Lagbanner
Old Trafford, 2023-09-26 21:00

Manchester U - Crystal Palace

Inför: Manchester United – Crystal Palace
Hannibal Mejbri fick chansen från start senast mot Burnley. Bör han få det igen mot Crystal Palace?

Inför: Manchester United – Crystal Palace

Efter en svag inledning på säsongen har det nu blivit dags för Manchester United att premiärspela i ligacupen. Motståndare? Crystal Palace. Känsla inför? Skakig.

Manchester United:
Det krävdes lite Bruno-magi i lördags borta på Turf Moor för att United skulle knipa alla tre poäng mot Burnley. Vincent Kompanys hemmalag ägde bollinnehavet, skapade en del farliga lägen och kunde mycket väl ha gjort mål på Manchester United under matchens 90 minuter. Men André Onana kunde hålla nollan och stod för i alla fall en högklassig räddning, vilket jag tror var väldigt viktigt för hans självförtroende efter tabben mot Bayern München. Bruno Fernandes fick bli matchhjälte efter ett delikat volleyavslut på en ännu mer delikat assist av mittbacken Jonny Evans (av alla!) – likt Rooney till van Persie mot Aston Villa för tio år sedan.

Det blev alltså ändå tre poäng borta mot Burnley, en sen lördagskväll i september, vilket såklart är starkt. Men trots vinst kvarstår fortfarande många frågetecken inför Manchester Uniteds framtid och kommande matcher den här säsongen. Det största problemet ur det korta perspektivet är att vi för tillfället saknar minst sex spelare, varav i alla fall tre av dessa var tänkta startspelare inför säsongen. Utöver dessa sex spelare finns även frågetecken på potentiellt skadade pjäser som Martínez, Maguire och Reguilón.

Nu väntar alltså ligacupspel och Crystal Palace på Old Trafford. Om Manchester United hade startat säsongen med en starkare poängskörd och bättre insatser tror jag att Erik ten Hag hade vågat rotera lite spelare i den här matchen. Men med tanke på formen, prestationerna och kanske framförallt skadeläget tror jag inte att ten Hag kommer våga göra det. Positivt inför denna match är däremot att Mason Mount och Harry Maguire är tillbaka i träning med laget och att Kobbie Mainoo är ute och springer på Carrington. Raphaël Varane och Sofyan Amarabat gjorde även comeback i lördags efter sina respektive skador.

Min startelva (4-2-3-1): Onana – Dalot, Lindelöf, Evans, Reguilón – Casemiro, Eriksen – Fernandes, Hannibal, Rashford – Højlund

Motivering:
Jag hade faktiskt velat se samma lag som mot Burnley senast, förutom att Eriksen tar McTominays plats. Detta då jag ser framför mig en matchbild där Crystal Palace kommer sitta lågt, vilket kommer kräva kreativa fötter på Uniteds mittfält. Utöver petningen av McTominay tycker jag att Manchester United bör starta med samma elva för att hitta momentum och börja bygga på något. Det hade varit lätt att slänga in Garnacho mot Rashford eller Martial mot Højlund, men jag tror att en liknande elva som senast hade mått bra av att spela ihop igen – förutsatt att alla är friska och krya.

Skulle det däremot visa sig att spelare som Amrabat, Varane, Maguire och Mount alla är redo för 90 minuter, så kanske det ändrar saken lite. Jag förutsätter dock att dessa spelare inte är redo att gå in från start, men jag hade gärna sett de göra lite längre inhopp. Framförallt Mason Mount och Sofyan Amrabat.

Crystal Palace:
Roy Hodgsons mannar från London har startat den här säsongen ungefär som Manchester United, i alla fall poängmässigt. På de sex inledande matcherna har man skrapat ihop åtta poäng – två vinster, två kryss och två förluster – vilket placerar laget på en tiondeplats i Premier League-tabellen. Defensiven har man fått till rätt bra: bara Manchester City, Liverpool, Arsenal och Chelsea har släppt in färre mål hittills den här säsongen. Ur ett offensivt perspektiv står man däremot utan stjärnspelaren Wilfried Zaha, som lämnade klubben i somras för turkiska Galatasaray. Istället har trollkarlen Eberechi Eze fått en alltmer ledande roll i Crystal Palaces anfallsspel – en spelare jag tror mycket på. Och när den nu skadade mittfältstalangen Michael Olise kommer tillbaka från sin hamstringskada senare i höst tror jag att Crystal Palace kan hota de flesta lagen med sin offensiv.

Senast spelade man 0-0 hemma mot London-rivalen Fulham. Jag såg själv inte matchen men har fått rapporter om att Fulham tryckte på mot slutet och pressade ner Palace rejält. När det nu vankas ligacupspel kan jag tänka mig att ett lag som Crystal Palace, som hör hemma i den nedre halvan av tabellen, kommer tagga till lite extra för att slåss för lagets enda realistiska titel. Jag är nästan övertygad över att Roy Hodgson kommer sätta ut starkast möjliga lag på Old Trafford för att störa Manchester United och gå för en cupskräll. Högst troligt är även att målvakten Dean Henderson, som såldes från United till Palace i somras, kommer starta mellan stolparna och därmed göra sin debut för klubben.

Trolig startelva (4-2-3-1): Henderson – Ward, Andersen, Guéhi, Mitchell – Hughes, Doucouré – Ayew, Eze, Schlupp – Édouard

Tre snackisar inför matchen:

1. Starta våra ljusglimtar!

Senast mot Burnley tycker jag att det framförallt fanns två lite oväntade spelare som stack ut i Manchester United: Jonny Evans och Hannibal Mejbri. De båda herrarna har klivit in i säsongen med lite olika förväntningar och bagage, men den gemensamma nämnaren är en god prestation senast i helgen. Hannibal kändes ettrig, spelsugen och fylld av självförtroende, medan Evans kändes lugn, stabil och klok.

Jag hade gärna sett att både Jonny Evans och Hannibal Mejbri fick chansen från start igen mot Crystal Palace. Som tidigare nämnt behöver Manchester United hitta ett momentum och något att bygga vidare på. Och i nuläget är, oväntat nog, Evans och Hannibal två gubbar som har hittat någon typ av form. Ge de chansen från start igen och låt oss få se ett godkänt Jonny Evans-mål hemma på Old Trafford!

2. Ett litet rotationsdilemma?
Med tanke på skadeläget och den svaga formen ställs Erik ten Hag nu inför ett litet rotationsdilemma. Ska han vila några startspelare men riskera att förlora, eller ska han starta med starkast möjliga elva men riskera ett slitet lag till helgen? Det finns till exempel utrymme för spelare som Martial, Garnacho och till och med sorgebarnet van de Beek att starta nu i cupspelet, för att ge en liten andningspaus till några kuggar i startelvan. Kanske kan till och med Tom Heaton få chansen mellan stolparna?

Jag tror däremot att Erik ten Hag kommer starta starkast möjliga lag här. Det enkla svaret är nog för att alternativen helt enkelt är för svaga eller för skadebenägna. Martial kan gå sönder vilken sekund som helst, Garnacho kommer inte gå före Rashford i en sådan här match och van de Beek ligger ju i frysboxen. Erik ten Hag är också lite under press att vända den här skutan nu – jag tror därför inte att han vågar rotera särskilt mycket alls. Så, Tompa Heaton och company, ni får nog tyvärr förbereda er på en till match på kvisten.

3. Palace-vecka!
Inom loppet av fem dagar ska Manchester United nu möta Crystal Palace två gånger – båda gångerna på Old Trafford! Helt klart en speciell situation och något som kanske framförallt kommer prägla lördagens match i Premier League, då lagen redan mött varandra en gång. I den tränarkampen håller jag givetvis Erik ten Hag med besättning högre än Roy Hodgson och hans stab. Men som sagt – det blir kanske framförallt något att hålla koll på till helgen, även om det också kan vara intressant att ha med sig inför tisdagens match.

Historiskt sett har Crystal Palace haft det väldigt tufft mot Manchester United på Old Trafford. Enligt min statistik har London-laget endast vunnit 3 av de senaste 15 matcherna på Drömmarnas Teater. Frågan är hur mycket gamla meriter spelar in inför tisdagens match, men faktum är faktiskt att en av dessa vinster kom i just ligacupspelet. Det återstår att se om Crystal Palace alltså kan cupskrälla igen på Old Trafford – klart är i alla fall att Manchester United inte har råd med det.

Tips: 1-0 (Rashford)

Arena, datum och matchstart: Old Trafford, tisdag 26:e september klockan 21.00
Turnering: Ligacupen, tredje rundan
Stream: Viaplay

Vilka vill ni se starta den här matchen? Skriv i kommentarsfältet!

Dalot efter den senaste matchen
 

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2023-09-25 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham