Lagbanner
Old Trafford, 2023-09-16 16:00

Manchester U - Brighton

Inför: Manchester United – Brighton
Kan Manchester United slå ett skickligt Brighton på Old Trafford?

Inför: Manchester United – Brighton

Efter en vacklande säsongsstart och ett landslagsuppehåll ska vi äntligen få stilla United abstinensen igen då EtH och hans mannar tar emot De Zerbis sagolika Brighton hemma på Old Trafford.

Det såg länge ut som att United lite skandalöst kunde rädda upp en poäng borta i London mot Arsenal. Men ett svagare kollektiv fick se sig slagna av Arsenal som fortsatt lyckas med det United saknar, byggandet av en identitet.

Ett landslagsuppehåll senare är EtH äntligen tillbaka på hemmaplan där United fortfarande är formmässigt starka. Faktum är att United senast förlorade på hemmaplan mot just Brighton i fjolårets premiär där det slutade 2-1 till bortalaget. Sedan mötte man Brighton i FA-Cup semifinalen där vi segrade efter straffläggning. Sista mötet slutade 1-0 till the Seagulls borta på Amex.

Truppen är fortsatt skadedrabbad och skandalomsusad vilket innebär att Luke Shaw, Raphael Varane, Mason Mount, Amad Diallo, Kobbie Mainoo, Anthony och Jadon Sancho står utanför morgondagens matchtrupp. Sedan är det ännu oklart om Sofyan Amrabat och Lisandro Martinez kommer att finnas till förfogande.

(4-2-3-1): Andre Onana- Aaron Wan-Bissaka, Victor Lindelof, Lisandro Martinez, Diogo Dalot - Casemiro, Sofyan Amrabat - Facundo Pellistri, Bruno Fernandes, Marcus Rashford - Rasmus Höjlund.

Motivering:
Jag slänger ut lite wildcards i min startelva med tanke på rådande skadesituation, jag ber till högre makter och hoppas att Lisandro Martinez är skadefri så att vi slipper spela Harry Maguire från start mot den oroande effektiva Brighton offensiven. Detsamma gör jag med Sofyan Amrabat som lämnade Marockos landslagssamling på oklara grunder, är han uttagningsbar bör EtH peta Eriksen och ge Amrabat chansen att stabilisera Uniteds röriga mittfält. Eriksen har gjort ett par viktiga poäng men fyller ingen funktion defensivt, där vet jag att Amrabat kan göra mer nytta.

I anfallet vill jag se Facundo Pellistri från start där det inte finns en kavalkad av andra alternativ, men Uruguayanen har jobbat på bra framförallt i sitt landslag och gör förhoppningsvis nu positionen till sin. Centralt lägger jag mina förhoppningar på Rasmus Höjlund som naturligtvis bör valsa rakt in i startelvan då jag inte tolerar att Anthony Martial ses som ett första alternativ i United 2023. 

Brighton:
Brighton har minst sagt “hit the ground running” under säsongens upptakt med 9 poäng på 4 matcher som placerar dem på en sjätteplats i tabellen. Framförallt har deras offensiv fortsatt att storma framåt och ser med sina tolv mål inte ut att sakta ner vad det gäller målskörd.  Deras enda bakslag var oväntat mot West Ham som besegrade dem med 3-1.

De Zerbi bygger bara vidare på förra säsongens succé och har trots försäljningarna av stjärnan Moises Caicedo och förstaslipsen Robert Sanchez lyckats bygga ytterligare ett slagkraftigt kollektiv. Min känsla är att detta kollektiv mycket väl kan komma att utmana i det allra högsta skiktet och där jag nästan förutsätter att de åtminstone tar ytterligare en Europaplacering. 

(4-2-3-1): Jason Steele - James Milner, Adam Webster, Lewis Dunk, Pervis Estupinan -  Pascal Gross, Mahmoud Dahoud - Solly March, Joao Pedro, Kaoru Mitoma - Evan Ferguson.

Tre snackisar (”ha°ll koll pa°”) info¨r matchen:

1. Lisandro tillbaka?

Det är klart att man blickar tillbaka mot bataljen på Emirates och grämer sig över prestation och resultat men då man matchen igenom kunde hoppas på ett kryss så var även ett skadefritt utfall åtråvärt. Men en redan skadedrabbad trupp fick motta ytterligare ett bakslag då  Lisandro Martinez fick kliva av plan i upptakten av andra halvlek. Det är ännu oklart om han är redo för matchning men deltog senast i träning inför Argentinas kvalmatch mot Bolivia.  

Med Raphael Varane, Tyrell Malacia och Luke Shaw fortsatt frånvarande till följd av skada blir alternativen få och EtH tvingas sannolikt ge Harry Maguire sin första start för säsongen bredvid Lindelöf som bör vara tillbaks från lättare sjukdom. Detta oroar mig gravt både ur ett truppbyggar perspektiv då man tvingas starta en spelare man vill sälja men även med tanke på morgondagens motstånd. Meningen “Maguire mot ligans effektivaste offensiv” lägger sig inte gott i munnen, det finns risk för att Maguire fortsätter sitt mönster av att försöka stötbryta högt upp i banan vilket De Zerbi och hans skickliga offensiv nog kan identifiera och utnyttja. Man ska inte glömma att Lindelöf genom åren även han visat på likartade valpiga tendenser. Nej, jag ställer mig skeptisk till morgondagens eventuella mittlås, vilka tror du startar som mittbackspar imorgon och hur kommer det isåfall gå?

2.  Generation Z
De Zerbis Brighton har med en drös ynglingar och en begränsad budget tagit Premier League och fotbollsvärlden med storm, detsamma kan inte sägas om United. Vi har inte tagit något med storm och framförallt har inte många fullträffar på talanger räknats in de senaste åren. Två av de största framtidsnamnen som värvats är Antony och Sancho som båda huserar på ytterpositioner men numera framförallt på löpsedlarna. Utan att fördjupa mig i spelarnas situationer kan man konstatera att det står en högerytterposition ledig. En spekulant för denna position är den 21 årige Facundo Pellistri. Jag hoppas se honom från start, då han framförallt imponerat på mig i det Uruguayanska landslaget där han hållit sig i matchform med ca 90 minuter spel på två matcher. 

Ytterligare en talang ur generation Z jag förmodar och hoppas få se från start är Rasmus Höjlund som stod för ett piggt inhopp i slutminutrarna på Emirates. Han har redan visat att han är betydligt effektivare än Martial i presspelet och har nog mer artilleri han bara väntar på att få visa upp, jag förstår att man vill fasa in yngre spelare i truppen men nu är det inte läge att vänta längre. Det behövs fler X-faktorer i offensiven och det finns inte i Martial, potentiellt i Höjlund, vem tycker du EtH ska ta ut som 9a i morgondagens match?

3.  Irländsk Wayne Rooney
Hittills har United inte lagt händerna på någon av Brightons dyra diamanter men om jag kollar in i min spåkula ser jag ett scenario där en av de unga förmågorna kan komma att bli en stjärna i United och tills dess tyvärr utgöra ett hot när han besöker Old Trafford. En striker som liknats vid Wayne Rooney och som är United supporter sedan barnsben. Den jag talar om heter givetvis Evan Ferguson. som blott 18 år gammal tagit den engelska fotbollen med storm. Spelade minuter per mål ligger på osannolika 51 minuter och blott 18 år gammal har irländaren tagit den engelska scenen med storm. Nu ställs han mot ett något decimerat försvar och för att återkoppla till min första punkt så känns det inte super att Harry Maguire ska vaka över stortalangen. Visst finns det kvalitet runt om Ferguson men jag vill sätta ett extra utropstecken på honom med tanke på självsäkerhets boosten han lär ha fått med sig från sitt hattrick som sänkte Newcastle. Han lär se morgondagen som en chans att etablera sig på riktigt, och finns det bättre en bättre scen att göra det på än Theatre of Dreams som följt med i anfallarens drömmar genom livet. Ska jag utse det stora hotet i Brighton blir detta mitt val, vem tror du att EtH och company ska akta sig lite extra för imorgon?

Tips: 3-3(Höjlund X2, Bruno, Ferguson X2, March)
Arena, datum och matchstart: Old Trafford - 16/9, 16:00
Turnering: Premier League – Omgång 5
Stream: Viaplay

GGMU

TV: ten Hag bemöter frågorna kring Jadon Sancho

 

Love Sandén2023-09-15 16:10:00

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham