Lagbanner
Etihad Stadium, 2021-03-07 17:30

Manchester C - Manchester U

Inför: Manchester City - Manchester United

Inför: Manchester City - Manchester United

Det har återigen blivit dags för ett möte mellan de ljusblå och de röda delarna av Manchester. Formkurvorna skiljer sig mellan de båda lagen men som vi alla vet är ett derby en match där dessa typer av faktorer inte nödvändigtvis behöver spela någon roll.

Söndagens möte blir det tredje mellan de båda Manchesterklubbarna den här säsongen. Den första matchen på Old Trafford i december bjöd på en tråkig 0-0 historia något vi känner igen alltför väl vid det här laget. De ljusblå slog även ut United i ligacupen i januari med 2-0. Förhoppningsvis tar “ The Red Devils” revansch på söndag och slår stadsrivalen.

Manchester United

Det sprudlar inte direkt kring det röda laget från Manchester just nu. Tre raka 0-0 matcher och den offensiva kvalitén från Fernandes och Rashford med flera lyser med sin frånvaro. Trots det ligger United märkligt nog kvar på en andraplats i tabellen.  Insatsen mot Crystal Palace var allt annat än godkänd och ska United ha någon chans att ta poäng på Etihad måste vi upp ett par snäpp i nivå. I nuläget är det 14 poäng upp till de ljusblå vilket i dagsläget känns  omöjligt att ta ikapp.

En anledning till att Uniteds formdipp är förstås skadeproblematiken som gäckat Ole Gunnar Solskjaer. Avsaknaden av Paul Pogba har varit tydlig under de senaste matcherna då varken Fred, Mctominay eller Matic erbjuder samma kreativitet på det centrala mittfältet. Fransmannen kommer även att saknas i söndagens match vilket är ett rejält avbräck. 

Som tidigare nämnt har United haft stora problem med målskyttet de senaste matcherna och anledningen till det är att Bruno Fernandes inte varit i den form vi supportrar varit bortskämda med. Portugisen är nyckeln för att offensiven och spelet överlag ska fungera. Solskjaer litar mycket på Fernandes briljans och när han inte har dagen då funkar egentligen ingenting för Manchester United. Därför behöver Fernandes vara i absolut toppslag för att United ska ha chans att utmana om segern i derbyt. 

Även om titeln i dagsläget känns extremt långt borta skulle en seger mot City göra att United knaprar in något på ligaledarna. Förhoppningsvis kanske det skapa lite nervositet hos de ljusblå även om det låter osannolikt.

United kommer inte att kunna ställa upp med bästa möjliga lag på banan då startspelare som Pogba och De Gea kommer att missa derbyt. Solskjaer bekräftade på fredagens presskonferens att Dean Henderson kommer att vakta målet mot City då De Gea är hemma i Spanien för födseln av sin dotter. Spanjoren riskerar även att missa torsdagens match mot Milan då han behöver sitta i  karantän när han återvänder till England. Det finns även en del osäkra spelare inför matchen. Anthony Martial, Donny Van De Beek och Victor Lindelöf dras alla med småskador och det är tveksamt om de kan komma till spel.  

Detta gör att det är svårt att sia om startelvan beroende på vilka som är tillgängliga men såhär tror undertecknad United ställer upp:

Trolig Startelva( 4-2-3-1): Henderson- Wan-Bissaka, Bailly, Maguire, Shaw- Mctominay, Fred- Greenwood, Fernandes, Rashford- Cavani

Manchester City
Ja, vad ska egentligen stoppa suveräna Manchester City? Pep Guardiolas mannar radar upp vinster och ser helt ostoppbara ut. Laget har just nu 21 raka vinster i alla tävlingar och leder ligan i överlägsen stil. Det är alltså upp till Manchester United att ta ner stadsrivalerna på jorden då de svävar på moln just nu. Senaste matchen vann City med komfortabla 4-1 mot Wolverhampton men de ljusblå fick ändå slita lite för de tre poängen då det länge stod 1-1. Men tillslut skulle Citys offensiva bredd visa sig vara avgörande.

Det gör ju såklart ont att hylla en av sina största rivaler såhär mycket men sett till dagsform och trupp mässigt går Manchester City in i det här derbyt som solklara favoriter. Men med det sagt kan underdogs stämpeln passa Manchester United i den här matchen.

Det som gör det ännu mer problematiskt är att City är till skillnad från United har en helt skadefri trupp. Kevin De Bruyne och Sergio Agüero som tidigare haft skadeproblem under säsongen är helt friska. Guardiola bekräftade även på presskonferensen att Nathan Ake är tillbaka från skada och är tillgänglig.

Hur Guardiola kommer att formera sitt lag på söndag är väldigt svårt att vet. City har en extrem bredd på samtliga positioner och spanjoren har en förkärlek för att rotera på nästan varenda position. Som Unitedsupporter får man hoppas att Guardiola underskattar oss lite och  väljer att rotera lite för mycket.

Trolig Startelva ( 4-3-3): Ederson- Walker, Dias, Stones, Cancelo, De Bruyne, Rodri, Gündogan- Sterling, Jesus, Foden

Tankar

Om det här derbyt hade spelats för ungefär en månad sen när United ledde ligan och City låg strax bakom hade det kunnat vara det hetaste derbyt på länge. Nu ser dock förutsättningarna annorlunda ut. De ljusblå har ena handen på pokalen och United har inte lyckats ta upp jakten, och trots att vi ligger tvåa får vi snarare börja titta bakom oss i tabellen då lag som Leicester och Chelsea jagar underifrån. United har inte spelat bra i ligan den senaste tiden och vi har extremt svårt att göra mål. Därför ska det till något alldeles extra för att “The Red Devils” ska bryta igenom Citys superdefensiv.

Statistiken mot topplagen den säsongen har inte varit imponerande. Mot “ The Big Six” ( Arsenal,Liverpool,Chelsea, City och Tottenham) har United inte vunnit en enda i ligan fem kryss och två förluster.  Utöver den här säsongen har Solskjaer under sin United sejour haft relativt lätt mot topplagen och det dags att första segern mot den här typen av motstånd kommer på söndag.

Jag tror på en relativt stängd matchbild där City kommer att äga mycket boll och United kommer att inrikta sig mycket på försvar och gå på kontringar. Därför gäller det att ta till vara på de få lägen som dyker upp och att United är effektiva. En viktig nyckel för “The Red Devils” är att Bruno Fernandes är så briljant som alla vet att han kan vara, då ger jag United hyfsade chanser till poäng i den här matchen.

Jag tror att underdog mentaliteten passar Manchester United bra. Solskjaer har visat att hans lag kan prestera när de i princip är uträknade ett flertal gånger och i derbyn kan vad som helst hända. Att vinna mot det här City hade varit så otroligt härligt och motbevisa alla tvivlarna. Förhoppningsvis gör United det och visar att Manchester är och förblir rött!

GGMU

Tips: 0-1 Målskytt: Mctominay
Vad: Premier League
Var: Etihad Stadium, Manchester
När: Söndag 7/3 17.30
TV: V sport premium, Viaplay
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2021-03-06 00:26:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham