Lagbanner
Inför: Manchester United – Everton
Kommer Solskjaer förbättra hemmaformen?

Inför: Manchester United – Everton

Everton är nästa lag att slå efter den absurda Champions League vinsten mot Villarreal. I början av ett klurigt spelschema och en jämn kamp i toppen behöver Manchester United vinna över The Toffees för att fortsätta utmana om ligatiteln.

Manchester United:
Spelet var inte glamoröst mot Villarreal men vinsten var viktig. Ett drömmål av Alex tells och Cristiano Ronaldo sena vinstmål var det som krävdes för att göra hål på den gula ubåten. Nästa lag på schemat är Everton, ett lag som har skapat bekymmer för Manchester United de senaste säsongerna. Samtidigt har United bara förlorat en av de senaste 12 Premier League mötena mot Everton. Den kom 2019 på Goodison Park i den förödmjukande 4-0 förlusten.

Senaste lagen mötte varandra på Old Trafford slutade matchen 3-3 på München tragedins årsdag. Dominic Calvert-Lewin kvitterade sent i övertiden vilket förhindrade The Toffees att lämna Old Trafford tomhänt.

I tabellen har fem lag samma poängskörd med 13 på sex matcher. Chelsea, Manchester United, Manchester City, Everton och Brighton & Hove Albion. Men de två sistnämnda befinner sig precis utanför topp fyra med sämre målskillnader. Matchen får givetvis en ökad betydelse med Manchester United som har aspirationen att vara titelkonkurrenter och behöver förbättra den skakiga hemmaformen. Två hemmaförluster i rad mot lag man förväntas vinna över. Det måste förbättras ifall Manchester United ska kunna utmana för en titel i år.

På skadefronten närmar sig Marcus Rashford att återvända till truppen helt och förväntas att vara tillbaka efter landslagsuppehållet. Amad Diallo har också kommit långt i sin rehab. Harry Maguire verkar att vara ute i flera veckor.

Min startelva (4-1-3-2): De Gea ­– Wan-Bissaka, Lindelöf, Varane, Shaw ­– McTominay ­­– Greenwood, Fernandes, Pogba – Ronaldo, Cavani.

Motivering
Jag tror att United måste lämna 4-2-3-1 formationen och istället använda all offensiv kraft som finns. Speciellt efter prestationen mot Villarreal. En defensiv mittfältare räcker och det löser McTominay utan problem. Den största anledningen till formationsbytet är att jag vill ha både Cavani och Ronaldo på planen samtidigt. Deras styrkor och svagheter kan få ut de bästa av varandra. Uruguayanen med sin motor och fysik tillsammans med målgörandet av Ronaldo. Det är en duo många försvar inte vill möta. Med denna formation får man även Pogba ut till vänster där han stortrivs och Fernandes roll som tia komprimeras inte. Skulle det inte fungera finns det flera bra alternativ med Donny van de Beek, Jadon Sancho och Anthony Elanga på bänken. Tyvärr tror jag att det blir ett patenterat 4-2-3-1 med McFred i mitten.

Everton
Rafa Benitez, den förre detta Liverpool tränaren, valde att ta över tränarrollen hos ärkerivalerna. Ett val som har bemötts med blandade reaktioner i Everton leden. Bentiez inledning i Everton har varit varierande likt Solskjaer. Fyra vinster, ett lika och en förlust verkar inte så farligt. Men The Toffees åkte ut ur ligacupen på straffläggning mot Championship laget Queens Park Rangers.

Senaste matchen vann man bekvämt mot nykomlingarna Norwich som fortfarande inte har lyckas ta något poäng. Två spelare som har presterat bra under Benitez är den franska mittfältare Abdoulaye Doucoure som har två mål och tre assist på sex matcher. Everton värvade in yttern Andros Townsend från Crystal Palace som också har börjat bra med två mål och två assist.

På skadelistan finns två nyckelspelare med både Calvert-Lewin och Richarlison otillgängliga. Högerbacken Seamus Coleman är inte heller redo för spel än. Men Bentiez har fått tillbaka mittfältaren Jean-Pierre Gambin.

Trolig startelva (4-4-1): Pickford ­­– Godfrey, Mina, Keane, Digne – Townsend, Doucoure, Allan, Iwobi – Gray – Rondon


Tre snackisar inför matchen:

1: Hur ska Solskjaer rotera laget?

Everton blir sista matchen innan ännu ett landslagsuppehåll. Känns som att ligorna har precis startat igen och man måste utså ännu en tradig paus. En positiv konsekvens är att Rashford kommer att vara tillbaka och Solskjaer kommer få ännu fler offensiva alternativ att välja mellan. När Rashford är helt återställd ska han starta. 

Det är inte många dagar vila truppen har fått sen Villarreal matchen. Everton är början av ett svårt spelschema och Solskjaer behöver sätta spelarrotationen. Jag tror att det enda skillnaden som görs är att ytterbackarna byts ut, sen låta resten av laget vara oförändrat. Jesse Lingard har vuxit fram till att bli ett supersub och kommer säkerligen få fler minuter framöver.

2: Lindelöf mot Evertons fysiska anfallare
Det blir ingen Calvert-Lewin utan istället Salomon Rondon på topp. Engelsk media vill gärna skriva om att Lindelöf har problem med fysiska spelare och Benitez kommer att försöka sätta colombianen i dueller mot svensken. Jag tror att det blir Varane som håller ett extra öga på Rondon, men det skulle inte förvåna mig att Everton kommer att leta upp svensken. 

Lindelöf behöver bevisa att han kan hantera kraftfulla spelare. Han behöver förhindra att dessa situationer uppstår när han isoleras med en anfallare med bra huvudspel. Jag tycker genuint att Lindelöf är en bra mittback och ser hellre honom bredvid Varane än Maguire. Han bidrar med ett bättre passningsspel och positionsspel än Uniteds kapten. Det ska bli intressant att se hur Lindelöf fungerar med fransmannen framöver, då Maguire kommer att vara otillgänglig över en längre tid.

3: Kan Old Trafford bli ett fort?  
Hemmafacit har inte varit det bästa under Solskjaer och det har varit ett orosmoment. På bortaplan däremot har United slagit rekord med flesta matcher utan nederlag. Kan man se till att förbättra poängskörden hemma ökar chanserna att tävla om en titel. Solskjaer måste få Old Trafford att bli en svår arena att ta poäng på. Jag tror att norrmannen kan lyckas med det men då krävs det ett tydligare spel som utnyttjar den offensiva kraften som truppen har. Man kan inte förlita sig på att Ronaldo avgör i 95:e spelminuten varje match, eller?


Tips: 1-0, Fernandes

Arena, datum, matchstart: Old Trafford, 2/10, 13.30
Turnering: Premier League
Stream: Viasat sport premium eller Viaplay


GGMU

Eric Länje2021-10-01 16:01:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham