Lagbanner
Old Trafford, 2024-05-12 17:30

Manchester U - Arsenal

Inför: Manchester United - Arsenal
Manchester United tar under söndagen emot ett titeljagande Arsenal, hemma på Old Trafford.

Inför: Manchester United - Arsenal

Helgen rundas av med ett stormöte på Old Trafford när Manchester United tar emot ett titeljagande Arsenal. Ett skadeskjutet hemmalag ska försöka knappa in på tabelltoppen i en kamp som är viktigt för båda lagen, där ligatitel och europaspel kan stå på spel.

Manchester United:
Inför en av de avslutande omgångarna av ligaspelet är det ett sargat och skadeskjutet Manchester United som tar emot Arsenal. Londonlaget, som är i jakt på ligatiteln kommer med största sannolikhet sätta in allt krut i jakten på att överta tronen från Manchester City. 

The Red Devils kommer entra Old Traffords gröna gräsmatta efter att ha gått på en rejäl plump mot Crystal Palace i måndags. En prestation som varken bjöd på skönspel eller något som ens bör vara i närheten av Manchester United. 

Nåväl, då var då och nu är nu. Manchester United, som inte mår bra för stunden, kommer till spel med ett facit under de fem senaste matcherna som visar på endast en seger, två oavgjorda och en förlust. Dock meddelade den ifrågasatta managern Erik ten Hag under fredagens presskonferens att både Scott McTominay och Bruno Fernandes har varit i träning, efter att ha haft mindre skadekänningar. Det innebär med stor sannolikthet att Brunos missade match mot Palace, som var hans första frånvaro på grund av skada under karriären hittills, också verkar bli den enda, hittills. Även Marcus Rashford och Lisandro Martinez, som för övrigt bara spelat elva matcher under säsongen på grund av skada, har synts träna med laget igen. Men en försiktig ten Hag verkar inte vilja stressa tillbaka The Butcher, med all rätt. Således lär endast Rashford vara den av dessa två herrar som blir en del av truppen mot Arsenal. 

Enligt managern ska Martinez ha bett om att få spela mot Arsenal, vilket säger allt om hans passion och hjärta för klubben.

“Igår kom Licha till mig och berättade att han vill spela mot Arsenal på söndag, men han är inte redo än”, sa ten Hag på fredagens presskonferens. Hjärta Licha, hjärta!

De negativa tonerna under presskonferensen kretsade dock kring att Chelseavärvningen Mason Mount, som haft stora skadebekymmer under säsongen, återigen gått på en mina och dragit på sig en ny sådan. Dock ska det inte vara någon större fara utan han bör återfinnas inför de sista två omgångarna. Även Luke Shaws återkomst har blivit aningen försenad i den rehabilitering han genomgår efter sin hamstringskada. Därtill väntas fortsatt Willy Kambwala, Victor Lindelöf, Harry Maguire och Raphael Varane vara ur spel en tid till.

Min startelva (4-2-3-1):
André Onana - Diogo Dalot, Casemiro, Jonny Evans, Aaron Wan-Bissaka - Kobbie Mainoo, Scott McTominay - Alejandro Garnacho, Bruno Fernandes, Marcus Rashford - Rasmus Höjlund

Motivering:
Skadeläget är onekligen beklämmande och frågan är hur ett sargat och skadeskjutet Manchester United ska mäkta med att stoppa ett anstormande och titeljagande Arsenal.

Den startelva som jag gärna ser speglar inte i närheten av den startelva vi borde ha på banan i en match hemma mot Arsenal. Och då är det inte ens garanterat att flera spelare är tillgängliga från start, som Rashford, McTominay och Evans, som tvingades spela mot Crystal Palace trots att han inte klarade testerna efter sin skada senast. 

Men sett till namnen som kan vara tillgängliga så är det, beklämmande nog, det “starkaste” laget vi har att tillgå. 

Arsenal:
Om tongångarna är negativa och vindarna hårda i Unitedlägret är det raka motsatsen i ett välmående och funktionellt Arsenal. Londonklubben jagar som bekant sin första ligatitel sedan 2004. Med ett City som stormar fram så är varje poäng och mål viktigt för laget, vilket med andra ord lär innebär en skaplig anstormning från Artetas mannar. 

Man kommer till spel efter att ha kammat fyra segrar på de fem senaste matcherna. Man huserar därtill på en andra plats i tabellen, två poäng bakom Manchester City och har en målskillnad på +60, jämfört med Citys +58.

Det finns dock vissa orosmoln hos Mikel Arteta där Takehiro Tomiyasu inte tränat i veckan, vilket gör honom till ett frågetecken inför matchen. Även stjärnan Bukayo Saka sägs vara osäker till spel. Men detta är egentligen de enda två frågetecknen i en annars frisk trupp, förutom Jurrien Timber som varit borta hela säsongen efter sin knäskada i inledningen av Premier League-spelet.

Trolig startelva (4-4-3): 
David Raya - Ben White, William Saliba, Gabriel Magalhães, Jakub Kiwior - Martin Ødegaard, Thomas Partey, Declan Rice - Bukayo Saka, Kai Havertz, Leandro Trossard

Tre snackisar inför matchen

1. Kan United stoppa Arsenal?

Det raka svaret är nej. Sannolikheten att ett sargat United lyckas stoppa Englands kanske bästa och mest välmående lag för stunden är föga troligt. Speciellt med tanke på uppgifterna om att stämningen i omklädningsrummet ska vara bottenlågt och förtroendet för ten Hag mer eller mindre som bortblåst. Det skulle nog krävas ett brandtal av ingen mindre än Sir Alex Ferguson för att väcka liv i den livlösa truppen som inte presterat bra nog på länge. Situationen kräver att inte bara en eller två spelare, utan hela startelvan kliver fram och visar hjärta, passion och kamplust för att en chans att knäppa Londonlaget på näsan ska existera. 

Men man ska aldrig säga aldrig, alla kan ha en dålig dag och alla kan ha en bra - står stjärnorna rätt så kan det infinna sig en sådan atmosfär på Old Trafford som vi alla vet fanns en gång i tiden, då alla fruktade oss. Sannolikheten är låg, men den existerar. 

2. Nyckeln till framgång mot Arsenal ligger i den ihåliga defensiven
Med bakgrund av de extrema skador klubben utsatts för och råkat ut för under säsongens gång så har de defensiva hörnstenarna som till exempel Martinez och Varane inte fått möjlighet att utveckla sitt partnerskap. Vi har sett åtskilliga mittbackskonstellationer där den ena fungerat lika illa efter den andra. När vi nu möter Arsenal, som är effektiva, snabba i sina omställningar och löpstarka, ligger nyckeln i en eventuell framgång i att det defensiva arbetet fungerar och att lagdelen håller ihop. Detta dels genom en fyrbackslinje som jobbar i symbios men även får hjälp av de defensiva mittfältarna, i första hand McTominay följt av Mainoo. Det kommer även bli avgörande att kanterna arbetar ihärdigt och ger understöd. Hos Arsenal är kanterna livsfarliga. Matchbilden kommer således  kräva att Garnacho, Rashford eller Antony är delaktiga i försvarsspelet och arbetar med understöd till sina ytterbackar och innermittfältare. 

Kan ten Hag få bukt på det ihåliga defensiva försvarsspelet vi fått se den senaste tiden, så kan en kontring från Garnacho eller Höjlund vara spiken i kistan som gör att matchen mot Arsenal inte slutar med en bitter eftersmak. 

3. Är ten Hag rätt man för Manchester United?
En fråga som splittrar experter, tyckare och supportrar i två läger. Personligen är jag inget fan av retoriken holländaren använder sig av. Han försvarar sig gärna bakom underliggande statistik som att man inte förlorat mer än X matcher under 2024, att man har skador på si och så många och att spelarköp inte blir av som önskat. Faktum kvarstår dock att ten Hag spenderat närmare 4,5 miljarder kronor sedan han anslöt och när vi alla såg utvecklingen under förra säsongen så trodde vi att klivet till nästa nivå skulle tas. Nu blev det inte så på grund av, delvis orsakerna ten Hag gärna lyfter, men förmodligen också på grund av hans förmåga eller oförmåga att kunna eller inte kunna ta klubben dit. 

Det krävs att frågan bryts upp i två delar: Är han rätt man? I dagsläget, nej! Men å andra sidan är alternativen inte jättekittlande och en säsong under Ineos skulle kunna få skutan att vända, även med ten Hag. Det vill jag tro. 

Så är han rätt man nästa säsong? Svaret ligger nog i att det inte finns något alternativ som är mycket bättre här och nu, eller som per automatik lyfter United ur avgrunden. Låt honom stanna ett år till, jobba med det nya styret och inta en ny roll som tränare och istället för manager. På sikt tror jag genuint att även Erik ten Hag, med rätt folk runt omkring och över sig, kan vara en tränare som passar i Manchester United och utvecklas till en tränare som är just rätt för Manchester United. 

Tips: 0-2: Havertz, Trossard
Arena, datum och matchstart: Old Trafford, 12/5, 17:30
Turnering: Premier League, omgång 37
Stream: Viasat Premium, Viaplay

Vad tror du om mötet mot Arsenal, har Manchester United en chans att knappa in? Tycker du att Erik ten Hag är rätt man för jobbet eller kommer han få sparken? Skriv gärna av dig om dina åsikter och tankar i kommentarsfältet. Men kom ihåg - håll en god ton!

Johan Åkesson@aakessonjohan2024-05-11 15:50:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham