Lagbanner
Anfield, 2023-12-17 17:30

Liverpool - Manchester U

Inför:  Liverpool  – Manchester United
Får Erik ten Hag behålla jobbet som Manchester United-tränare vid en förlust mot Liverpool?

Inför: Liverpool – Manchester United

En match mot värsta rivalen är nästa uppgift för Manchester United. Erik ten Hags mannar reser till Anfield som stor underdog. På förhand finns det inte mycket som pekar på att ”The Red Devils” ska uträtta ett mirakel, men hoppet är väl det sista som överger en?

Manchester United
En på förhand riktigt tuff vecka med Bayern München och Liverpool på schemat fick sämsta möjliga start med förlust och uttåg ur Champions League. Optimismen efter segern mot Chelsea för en dryg vecka sedan dog snabbt och det är ett sargat fotbollslag som reser till Anfield med två raka förluster i ryggen. Allt talar emot Erik ten Hags manskap i söndagens match och kanske är det den enorma underdog-stämplen som kan få spelargruppen att ena sig och besegra rivalen från hamnstaden?

Utöver fiaskoinsatsen i Champions League har veckan kantats av tränarspekulationer. Ryktena om ten Hags vara eller icke vara fortsätter att dominera nyhetsflödena och en förlust mot Liverpool på söndag kanske blir dödsstöten för nederländaren i klubben? Graham Potter är det senaste namnet som har bollats upp av brittisk media. Sir Jim Ratcliffe, som av allt att döma ser ut att bli ny delägare av klubben, sägs vara intresserad av att plocka in engelsmannen om han blir delägare. Personligen ställer jag mig frågande till den typen rekrytering då Potter är en processtränare och kommer behöva tid och tålamod. I mina ögon vore det bättre att få in en interimlösning och ta den före detta Östersund-tränaren efter säsongen, om United nu ska byta tränare.

Statistiken mot Liverpool är allt annat än smickrande inför söndagens möte. Senast Manchester United besegrade antagonisterna på Anfield var januari 2016 när Wayne Rooney gjorde matchens enda mål. Dessutom har ”The Red Devils” inte gjort mål på arenan sedan 2018, så det är en rejäl måltorka som vi hoppas bryts på söndag. 

Ett stort avbräck är såklart att lagkapten Bruno Fernandes är avstängd och missar matchen. Då både Christian Eriksen och Mason Mount finns på skadelistan, finns det inte gott om potentiella ersättare till Bruno. Det rimligaste alternativet i mina ögon är spela en form av tremannamittfält med Mctominay, Amrabat och Mainoo.

Harry Maguire och Luke Shaw tvingades utgå skadade i tisdags. Den förstnämnda missar matchen, men enligt ten Hag så ska förhoppningsvis vänsterbacken vara tillgänglig för spel. Dessutom har Marcus Rashford tränat med laget i veckan och bör finnas med i matchtruppen om inget oförutsett inträffar.

Min startelva (4-3-3): Onana - Wan-Bissaka, Varane, Lindelöf, Shaw - Mainoo, McTominay,  Amrabat - Garnacho, Höjlund, Rashford

Motivering
I backlinjen vill jag se att de defensiva egenskaperna premieras framför offensiven. Således borde Wan-Bissaka starta före Dalot då han är vassare i försvarsspelet än portugisen. Varane hoppas jag får förtroende på nytt då hans ledaregenskaper kan komma väl till pass i den här matchen. Bredvid fransmannen så bör Lindelöf få chansen. Då svensken är något snabbare och bolltryggare än sin kollega.

Jag hoppas att ten Hag väljer att formera ett kompakt och fysiskt tremannamittfält då jag tror att United kommer gynnas av en fysisk matchbild med många närkamper. Då Bruno är avstängd är valmöjligheterna på det centrala mittfältet få och nu är det upp till bevis för McTominay och Amrabat. Duon måste stå för godkända insatser om”The Red Devils” ska lämna Anfield med poäng. Mainoo får agera bollfördelare och kan på så vis komplettera upp för skottens och marockanens brister i spelet med boll.

Offensivt är Höjlund och Garnacho givna. Vem som ska ackompanjera duon på vänsterkanten är hugget som stucket. Men då jag är ruskigt trött på Antonys svaga insatser väljer jag att ge Rashford chansen. Är det någon matchen det äntligen ska lossna för engelsmannen, är det väl ändå mot Liverpool?

Liverpool
Om läget är bistert i Manchester United är det betydligt ljusare hos Jürgen Klopps manskap. Tre raka segrar i ligan gör att man toppar tabellen, en poäng före Arsenal. I europaspelet har man presterat som förväntat och vunnit sin grupp i Europa League utan problem. Visserligen förlorade Liverpool mot Union Saint-Gilloise i gruppspelets sista match, men den insatsen lägger jag inte särskilt stor vikt vid. Det var ett kraftigt roterat manskap som Klopp ställde upp med och man var redan klara gruppvinnare.

Senast lagen drabbade samman på Anfield var en smärtsam historia ur ett Manchester United-perspektiv, då hemmalaget vann med förkrossande 7-0. En, minst sagt, mörk dag i Manchester Uniteds historia och förhoppningsvis kan revanschlustan sporra spelarna till en bra prestation på söndag. På förhand är det som tidigare nämnt inte särskilt mycket som talar för ten Hags manskap. De offensiva spelarna i Liverpool med Mohammed Salah i spetsen ser ruskigt starka ut och defensiven i United kommer att behöva slita hårt för att freda målet.

Klopps manskap ser ut att få klara sig utan Alexis McAllister i söndagens match, vilket är något av ett avbräck. Nyförvärvet från Brighton har varit ordinarie på det centrala mittfältet den här säsongen, men missade förra ligamatchen mot Crystal Palace och torsdagens Europa League-match. Förmodligen lär ersättaren bli nederländaren Ryan Gravenberch, som startade matchen mot Crystal Palace. Utöver 21-åringen, finns även Curtis Jones, Harvey Elliott och Wataru Endo som tänkbara alternativ på det centrala mittfältet bredvid den givna mittfältsgeneralen Dominik Szoboszlai.

Övriga namn på skadelistan hos ”The Reds” är Joel Matip, Andrew Robertson, Stefan Bajcetic, Diogo Jota och Thiago Acantara.

Trolig Startelva (4-3-3): Allison - Alexander-Arnold, Konate, Van Dijk, Tsimikas - Gravenberch, Endo, Szoboszlai - Salah, Nunez, Diaz




Tre snackisar inför matchen
1. Hur ska United besegra Liverpool?

Som jag tidigare nämnt är det inte särskilt mycket som talar för Erik ten Hags manskap inför matchen. Det mesta av förhandssnacket i media har präglats av att Liverpool bör vinna komfortabelt och United ska försöka hålla siffrorna nere. Men det ska trots allt spelas om det och jag vägrar ta ut förlusten i förskott, även om det är en enormt tuff uppgift som väntar.

Med tanke på Liverpools sylvassa offensiv borde Manchester United satsa på en defensiv matchplan och försöka hålla Salah och company borta från eget straffområde. Man har dessutom inte råd att göra några individuella misstag för då kommer United bli rejält straffade. Klopps mannar gillar att sätta en hög press och det gäller för ”The Red Devils” att inte ta för lång tid på sig uppspelsfasen.

Offensivt gäller det att utnyttja de omställningsmöjligheter som finns och utmana Liverpool-försvaret som stundtals visat upp svajiga tendenser den här säsongen. Dessa faktorer tror jag blir viktigast på söndag. Jag har inga problem med att United är grisiga och smäller på lite extra i närkamperna och försöker få Liverpool ur balans. 

2. Defensiva bekymmer
Skadebekymerna för Erik ten Hag verkar aldrig ta slut. I tisdagens Champions League-match tvingades både Luke Shaw och Harry Maguire utgå, två spelare som stått för stabila prestationer den senaste tiden. Den förstnämnda är tillgänglig för spel, vilket är positivt. Maguire å andra sidan missar matchen vilket är ett stort avbräck. Engelsmannen har varit den bästa spelaren i Manchester United den senaste tiden och styrt upp försvaret. I och med mittbackens frånvaro krävs det att någon annan steppar upp. I mina ögon landar det ansvaret på Raphael Varane. Fransmannen var tillbaka i startelvan mot Bayern och jag hoppas han får chansen på nytt. Det spekuleras en del om mittbackens framtid i klubben och relationen till ten Hag, men jag ser fortfarande en frisk och hel Varane som en absolut nyckelspelare i Manchester United.

3. Erik ten Hags sista dans?
Med två raka förluster i ryggen är det kniven mot strupen som gäller för Manchester United och Erik ten Hag. Under hösten har kritiken blivit allt större bland Unitedsupportrar frågan är om en förlust på Anfield kan bli det som får bägaren att rinna över för ledningen? De två senaste matcherna har verkligen fått mig att tveka om ten Hag verkligen är rätt man för jobbet. Visst, det går att skylla på skadorna men jag vill se en tydligare spelidé framförallt när det kommer till anfallsspelet. Just nu känns det som att det är en splittrad spelargrupp, vilket knappast är några bra signaler. 
Personligen hoppas jag att ten Hag kan få ordning på saker och ting och jag tror egentligen inte att ett tränarbyte skulle förändra särskilt mycket på kort sikt. Men tendenserna pekar tyvärr inte åt rätt håll och tyvärr har jag svårt att se ten Hag överleva en eventuell storförlust mot Liverpool.

Tips: 3-1  Målskyttar: Salah, Van Dijk, Alexander-Arnold, Höjlund
Arena, datum och matchstart: Anfield, söndag 17 december, 17:30
Turnering: Premier League, omgång 17
Stream: Viaplay

Kan United uträtta ett mirakel och besegra Liverpool? Tror ni att ten Hag får sparken vid en eventuell förlust? Hur vill ni att startelvan formeras? Skriv din åsikt i kommmentarfältet men tänk på hålla en god ton!

GGMU

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-12-16 21:43:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham