Lagbanner
2022-11-10 21:00

Manchester U - Aston Villa

Inför: Manchester United - Aston Villa
Vem går vinnande ur tränarduellen; Emery eller ten Hag?

Inför: Manchester United - Aston Villa

Efter en tung 3-1-förlust i söndags får United direkt chans till revansch mot samma motstånd. Aston Villa står nämligen återigen på andra sidan när ligacupens tredje runda väntar. Men hur mycket kommer Erik ten Hag våga rotera? Och hur högt värdesätter han ligacupen? Det återstår att se.

Manchester United:
Det var ett tröttkört Manchester United som lämnade Villa Park tomhänta i söndags. Spelarna såg slitna ut, motivationen verkade inte finnas där och hemmalaget Aston Villa kunde välförtjänt slå United med 3-1. Det täta och intensiva spelschemat har verkligen tvingat United till att matcha lagets mest tongivande spelare hårt. Och tyvärr syntes det i söndags när t.ex. Lisandro Martínez och Christian Eriksen, som kanske varit Uniteds bästa spelare i år, inte alls kom upp i nivå.

Med det sagt får United nu, bara några dagar senare, chans till revansch mot just Aston Villa. Klubbarna ställs alltså mot varandra igen inom loppet av bara några dagar. Låter det bekant? Inte så konstigt i sådant fall, eftersom United faktiskt mötte Aston Villa två gånger på fem dagar även förra säsongen. Då vann United först med 1-0 i FA-cupen, men spelade sedan 2-2 på Villa Park i ligaspelet. Förhoppningsvis kan ett revanschsuget Manchester United höja sig imorgon och avancera vidare i ligacupen.

När det kommer till truppens status är Bruno Fernandes tillgänglig efter att ha varit avstängd i söndags p.g.a. gula kort. Anthony Martial gjorde comeback från skada när han byttes in i den andra halvleken mot Villa – han bör således definitivt vara med i diskussionen om en startplats. Däremot återstår det att se om Jadon Sancho och Antony kommer till spel imorgon. De båda yttrarna har missat Uniteds tre senaste matcher p.g.a. sjukdom respektive skada, och de kommer utvärderas efter lagets sista träningspass.

Min startelva (4-2-3-1): Dúbravka - Dalot, Maguire, Lindelöf, Malacia - McTominay, Fred - Elanga, Fernandes, Rashford - Martial

Motivering:
Det hade varit kul att se Martin Dúbravka från start imorgon. Slovaken lånades in till United i somras men har hittills inte fått spela en enda sekund. Och om han inte får speltid i ligacupen, vilka matcher ska han då spela? Ge honom chansen imorgon, ten Hag!

Diogo Dalot är avstängd på söndag mot Fulham, vilket är Uniteds sista match innan VM-uppehållet. Därför bör portugisen starta imorgon och kräma ut allt han har innan han reser till Qatar. Jag hade även gärna sett att både Lisandro Martínez och Luke Shaw fick vilan imorgon, efter att ha matchats hårt de senaste veckorna. Maguire och Malacia bör således ta deras respektive platser.

När det gäller mittfältet tror jag att Christian Eriksen hade mått bra av att stå över morgondagens match – han såg riktigt trött ut i söndags. Jag hade därför valt superduon McFred på mitten, för att dessutom ge Casemiro en välbehövlig vila inför VM. Bruno Fernandes ska spela efter att ha varit avstängd i söndags. I anfallsväg väljer jag klart Martial före Ronaldo, om fransmannen är redo att starta efter sin skada.

Aston Villa:
Steven Gerrard sparkades för tre veckor sedan och har nu blivit ersatt av Unai Emery. Spanjoren fick minst sagt en drömstart på sin Aston Villa-sejour när hans lag besegrade Manchester United i söndags. Villa kändes betydligt hetare och mer motiverade än United, och hemmalaget vann också matchen rättvist. Det är således inget snack om att Unai Emery redan ingjutit energi och tro i spelargruppen.

I Premier League har Aston Villa klättrat upp på en 13:e plats efter söndagens vinst. När det gäller lagets prestation i ligacupen får man däremot gå tillbaka några månader. I augusti besegrade man nämligen Bolton med 4-1 i ligacupens andra runda, vilket gjorde att Aston Villa bekvämt tog sig vidare. Morgondagens match mot United är lagets näst-sista match innan VM-uppehållet. Och på tal om VM, så finns det faktiskt en handfull spelare från Aston Villa som förväntas åka ner till Qatar. Målvakten Emiliano Martínez är given i Argentinas mål, polackerna Matty Cash och Jan Bednarek väntas starta för Polen, och Leander Dendoncker bör ingå i Belgiens VM-trupp. Lucas Digne och Emiliano Buendía är även två spelare som kanske har chans att bli uttagna i Frankrikes respektive Argentinas VM-trupp.

När det kommer till lagets truppstatus inför morgondagen är Jan Bednarek och Leander Dendoncker inte uttagningsbara. Detta då de representerat Southampton respektive Wolves i ligacupen den här säsongen, vilket gör att de inte får representera Aston Villa. I övrigt är brassarna Diego Carlos och Philippe Coutinho fortfarande skadade. Men kanske får vi se Robin Olsen mellan stolparna imorgon? Det återstår att se.

Trolig startelva (4-3-3): Olsen - Cash, Chambers, Mings, Digne - Kamara, McGinn, Ramsey - Bailey, Watkins, Buendia

Tre snackisar inför matchen:

1. Vågar ten Hag rotera?

Erik ten Hag har hintat om att han kommer att starta med ett starkt lag imorgon. Frågan är bara hur starkt det kommer bli, och om han kommer rotera på någon position. Under säsongen har ten Hag sällan roterat startelvan, utan snarare gjort tidiga byten (t.ex. mot Sheriff). Imorgon blir det däremot intressant att se om han fortsätter starta med spelare som Lisandro Martínez, Casemiro och Christian Eriksen.

En viktig faktor i denna fråga är det faktum att United faktiskt förlorade mot Villa i söndags. Jag tror att Erik ten Hag därför kommer vilja revanschera sig och därmed inte våga rotera så mycket i startelvan imorgon. Med bara två matcher kvar innan VM-uppehållet kommer Erik ten Hag helt klart vilja avsluta på ett så bra sätt som möjligt. Jag tror därför att han kommer starta med ett starkare lag än många kanske förväntar sig.

2. Hur viktig är ligacupen?
Den andra frågan som är intressant att ställa sig är hur högt Erik ten Hag värdesätter ligacupen. Manchester United lottades för några dagar sedan mot Barcelona i ett Europa League play-off och matcherna kommer därmed dugga ännu tätare när VM är färdigspelat. Skulle det därför verkligen vara en jättekatastrof om United åkte ur ligacupen imorgonkväll?

Mitt svar är ändå: ja. Det finns nämligen inte så många titlar som är möjliga att ta under en säsong för en klubb som Manchester United. Ligacupen är däremot en titel som definitivt är möjlig att bärga, vilket såklart skulle vara jättestort och viktigt för nya Erik ten Hag. Jag tror därför att vår nederländska tränare kommer ta morgondagens ligacupsmatch på blodigt allvar – trots att det ger United ett ännu tightare spelschema framöver.

3. Tränarduellen: ten Hag vs Emery
När lag möter varandra två gånger på kort tid är det alltid intressant att se vilket av dem som går vinnande ur det andra mötet. Det är nämligen då den taktiska tränarkompetensen sätts på prov på riktigt – det är då man ser vilket lag som anpassat sig bäst från det första mötet. Just den korta tidsaspekten mellan matcherna blir en intressant faktor, då det verkligen blir upp till bevis gällande vilken ledarstab som förberett matchplanen bäst.

Både Erik ten Hag och Unai Emery är även två tränare som jobbar mycket taktiskt. Det är inte direkt så att de slänger ut ett lag på planen och hoppas att deras individuella skicklighet kan ge dem ett resultat. Nej, det är just deras fotbollskompetens och taktiska spel som ofta utnyttjas till fullo och som gjort de till två erkända fotbollstränare. Självklart blir detta en extra krydda till morgondagens match, som blir intressant att utvärdera efteråt.

Tips: 1-0 (Fred)

Arena, datum och matchstart: Old Trafford, torsdag 10 nov kl 21:00
Turnering: Ligacupen, tredje rundan
Stream: Viaplay

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2022-11-09 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham