Lagbanner
Old Trafford, 2023-10-24 21:00

Manchester U - FC Köpenhamn

Inför: Manchester United – FC Köpenhamn
Kan Rasmus Højlund kliva fram mot lillebrorsan och storlaget från hemlandet?

Inför: Manchester United – FC Köpenhamn

Den skakiga formen sitter i och Manchester United har nu kniven mot strupen i Champions League. Det krävs mer eller mindre tre poäng för chans att avancera från gruppen när FC Köpenhamn kommer på besök till Old Trafford.

Manchester United:
Krampaktig. Så skulle jag vilja beskriva Uniteds seger borta i Sheffield i lördags och formen på laget för tillfället. Jag glömde stundtals bort att det var Sheffield United som stod för motståndet borta på Bramall Lane – laget som skrapat ihop en poäng på de inledande åtta matcherna och som förlorade med 8-0 i sin senaste hemmamatch. Manchester United blev i stora delar utrullade av Sheffield och 1-1 hade definitivt varit ett rättvist slutresultat. Diogo Dalot kunde däremot skruva in segermålet med en kvart kvar och ge Erik ten Hag lite arbetsro, som redaktionens skribent Eric Länje vackert uttryckte det.

Trots en mycket svag insats har spelarna och Erik ten Hag fått väldigt kort tid till att glädjas av de tre poängen. Nu, bara tre dagar senare, väntar Champions League och gruppomgång tre, där FC Köpenhamn står för motståndet hemma på Old Trafford. På pappret kan vi konstatera att detta är den klart lättaste matchen i gruppen och att allt annat än tre poäng måste ses som ett stort misslyckande. En vinst krävs dessutom mer eller mindre för att Manchester United ska ha någon form av chans att avancera till slutspelet i säsongens upplaga av Champions League.

Kort återhämtning är det som gäller och således verkar det som att ten Hag mer eller mindre har samma spelare att tillgå. Klart är däremot att Casemiro missar matchen på grund av avstängning efter hans röda kort senast mot Galatasaray. Raphaël Varane hoppade in i helgen när Jonny Evans linkade av, men det har däremot inte kommunicerats om någon av dessa två herrar är tillgängliga för spel på tisdag kväll. Det Erik ten Hag kunde slå fast under måndagens presskonferens var dock att Sergio Reguilón är tillgänglig efter att ha varit sjuk i lördags.

Min startelva (4-2-3-1): Onana ­– Dalot, Maguire, Lindelöf, Reguilón – Eriksen, Amrabat – Garnacho, Fernandes, Rashford – Højlund

Motivering:
Med tanke på osäkerheterna kring Raphaël Varanes fysiska status väljer jag att vila honom inför Manchester City på söndag. Maguire och Lindelöf får därför bilda mittbackspar och Reguilón får kliva in till vänster. Jag gissar att vi imorgon kommer få en matchbild som Manchester United kommer dominera och därför vill jag ha bolltrygge Christian Eriksen på mittfältet. Sofyan Amrabat får bli hans lekkamrat med tanke på Scott McTominays svaga fötter.

Anfallet skriver i stort sett sig självt, förutom på en position. Alejandro Garnacho har visat varför han förtjänar chansen från start nu och varför en formsvag Antony bör bänkas. Det är dags för lite friska och pigga ben från Argentina!

FC Köpenhamn:
Den danska storklubben leder Superligaen efter tolv spelade matcher, tätt följda av huvudstadsrivalen Bröndby. FCK började ligasäsongen starkt och inledde med fem raka vinster, men har nu endast två vinster på de senaste fem matcherna. I Champions League har man skrapat ihop en poäng som kom borta mot Galatasaray. Detta efter att man tappade en 2-0-ledning till 2-2 sista fem minuterna. Senast fick man stryk med 2-1 hemma mot Bayern München efter att ha tagit ledningen i matchen – en minst sagt hedersam förlust.

Som bekant spelar flera svenskar i laget, bland andra Victor Claesson, Jordan Larsson och supertalangen Roony Bardghji. 17-årige Bardghji är lagets bästa målskytt den här säsongen med sina sex gjorda mål. Han har startat de tre senaste matcherna i ligan men ännu inte fått chansen från start i Champions League. Frågan är om det inte är dags på tisdag under Old Traffords elljus?

Slutligen måste jag även upplysa er om en tydlig United-koppling i FCK:s trupp. Det är nämligen så att Rasmus Højlund yngre bror, Oscar Højlund, spelar i FC Köpenhamn. Højlund junior har endast gjort några fåtal inhopp den här säsongen i A-laget, men lär säkerligen ta plats på FCK:s bänk. Och visst vore det en extra krydda om han blev inbytt och fick möta storebror Rasmus..?

Trolig startelva (4-3-3): Grabara – Ankersen, Vavro, Diks, Soerensen – Claesson, Falk, Goncalves – Bardghji, Larsson, Elyounoussi

Tre snackisar inför matchen:

1. Bara vinst som gäller

Om Manchester United ska ha någon som helst chans att avancera i årets upplaga av Champions League krävs det tre poäng hemma mot FC Köpenhamn. Hittills har det som bekant blivit två förluster på de inledande två matcherna i mästarturneringen. En av de kom borta mot Bayern München, vilket inte är fy skam, men den andra kom hemma mot Galatasaray – en match som United definitivt borde ha vunnit på pappret. Istället blev det ännu en förlust, ett rött kort och ett minst sagt utsatt läge i Champions Leagues grupp A.

Manchester United har alltså, redan efter två spelade matcher, satt sig i en mycket klurig situation där kniven mer eller mindre är tryckt mot strupen. Och skulle det bli poängtapp imorgon, i den på förhand enklaste matchen i gruppen, vågar jag säga att Uniteds Europa-äventyr är över.

2. 72 timmars återhämtning
Match lördag 21.00, match tisdag 21.00. Det är ett tätt spelschema som stundar för Manchester United och inte många lediga timmar inför nästa match. Totalt handlar det om en bortamatch mot Sheffield, en hemresa, en omladdning och en kniven-mot-strupen-match i Champions League – allt på 72 timmar. Det är verkligen inte optimalt, men samtidigt är det klart att spelarna ska klara det här rent fysiskt.

Hade Manchester United städat av Sheffield United med tre, fyra bollar och en stark prestation hade känslan nog varit annorlunda. Nu blev det förvisso seger, men också en insats som definitivt inte övertygade. United går därför återigen in i en match med krav på att bevisa sig och visa sitt bästa jag – och det oroar att en sådan match är av en så avgörande karaktär.

3. Garnacho > Antony
Rubriken talar för sig själv: jag vill se Alejandro Garnacho från start istället för Antony mot FC Köpenhamn. Den unge argentinaren har genom sina pigga, ettriga och pådrivande inhopp visat varför han ska få chansen från start. När han kom in mot Sheffield i lördags var han en klar injektion som sprang sockorna av sig under sin knappa halvtimme på plan – såväl i defensiven som i offensiven. När matcherna nu duggar tätt och när Antony stod för en blek insats ser jag det som ett ypperligt tillfälle att starta Garnacho.

Frågan är då hur Erik ten Hag ska formera sin elva, förutsatt att Garnacho kliver in istället för Antony. Marcus Rashford gör sig klart bäst till vänster och är inte alls lika het ute till höger. Med tanke på den svaga formen som Rashford dessutom hittat den här säsongen, hade jag nog ändå velat fortsätta att spela honom på sin bästa position – just på grund av den potential som finns där. Att därför låta Garnacho utgå från höger och därefter skifta kant låter inte helt fel i mina öron. Det tror jag kan bli ett vinnande koncept mot danskarna.

Tips: 1-0 (Højlund)

Arena, datum och matchstart: Old Trafford, tisdagen den 24 oktober kl 21.00
Turnering: Champions League, matchdag 3
Stream: TV4 Play

TV: Dalot hjälte efter kanonträff mot Sheffield United
 

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2023-10-23 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham