Lagbanner
Old Trafford, 2021-12-02 21:15

Manchester U - Arsenal

Inför: Manchester United - Arsenal
Får vi se Ronaldo åter i Manchester Uniteds startelva på torsdag när Arsenal gästar Old Trafford?

Inför: Manchester United - Arsenal

Efter en poäng på bortaplan i söndags mot Chelsea är det återigen dags för ett möte med en Londonklubb när Arsenal kommer till Old Trafford på torsdag kväll. Ett klassiskt rivalmöte mellan två titelrika klubbar som betyder mycket för båda lagens supportrar, oavsett tabellposition. I väntan på att den nya interim-managern Ralf Ragnick ska få sitt arbetstillstånd så är det Michael Carrick som leder styrkorna för andra gången i Premier League och för första gången inför hemmapubliken på Old Traff

Manchester United:
Så blev det till slut klart. Ralf Ragnick blir den som ta över som interimtränare säsongen ut, för att sedan ta vid i en konsulterande roll de kommande två åren.
En erkänt duktig tränare och fotbollsperson som rönt stora framgångar i Tyskland i flertalet klubbar, här kan ni läsa vad vår panel tycker om denna rekrytering.
På torsdag är det dock fortsatt Michael Carrick som leder laget från sidlinjen, detta för första gången som ansvarig manager på hemmaplan, då det ännu inte är klart med arbetstillståndet för den tyske professorn.

I söndags fick Manchester United med sig en poäng borta mot Chelsea på Stamford Bridge efter en defensivt gedigen insats. En match där det offensiva spelet dock blev lidande, något som nog samtliga supportrar hoppas ska bli bättre på torsdag när Arsenal kommer på besök. Glädjande var dock att Jadon Sancho fortsätter att producera mål, då han med kyla placerade in Manchester Uniteds mål i matchen. Hans första mål i Premier League.

Historiskt är detta minst sagt ett prestigefyllt rivalmöte där vi framförallt minns matcherna från 2000-talet där de båda klubbarna tampades om ligatiteln i stort sett varje säsong. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess, Sir Alex Ferguson och Arsene Wenger är som bekant inte längre där, inte heller Roy Keane eller Patrick Viera. Men trots detta är det här ett möte där båda klubbarnas supportrar och spelare till varje pris vill avgå med en seger. I år är det som extra lager i det hela två lag som hittills underpresterat under delar av säsongen, detta bäddar för en intressant match ”under the floodlights” på torsdag kväll.

Gällande vilket lag som kommer att ställas på benen från på torsdag torde det inte vara mycket som är förändrat sedan matchen i söndags. Harry Maguire är åter efter avstängning och lär således vara tillbaka i truppen. Luke Shaw behandlas varsamt då han på kort tid ådragit sig flertalet smällar mot huvudet och lär inte dyka upp i matchen mot Arsenal heller om man ska tro rapporterna. Paul Pogba, Edinson Cavani och Raphael Varane dras även dem med fortsatta skadebekymmer. Glädjande är dock att den sistnämnda nu är åter på träningsplanen men där det också står klart att han kommer att missa mötena med Arsenal och Crystal Palace. Mot Villarreal var det Bruno Fernandes som ställdes åt sidan och senast var det Cristiano Ronaldo som lite förvånande fick infinna sig på de vadderade bilstolarna vid avspark. Att detta skulle ske vid två tillfällen på kort tid känns inte särskilt troligt, vilket med största sannolikhet lär innebära att de båda kommer vara en del av den startelva som Michael Carrick formerar i sin första match som ansvarig manager hemma på Old Trafford.

Min Startelva (4-2-3-1): De Gea Wan-Bissaka, Bailly, Lindelöf, Telles Matic, Fred Lingard, Fernandes, Sancho Ronaldo

Motivering:
I matchen mot Chelsea så var det som bekant ett defensivt överviktat Manchester United som äntrade planen. Min känsla och förhoppning är att inte kommer se exakt likadant ut nu på torsdag, särskilt inte när matchen dessutom är på hemmaplan. De nya ”supermittfältet” McFredic tror jag splittras och kvar i startelvan blir min gissning att Fred och Matic är kvar i elvan. Mittbacksparet Bailly-Lindelöf gjorde en stark insats senast och där ser jag gärna att Carrick låter de båda få ytterligare en match tillsammans trots det faktum att Harry Maguire återigen är tillgänglig för spel. Om detta känns troligt? Nja, lagkapten och inte minst engelsman som smäller högt i denna liga, samt den inte helt modifierade sanningen att Bailly är ett monster i varannan match och närmast en säkerhetsrisk i matcherna däremellan, gör att inte detta alternativ inte känns helt troligt. Det som dock skulle kunna tala för detta är att Michael Carrick under sin ringa tid som ansvarig manager inte har varit rädd för att ta oömma beslut gällande startelvan. Som forward tror jag att vi återigen kommer att få se Cristiano Ronaldo från start, oavsett om han anses ha bristande pressegenskaper eller inte. Gör man mål i den strila ström som han gör och dessutom i de matcher som ofta betyder mycket vore det väldigt märkligt om han inte är en av de elva som stegar ut på Old Traffords gräsmatta från start på torsdag. På kanterna ser jag gärna att Jadon Sancho får fortsatt förtroende och på den andra sidan hade jag gärna sett att Jesse Lingard tog plats. Jaha tänker ni, men för mig är han en joker som ofta bidrar med energi varje gång han spelar och där han dessutom är löpvillig i båda längdriktningarna av planen. Därför får vi motvilligt placera Marcus Rashford på bänken från start denna match, Rashford som jag tyvärr tyckte såg väl blek ut under stora delar av den förra matchen.
 
Arsenal:
I den senaste matchen slog Arsenal nyrika Newcastle hemma med 2-0 efter mål av Bukayo Saka och Gabriel Martinelli. I och med den segern placerar sig nu Arsenal på en femte plats på 23 poäng, fem poäng och tre placeringar före United i den något haltande tabellen. En stark uppryckning av klubben som inledde säsongen med tre raka förluster, där man dessutom inte mäktade med ett enda mål framåt. Målbäst i Arsenal är Pierre-Emerick Aubameyang och Emile Smith Rowe på fyra mål, samma antal som Manchester Uniteds målgladaste trio Ronaldo-Fernandes-Greenwood.

Trolig Startelva (4-2-3-1): Ramsdale – Tomiyasu, White, Gabriel, Tavares – Partey, Lokonga – Saka, Smith Rowe, Ødegaard – Aubameyang

Tre snackisar inför matchen:

Hur får vi snurr på det offensiva spelet?

Det var inte mycket som stämde senast när det kom till det egna offensiva spelat. Låt gå för att det var tydligt att man hade lagt fokus på att ligga rätt i positionsspelet och undvika att bjuda på något mot ett erkänt skickligt och duktigt Chelsea. Men om man utför det defensiva arbetet väl innebär detta att man då och då själv tar över ägandet av den runda leksaken vi tycker så mycket om. I dessa lägen hade United svårt att ta sig ur Chelseas press och slutprodukten blev sällan något att skriva hem om. I truppen finns det gott om kvaliteter som man bara väntar på ska explodera. Sancho har vi nämnt tidigare, men även Rashford och Bruno Fernandes är spelare som behöver kliva fram och stå för den kreativa och mer iögonfallande delen av spelet. Hur de kommer att ta sig an detta är det jag kommer kika lite extra på i matchen mot Arsenal. Hur det går mot ett lag som kan vara lite mer naiva i sitt spel och därmed bjuda på lite större ytor för dessa herrar att operera på?
 
En vägvisar-match
Manchester United parkerar just nu på en åttonde plats i tabellen. Hela tolv poäng upp till serieledande Chelsea och fem poäng bakom West Ham som i skrivande stund erhåller fjärdeplatsen. Flåsandes bakom United hittar vi Brentford och Crystal Palace två poäng efter dem och ett knippe av lag som följer nyss nämnda lag på femton inspelade poäng. Det är utan att ta i en form av en vägvisar-match som mycket väl kan indikera åt vilket håll Manchester United kommer behöva ha blicken när vi går mot en matchtät period innan 2021 ska slås om till 2022.
 
Hur mycket har professorn hunnit analysera läget ännu?
Hur länge som det varit klart att det var just Ralf Ragnick som skulle ta vid där Ole Gunnar Solskjaers tid i klubben nådde sitt slut, vet såklart enbart det närmast inblandande. För allmänheten blev det hela klart i veckan och på denna korta tid lär det kanske inte finnas alltför stora förändringar att skåda mellan det lag som reste till London i söndags och det lag som får gäster från samma stad nu på torsdag. Eller? Det är ju såklart kittlande att spekulera om hur arbetet bakom lyckta dörrar ser ut och har sett ut under tiden som spekulationerna pågått som mest kring vem som skulle ta över som interim på managerposten. Enligt det man hunnit lära sig om Ragnick är det en man och person vars styrkor varit att organisera, strukturera och skapa en röd tråd med en tydlig spelidé. Helst av allt med mindre namnkunniga spelare som är formbara och benägna att göra jobbet och vara trogen denna idé, snarare än färdiga stjärnor. Hur mycket har han hunnit analysera sin spelartrupp och hela organisationen som är Manchester United? Kommer det att synas delar av detta redan nu på torsdag? Den som lever får se.
 
Tips: 3-0 (Fernandes x2, Sancho)
Arena, datum och matchstart: Old Trafford, 2021-12-02, kl. 21.15
Turnering: Premier League - omgång 14
Stream: Viaplay

GGMU!
 

Andreas Astegren@astegren2021-12-01 21:15:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham