Lagbanner
King Power Stadium, 2021-03-21 18:00

Leicester - Manchester U

Inför: Leicester City - Manchester United
Pogback! Tungan på vågen igen?

Inför: Leicester City - Manchester United

Efter den fina skalpen i Milano i torsdags kraftsamlar nu Solskjaers mannar för ännu ett avancemang. Den här gången är det Brendan Rodgers Leicester som står för motståndet i FA Cupens kvartsfinalomgång. Unitedredaktionen spår en jämn och tuff tillställning.

För er som inte såg Milan-matchen var det kanske ingen större chock att United lyckades vinna med uddamålet borta mot det forna storlaget och ta sig vidare. Men skenet bedrar, det var absolut inte fråga om någon smash and grab-vinst a la PSG borta. Manchester United bjöd nämligen på det bästa försvarsspelet jag har sett sedan Sir Alex dagar. Jaha, säger ni? Mourinho-tiden då? När vi grisade oss fram till EL-titeln med Fellaini och nio mittbackar - var inte det ”bra försvarsspel”? Det kan man absolut tycka, men för oss som tycker om offensiv fotboll var det ett helt annat ball game vi fick uppleva på Giuseppe Meazza. Frånsett Zlatans stenhårda nick mitt på Henderson, uteblev Milanolagets slutforcering nästan helt och hållet. Istället fick vi bevittna en hög Unitedbacklinje, ett modigt mittfält som höll i bollen och en offensiv fronttrio som pressade hemmalaget i eget straffområde.
Solskjaer har länge mantrat om vikten av att stänga matcherna genom högt försvarsspel för att undvika hönsgård i eget straffområde med sena insläppta mål som ofrånkomlig konsekvens. Men trots Oles löften om ”utveckling” när det gäller att stänga matcher har vi fått vänja oss vid att våndas så fort en ledning ska försvaras med igelkottsförsvar. Tendenser till bättring siktades mot City och West Ham och undantar man stopptidsmålet hemma mot Milan så kan vi nu konstatera att det höga försvarsspelet inte längre kan avfärdas som en engångsföreteelse.             
 
Manchester United:
Det närmast sinnessjuka spelschemat har satt sina spår i truppen och det är ett gäng frågetecken som undertecknad i skrivande stund inte förmår att räta ut. Rashford, Martial, Cavani, Bailly, Pogba, van de Beek och De Gea lär alla testas sent inför avfärd till Leicester. Ole låter meddela att Paul Pogba och Rashford ligger närmast en startelva, men den sistnämnde skulle nog må bra av att starta på bänken efter ett par likbleka insatser, tillsynes hämmad av diverse småskavanker. Indisponibla duon Mata och Jones kan i alla fall med säkerhet räknas bort från matchtruppen.

Trolig startelva (4-2-3-1): Henderson – Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw – Fred, McTominay – James, Fernandes, Pogba – Greenwood
 

Leicester:
Hemmalaget plågas alltjämt av en sargad trupp. Avsaknaden av nyckelspelarna Maddison och Barnes – som väntas tillbaka först efter landslagsuppehållet – är naturligtvis enorm. Rodgers räknar inte heller med någon av Morgan, Justin, Ünder och Pereira. Däremot väntas belgaren Dennis Praet förstärka matchtruppen efter ett par månaders frånvaro, alltid något Brendan…
Trots att klubben under säsongen sällan mönstrat en helt skadefri trupp skuggar man söndagens motståndare i tabellen. Den forne Liverpoolmanagern tycks ha hittat ett framgångsrecept som gång på gång lyckas överraska motståndaren. På något märkligt sätt anses The Foxes fortfarande som ett skrällag som när som helst borde rasa ihop och halka ner till ett mer ”förväntat” tabelläge – likt slutfasen av fjolårssäsongen. Just nu talar ingenting för att det scenariot återupprepas. Istället bör Rodgers manskap ses som en allvarlig utmanare oavsett om det handlar om andraplatsen i ligan eller söndagens cupkvart.    

Trolig startelva (3-4-1-2): Schmeichel – Fofana, Evans, Söyüncü – Albrighton, Ndidi, Tielemans, Castagne – Perez – Iheanacho, Vardy


Tankar:
Leicester brukar inte ge Unitedsupportrarna skrämselhicka. Inte sedan den galna matchen i september 2015 – när hemmalaget vände ett 1-3-underläge till en 5-3-seger – har Vardy & Co lyckats avgå med seger. Matchbilden blir relativt ofta tillknäppt då inget av lagen vill ge varandra ytor bakom respektive backlinje. Givet ovan resonemang blir det intressant att se hur högt försvarsspel Solskjaer vågar använda sig av när formstarka duon Vardy/Iheanacho likt pirayor på Atkins-diet lurar i vassen redo att hugga på allt som passerar Maguire och Lindelöf. En öppen matchbild gynnar inte bara Leicester. Herrar Fernandes och Pogba tackar inte nej till lite Hawaiifotboll med gott om utrymme för delikatesser. Man behöver inte vara raketforskare för att inse att första målet blir extremt viktigt och skulle United få det har man på sistone visat sig vara svårslagna.       

Tips: 3-2, Pogba, Fernandes, Greenwood – Vardy x2
 
King Power Stadium – 21 mars, 18:00
FA Cupen – Kvartsfinal
V Sport Premium, Viaplay
 
GGMU
 

Micke Martinsson2021-03-20 18:59:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham