Lagbanner
Old Trafford, 2021-10-20 21:00

Manchester U - Atalanta

Inför: Manchester United - Atalanta
Ett formsvagt Manchester United tar emot intensiva Atalanta på Old Trafford.

Inför: Manchester United - Atalanta

Champions Leagues tredje matchdag i grupp F står runt hörnet och ett krisande Manchester United tar emot gruppettan Atalanta på Old Trafford. Trycket på Ole Gunnar Solskjaer växer allt starkare, och en bättre insats än senast är ett måste för att iallafall tillfälligt dämpa kritiken mot norrmannen.

Manchester United:
Lördagens ligamatch mot Leicester City slutade i en tung 4-2 förlust, och var även början på ett tufft stundande spelschema för Manchester United. Harry Maguire kom oväntat till spel efter skada, men lagkaptenen var totalt oduglig i defensiven och tycktes inte kunna slå en enda passning rätt. Fyra insläppta mål säger det mesta om Uniteds insats - den var helt enkelt bedrövlig. Och den lämnade en hopplös, orolig och nästintill uppgiven känsla inför kommande utmaningar.

Att ta med sig något positivt från matchen på King Power Stadium var svårt. Men Marcus Rashfords återkomst från en längre skada lämnade ändå någon typ av glädje och tro hos mig. Dr Rashford smällde in ett mål, efter utsökt assist av Lindelöf, och såg pigg och alert ut när han byttes in i mitten av den andra halvleken. Det kändes kittlande att få se honom tillbaka igen!

Uniteds Champions League-inledning har varit minst sagt darrig. Efter att ha förlorat premiären borta mot Young Boys i slutminuterna, kunde Ronaldo trycka in ett ganska oförtjänt matchvinnande mål hemma mot Villareal i minut 95. Onsdagens match mot gruppettan Atalanta kommer sätta förutsättningarna för Uniteds fortsatta Champions League-äventyr denna säsong, och har därav mycket stor betydelse.

När det gäller truppstatus saknas fortfarande nyförvärvet Raphaël Varane samt hans landsman Anthony Martial på grund av skada. Dock bör Edinson Cavani och Fred vara tillbaka efter landslagsspel med sina sydamerikanska nationer. Aaron Wan-Bissakas avstängning på två matcher (efter sitt röda kort mot Young Boys) överklagades framgångsrikt av Manchester United till endast en match. Högerbacken är därmed tillgänglig för spel redan nu.

Min startelva (4-2-3-1): De Gea - Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw - McTominay, Pogba - Greenwood, Fernandes, Rashford - Ronaldo

Motivering:
Jag vill ge Harry Maguire chansen att bevisa sig direkt efter katastrofinsatsen senast mot Leicester. Då Victor Lindelöf absolut bör starta givet förutsättningarna, är alternativet annars att spela Eric Bailly bredvid svensken - en spelare jag inte skulle våga slänga in i sådan här viktig match. Därav får kapten Maguire chans till revansch av mig.

På mittfältet väljer jag Scott McTominay ihop med Paul Pogba. Dels för att jag ändå tycker att McTominay varit en liten ljusglimt i säsongsinledningens negativa mörker, men kanske framförallt för att jag absolut inte tycker att Fred ska starta. Därav är den här mittfältsduon vår formstarkaste just nu enligt mig.

Jag ser även den här matchen som ett ypperligt tillfälle att starta Marcus Rashford i, eftersom att han verkligen behöver speltiden för att komma tillbaka till full matchform. Med ett mål senast och ett positivt inhopp måste han bara få starta den här matchen.

Det har även varit lite tjafs om Ronaldos insatser de senaste veckorna, men ärligt talat… Han är en av världens bästa fotbollsspelare, avgör matcher och ska självklart starta enligt mig. Så är det bara.

Atalanta:
Atalanta är hittills obesegrade i Champions League-gruppspelet efter två spelade matcher. 2-2 borta mot Villareal och 1-0 hemma mot Young Boys har resulterat i en stark förstaplats i grupp F. I Serie A kommer man senast från en 4-1 vinst borta mot Empoli i söndags, och man har där placerat sig på en sjätteplats efter åtta spelade matcher.

Det italienska succélaget från säsongen 2019/20, då man nådde en makalös kvartsfinal i Champions League, kommer dock till Manchester med ett antal avbräck. Kantspringarna Robin Gosens och Hans Hateboer är skadade, tillika de tilltänkta startspelarna Berat Djimsiti och Matteo Pessina.

Den senaste skadesmällen inför onsdagens möte på Old Trafford är även att lagkaptenen Rafael Toloi missar matchen. Detta efter att mittbacken behövt linka av i den första halvleken under söndagens ligaspel, på grund av en lårskada. Ett stort avbräck för Atalanta, som alltså redan saknar flera nyckelspelare inför onsdagens drabbning.

Trolig startelva (3-4-1-2): Musso - Lovato, Demiral, Palomino - Zappacosta, de Roon, Freuler, Maehle - Pasalic - Zapata, Ilicic

Tre snackisar inför matchen:

Pressen på Ole Gunnar Solskjaer ökar
Det känns som om kritiken mot vår norske tränare egentligen alltid har funnits där - ända sedan han kom till klubben. Det har pratats om icke-befinnandet av spelidé, ett ständigt förlitande på individuell skicklighet och svaga taktiska drag. Men när det har blåst som mest runt Ole Gunnar har han alltid lyckats lösa bra resultat och insatser, vilket resulterat i förnyat förtroende från såväl klubb som supportrar.

Men den här gången känns det dock annorlunda på något sätt. Min bild är att supportrarna och allmänheten nu börjar se igenom norrmannen på riktigt, och ifrågasätta hans position. Med det stundande brutala spelschemat som United nu faktiskt går in i, som pågår hela vägen in i december, kommer pressen öka något enormt på Ole Gunnar Solskjaer. Han behöver resultat i de kommande matcherna, och med tanke på Uniteds nuvarande form är uppförsbacken kanske brantare än någonsin för norrmannen.

#OleOut trendade, igen, på Twitter i helgen. Vi får se hur tongångarna låter efter onsdagens match.

En vägskälsmatch för Manchester United
Det råder inga tvivel om att den här matchen blir en vägskälsmatch för Manchester Uniteds framtida Champions League-äventyr. Vid vinst går man som sämst upp på en delad förstaplats i gruppen, medans en förlust skulle ge tuffare förutsättningar för avancemang. Visst är det många matcher kvar, men när veckans tredje matchdag är spelad är även halva gruppspelet klart. Vi kommer då ha lite tydligare förutsättningar för vad som krävs för att gå vidare, där utgången av onsdagens match definitivt kommer att spela en avgörande roll.

Matchen har även en vägskälskaraktär utifrån Uniteds kommande matcher innan novembers landslagsuppehåll. Spelschemat efter onsdagens Atalanta-match är alltså: Liverpool (H), Tottenham (A), Atalanta (A) och Manchester City (H). Detta blir alltså även en match som kommer lägga grunden för formen och tongångarna inför de här fyra vitala matcherna, som kommer spela en mycket stor roll i såväl Champions som Premier League.

Hedersdoktor Marcus Rashford tillbaka
Som tidigare nämnt var det otroligt glädjande att se Marcus Rashford tillbaka i spel för första gången den här säsongen. Vår egna nummer 10 har kämpat med en axelskada sedan i somras, men gjorde ett riktigt piggt inhopp och dessutom vackert mål på King Power Stadium i lördags. Jag tror och hoppas att Rashford får spela en viktig roll i onsdagens match på Old Trafford.

Men Rashford tillför även något mer än bara högkvalitativa fotbollsegenskaper. Han är ofta rak och ärlig i media, och jag upplever honom ofta som väldigt äkta i sina känslor. Man känner verkligen hur han genuint brinner för Manchester United, klubben han växte upp i - och det behövs i nuläget. Hans stora välgörenhetsarbete utanför fotbollen visar också vilken människa Marcus Rashford är, och jag är övertygad om att han tillför något extra i omklädningsrummet. Det är i mina ögon en framtida lagkapten och ledare, och jag är glad att ha honom tillbaka.

Tips: 1-1 (Rashford, Zapata)

Arena, datum och matchstart: Old Trafford - 20/10, 21:00
Turnering: Champions League - matchdag 3
Stream: Cmore Stream

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2021-10-19 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham