Lagbanner
Inför: Manchester United – Chelsea
Kan Fernandes hjälpa Ronaldo med målskyttet?

Inför: Manchester United – Chelsea

Hoppet om topp fyra försvann efter förlusten mot Arsenal. Ralf Rangnick ska på något sätt försöka att få elva United spelare att bli motiverade mot Thomas Tuchels organiserade blåa mannar. Kanske det är äntligen dags för tysken att låta våra ungdomar spela nu?

Manchester United:
Det är en väldigt dyster stämning i United efter förlusten mot Arsenal. Två raka smärtsamma förluster mot två rivaler och enbart en vinst i de senaste fyra matcherna. En liten ljusglimt är att Erik ten Hag har presenterats som ny huvudtränare för klubben och tar över efter säsongen. Om man var tveksam att topp fyra kändes ouppnåbart innan, så är det sex poäng nu upp till Arsenal som även har en match tillgodo.

Rangnick har varit öppet med sin kritik mot sin trupp och har sagt att upp till tio spelare kommer att få lämna efter säsongen. Tysken och ten Hag kommer att ha en del att göra i sommar. Till matchen mot Chelsea gäller det för Rangnick att försöka hitta en annan lösning som inte heter Cristiano Ronaldo. I matchen mot Arsenal gjorde Ronaldo sitt 100:nde Premier League efter en tuff personlig vecka. Förhoppningsvis kan någon annan än Ronaldo bidra med målskyttet, då han har stått för alla fyra mål som United har gjort i de senaste fyra matcherna.

På skadesituationen är Edinson Cavani, Luke Shaw och Paul Pogba fortfarande otillgängliga. Fred förblir tveksam för spel. Ett avbräck för Uniteds del är att Jadon Sancho utgår på grund av sjukdom. Harry Maguire lider av problem med knäet. 

Min startelva (4-2-3-1): de Gea – Dalot, Varane, Lindelöf, Telles – Mejbri, Matic – Rashford, Fernandes, Elanga – Ronaldo  

Motivering
Egentligen hade jag velat ändra upp en del här, men tänker att detta är tyvärr någonstans den bästa elvan vi har i nuläget. Lindelöf har varit helt okej och samma grej gäller med Varane. Våra ytterbackar orsakar enorma defensiva problem och tillför heller inget rent offensivt. Nya ytterbackar till nästa säsong är ett måste. En spelare som jag tycker borde starta är Hannibal Mejbri. Den tunisiska landslagsspelaren har attityd och vill alltid framåt med bollen. Det verkar finns lite pannben där som behövs. Fysiken kanske inte finns där men tänker att det jämnar ut sig med Nemanja Matic. Anfallet är inga större frågor. Jag hoppas också att vi verkligen får se ett inhopp av Alejandro Garnacho.

Chelsea:
Chelseas säsong fotbollsmässigt kan ses vara godkänd. De vann klubb VM mot Palmeiras i finalen och tog sig till kvartsfinal i Champions League. En final mot Liverpool väntar i FA-cupen, vilket blir en repris av ligacupen. Tredje platsen är mer eller mindre säkrad för Chelseas del. Den stora frågan har varit klubbens situation med ägaren Roman Abramovich och sanktionerna som kom efter Rysslands invasion av Ukraina. Klubben har när detta publicerats inte hittat en ny ägare än.

Chelseas form i nuläget har varierat. De började månaden med en 4-1 förlust mot Brentford och förlorade 4-2 mot Arsenal för två omgångar sen. Däremot har man vunnit tre av de senaste fyra matcherna och har varit starka på bortaplan i år.  

På skadesituationen blir Tuchel utan Mateo Kovacic som var otillgänglig mot West Ham. Callum Hudson-Odoi och Ben Chillwell är båda långtidsskadade. Antonio Rüdiger och Andreas Christensen båda verkar att ha återhämtat sig efter mindre skavanker.

Trolig startelva (3-4-3): Mendy – Rüdiger, Silva, Chalobah – Azpilicueta, Kanté, Jorginho, Alonso – Mount, Havertz, Werner

Tre snackisar inför matchen:

1: Ska Rangnick ge ungdomarna chansen?
Med topp fyra borta och många av de ”professionella” spelarna otillgängliga har Rangnick inte så mycket att välja mellan. En hel del omotiverade spelare och många som av olika anledningar inte finns tillgängliga. Jag tycker att det är dags att ge ungdomarna chansen. Spelare som Hannibal Mejbri och Alejandro Garnacho förtjänar minuter. Mejbri bör starta och Garnacho bör komma in. Säsongen är mer eller mindre över för Uniteds del. Det minsta vi kan begära oss är spelare som i alla fall står ut och kämpar för märket. Det har kommit till den punkten att 33-åringen Juan Mata har visat mer kreativitet och vilja än många United spelare. Mitt enda begär är att se spelare som bryr och de som är bäst lämpade bör spela.

2: Bruno behöver avsluta säsongen bra
Jag har sett att Fernandes har hamnat under mycket kritik och jag instämmer med kritiken. I årets säsong har han inte fått det att fungera spelmässigt och haft det svårt i avgörande lägen. Straffen mot Arsenal blev det senaste exemplet. Samtidigt har han varit så avgörande för United i så många andra tillfällen. Portugisen är i alla fall en av få spelare som faktiskt försöker. För hans självförtroende behöver han få ett personligt bra avslut på säsongen, innan han tar en välbehövlig paus. Hur han kommer fungera med ten Hag återstå att se. Men en Bruno Fernandes i bra form är en viktig kugge för Manchester United.

3: Finns det nån mentalitet eller tur kvar?
Två raka förluster mot två rivaler. Blir det en tredje? Alla tecken tyder på det tyvärr. Det kommer krävas frukantsvärda bra individuella prestationer i detta splittrade lag ifall United ska vinna mot Chelsea. Allt det handlar om är mentalitet och hur man tar sig an uppgiften. Rangnick kanske har en väldigt bra spelplan, men vill spelarna inte följa den fallerar det helt. Mentalitet är något som har saknats i årets säsong. Mentaliteten finns dock i ungdomarna, spela dem Rangnick! Men ibland har vi på något mirakulöst sätt lyckats att sno med oss poäng. På Stamford Bridge var vi nära att åka tillbaka till Manchester med tre poäng efter ett Jorginho misstag. Frågan är om all vår tur blev förbrukad för längesen?

Tips: 0-1

Arena, datum, matchstart: Old Trafford, 28/4, 20.45
Turnering: Premier League
Stream: Viasat premium eller viaplay

GGMU

Eric Länje2022-04-27 11:24:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham