart att hans lagkamrater inte verkar lita på honom. Det är en hemsk situation att vara i när man ska hävda sig som tia med en helt annan verktygslåda än lagets ordinarie tia, och frågan är vad som behöver hända för att Donnys United-karriär ens ska gå att rädda. Jag hoppas att den kan göra det, och jag hoppas få någon typ av svar på den löst ställda frågan ovan idag.

2, 90 minuter Anthony Martial?
Mycket har sett bra ut i United i höst, men målskyttet har varit en av de absolut mest ledsamma sakerna att följa. Matchen mot Villa var Uniteds starkaste hittills i den avdelningen med 4 mål, men annars är det väldigt många matcher vi knappt mäktat med fler än 1. Samtidigt har en skadedrabbad Anthony Martial stått för ett helt otroligt poängsnitt när han väl varit frisk, och om han bara kan hålla sig så några månader i taget iallafall kan man ju iallafall hoppas att det skriande behovet efter en ny nia inte behöver skrika en i ansiktet exakt så mycket det gjort hittills. Fransmannen gjorde dryga timmen i veckan och skall dessutom inte med till VM, så förutsättningarna för att göra en riktigt håll käften-insats finns definitivt där.

3, Bokslut.
Det här är mer relevant att ta efter matchen, men jag vill redan på förhand flagga för att en till synes ganska ordinär och lunkig match mot Fulham kan vara viktigare än man tror. Erik ten Hags nybygge har fått en ganska god start, bättre än många trodde efter de första två omgångarna, och på olika delar av planen kan man se olika delar av framsteg. Att lyckas sammankalla några av dessa delar och frammana en vinst såhär innan alla skiljs åt kan vara av oerhörd vikt för att bygga vidare även under resten av säsongen och i synnerhet under ett landslagsuppehåll där många spelare är kvar på Carrington med tränarstaben. Det ska egentligen inte behöva spela någon roll hur sista matchen går, men nog är det lättare att komma in och göra sina timmar och öva på sina brister om man har lite medvind. Vinn bara.

Tim Norinder Jonsson2022-11-13 14:34:51
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham