Lagbanner
Old Trafford, 2023-05-25 21:00

Manchester U - Chelsea

Inför: Manchester United - Chelsea

Inför: Manchester United - Chelsea

Premier League-säsongen 2022/23 går in i sin sista vecka. För hemmalaget Manchester United väntar två matcher under denna sista vecka. Två matcher och två chanser att ta den där poängen som krävs för att knipa en av de så åtråvärda Champions League-platserna till nästa säsong. Först ut att försöka förhindra festen: Fuskbygget från Chelsea.

Manchester United:
Som ingressen vittnar om så är det med nerver alla med sympatierna hos Manchesters röda tar sig an denna vecka. Visst, man har fortsatt allt i egna händer. Men att det finns en oro för att som sett så lovande ut tabellmässigt, riskerar att glida oss ur just dessa händer. Det är den bistra verkligheten.

Glädjande är det dock att man till synes åter verkar ha hittat tillbaka till vinnarspåret. Två raka segrar med två raka nollor som ytterligare boost, borde inte direkt skada när grabbarna kliver ut på Old Trafford under torsdag kväll. Old Trafford ja. Nu väntar något så ovanligt som två hemmamatcher för att stänga Manchester Uniteds Premier League-säsong. Faktum är att det enbart skett fyra gånger tidigare under Premier League-eran - 1993/94, 1996/97, 2001/02 och 2005/06. Dessa tillfällen har bjudit på blandade resultat och bokslut av säsongerna, vi får hoppas att vi får anledning att minnas avslutningen av denna säsong med positiva tankar.

Ser vi till läget i truppen så säger rapporterna att Marcus Rashford mycket väl kan återvända till mötet med Chelsea. Detta efter att ha missat både mötet med Bournemouth och Wolves med anledning av sjukdom, respektive skada. De enda spelare som tycks missa denna match är den redan långtidsskadade trion Lisandro Martinez, Marcel Sabitzer och Donny van de Beek.
Således goda förutsättningar för manager Erik ten Hag att kunna ställa en stark elva på benen.
 
Min startelva (4-2-3-1)de Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Varane, Shaw – Casemiro, Eriksen – Sancho, Fernandes, Antony – Rashford

Motivering:
Personligen ser jag att man gärna få ställa upp med samma startelva som i mötet med Bournemouth. Sånär som på forwardspositionen där Rashford är given om han är hel och frisk nog att snöra på sig skorna.

De senaste matcherna har varit täta, målsnåla och delvis drivits av en känsla att man inte får förlora. Matchen på torsdag riskerar att inte bli ett undantag och då är det viktigt att ha med spelare med rutin att luta sig mot. Spelare som Casemiro, Varane, Eriksen och Fernandes är sådana spelare som kan skänka laget den trygghet som krävs för att lösa de tuffaste nervknutarna på sina lagkamrater. Sedan får gärna Antony och Sancho dansa runt på kanterna och visa att investeringen av dessa spelare gjorts för kaffepengar, i jämförelse med de som gästande Chelsea öst sina pengar på.

Chelsea:
Kaos. Om det är ett enda ord som skulle beskriva gästernas säsong så är det kanske kaos som summerar det hela allra bäst. Sparkade tränare. Interimtränare. Ny tränare. Sparkad ny tränare och en återvändande klubblegendar som skakig interimtränare för att ro det sargade skeppet i land. Lägg därtill vad som verkar vara en världsfrånvänd ny ägare som behandlar laget som ett parti Football Manager utan varken kunskap om spelsystem, spelaranalyser eller spelaregenskaper som du kan låta en tränare bygga ett vettigt spel kring. Ja då förstår man att det varit en tuff resa för de kungsblå från London. Fram tills för bara några veckor sedan såg det ut som att man faktiskt kunde åka ur Premier League. Men lyckligtvis för dem själva så lyckades man reda ut den absoluta katastrofen och parkerar för närvarande på plats 12 i tabellen.

I den senaste omgången föll man på Etihad mot ett ligafirande Manchester City som luftade bänken, med 1-0. Ingen skam i det med tanke på den säsong vi nyss redogjort för här ovan. Men klart är att det är knappast är ett lag med skjuts i steget som gästar Old Trafford på torsdag.

Ser vi på laget så står det klart man får klara sig utan mittbacken Benoit Badiashile som är ljumskskadad. En skada som dessutom tvingar honom till operation. Dessutom verkar det som att Marcus Bettinelli, Armando Broja, Reece James och N'Golo Kante riskerar att missa matchen. Om inte detta vore nog, så råder det också stora tveksamheter om Ben Chilwell, Marc Cucurella, Mateo Kovacic och Mason Mount är uttagningsbara. Tufft var ordet.

Senaste startelva (3-4-3): Kepa – Silva, Chalobah, Fofana, – Azpilicueta, Fernández, Loftus-Cheek, Hall – Sterling, Havertz, Gallagher

Tre snackisar inför matchen:

1.  Gör söndagen helt fullständigt meningslös
Behövs denna punkt verkligen preciseras särskilt mycket? Jag tror att alla ni som läser denna text, men även ni som hoppar över texten och nöjer er med att bänka sig framför matchen på torsdag känner samma sak. Se till att lösa det bara! Se till att ta den där sista poängen som behövs. Se till att göra söndagen till den vilodag som den är ämnad att vara.
Så kan vi istället tillåta oss att må gott med vetskapen om att den så berömda hymnen åter kommer spelas på Old Trafford nästa år. Detta samtidigt som vi inmundigar ens egna favoritval av fikabröd och hyllar våra mödrar.

Tack på förhand!

Mvh,
Andreas

2.  Få Rashford kröna sin återkomstsäsong med ett rekord?
Det har sannerligen varit glädjande att se Marcus Rashfords återkomst till världsfotbollen under denna säsongen. Skador till trots, är han bara ett mål ifrån att göra 30 mål under en och samma Premier League-säsong. En bedrift som inte skett sedan Robin van Persie pangade in bollar under säsongen 2012/13. Chelsea har visat sig vara lite av en favoritmotståndare för den gode Rashford, då han lyckats göra fem mål på gästerna sedan tidigare. Får vi en säsong som slutar i målmässig dur?
 
3.  Visa att vår strategi är den rätta strategin
Skilda världar var en så kallad långkörare som ”kryddade” våra tv-apparater under 90-talet. Storyn som programmet hade var lika oväntad som märklig och med anledning av hur irrelevant den är i detta sammanhang, så väljer jag att bespara er denna storybeskrivning. Eller snarare är det kanske i själva verket en icke efterfrågad ”cliff-hanger”?
Hursomhelst, är man intresserad av att veta mer om detta fantastiska program är ni välkomna att kontakta mig på Twitter!

Den något krystade jämförelse jag försöker få till stannar främst på programmets namn, ”Skilda världar”. För det är just det som jag slås av främst när jag jämför de två lagen. En klubb som bedrivit hela havet stormar, helt utan någon riktning synlig för varken supportrar eller spelarna inom de kritade linjerna. På andra sidan en klubb som efter en tung start på säsongen valt att hålla sin linje och värvat kloka namn som gjort skillnad på planen men som också gett hoppet tillbaka till supportrarna på läktarna. Det är hög tid att visa att ett nyrikt beteende utan omdöme, inte ska gå att likställa med succé på planen. Att förtroende för en process är värt så mycket mer än att skicka den ena tränaren efter den andra.

Tips: 2-0, Rashford, Antony
Arena, datum och matchstart: Old Trafford, 2023-05-25, 21:00
Turnering: Premier League, omgång 37
Stream: Viaplay

GGMU


 

Andreas Astegren@astegren2023-05-24 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham