Lagbanner
Old Trafford, 2024-09-25 21:00

Manchester U - FC Twente

Inför: Manchester United - FC Twente
Oemotsäglig huvudperson

Inför: Manchester United - FC Twente

Manchester Uniteds jojjo-resa genom Europas klubblagsturneringar fortsätter. Den gör det i denna nya upplaga av Europa League, som inleds med ett, för vissa, extremt välbekant motstånd.


Manchester United
Ömsom vin, ömsom vatten har präglat hela Uniteds säsongsinledning. Så blev fallet även mot Crystal Palace, där insatsen inledningsvis var (nästan iallafall) lika champagnesprudlande som degorgeringen mot Barnsley, men slutresultat lika kranvattentrött som majoriteten av resultaten hittills. Nu går man in i ännu en turnering, och med tanke på att båda premiärerna hittills slutat med vinst är det väl bara hoppas på att det blir så nu också. Men även om tendenserna till ett mer stabilt fungerande lag kunnat anas, kvarstår faktumet att vi inte riktigt vet var vi har Erik ten Hags Manchester United. Det vore skönt att få fler och tydligare tendenser, gärna omgående. 

På skadefronten ser det förvånansvärt ljusnande ut, även om ingen av spelare som var borta mot Palace i helgen är tillbaka. Malacia, Lindelöf, Yoro, Shaw alltså, uppräknade enligt modellen: en ganska duglig försvarslinje.

Min startelva (4-2-3-1)Onana – Mazraoui, Maguire, Martinez, Dalot – Ugarte, Mount – Garnacho, Fernandes, Rashford – Höjlund

Motivering
Säsongen är fortfarande ung och det handlar fortfarande om att spela ihop inte bara laget utan hela truppen. Det handlar också om att få igång så många spelare som möjligt. Med tanke på att Höjlund var frisk för några minuter i lördags och att Mount var tillbaka i träning samtidigt som honom tar jag för givet att båda är redo att spela ännu lite mer nu. Då kan de gott få försöka komma igång ordentligt båda två. Ugarte bör även han spelas in ordentligt så tidigt som möjligt, samtidigt som det vore spännande att se hur välbalanserad en mittfältskonstellation av senast nämnda två och Bruno kan bli. I övrigt bör vi väl rotera där roteras kan och det vore dumt att spela sönder De Ligt för tidigt. Fortsättning om den saken följer.


FC Twente
Erik ten Hags älskade Twente är i Europa League efter att ha blivit utslagna i sista omgången av Champions League-kvalet av Red Bull Salzburg. Utöver den snöpliga missräkningen har man påbörjat säsongen fullt godkänt och placerar sig för närvarande fyra i Eredivisie på 11 poäng. Lagets 10:a och talisman Sem Steijn leder därtill skytteligan och tränare Joseph Oosting har i stort sett fullt manskap att välja på inför onsdagens drabbning, bortsett Michal Sadilek och Younes Taha. Jag har ingen aning om hur tunga avbräck det är utan slår istället fast att det verkar blåsa positiva vindar i Enschede. Slutligen kan sägas om truppen att den innehåller såväl Gustaf Lagerbielke som den gamla Norwich-floppen och supernamnet Ricky van Wolfsvinkel, som tillsammans med nämnda Steijn förra året stod för totalt 33 mål i ligaspelet, ungefär hälften av Twentes totala målskörd. 

Twente har en ganska gedigen Europa-historik bakom sig och stod bland annat i UEFA Cup-final 1975, där man förlorade mot Borussia Mönchengladbach. I det (numera) förutvarande formatet av Europa League gjorde man fyra framträdanden i rad mellan 2009 och 2013, vilket var sista gången man tog sig till ett Europa-gruppspel. Innan det alltså öppnades upp en möjlighet att möta sin gamla lagkapten och tränare, då är det klart man nappar! 

Trolig startelva (4-2-3-1): Unnerstall – Van Rooij, Hilgers, Bruns, Salah-Eddine – Eiting, Regeer – Roots, Steijn, Van Bergen – Lammers

Tre snackisar inför matchen

1. Rotationsbalansen 
Fotbollens utökade matchschematik är ett välkänt problem. Erik ten Hags bristande förmåga att rotera är ett likadant, och har så varit i hela hans karriär. Han gillar att ha en liten kärna han litar på. Nu är han dock så illa tvungen att rucka på sina principer, för nu har han en för bra trupp för att inte nyttjas till fullo. Nu har han också krav på sig ovanifrån på ett helt annat sätt än tidigare, åtminstone i United, och jag är garanterat inte ensam i min försäkran om att ett av de kraven är på just utnyttjande av hela truppen.

Det här ska sedan ställas mot faktumet ovan, att det fortfarande är tidigt på säsongen och att det är av största vikt att få igång både spelarna och resultaten. Att hitta balansen på samma sätt som man gjorde mot Barnsley blir enormt viktigt kommande veckor. Men, ledsen Erik, det är faktiskt bara Twente. Det ska gå att vinna med en mycket mer B-betonad elva än den jag listade ovan. Jag blir mer än gärna motbevisad.

2. Vem leder offensiven?
Det är lätt att leka fotboll hemma mot Leage One-motstånd. Det är också lätt att peka på Uniteds underliggande siffror och säga att vi borde gjort fler mål. Det är alltid lätt att säga att fotboll i sig är en lätt sport: det handlar om att göra mål. Det verkar vara evinnerligt svårt för någon i United att faktiskt ta tag i och leda det där med målskytte. Inför Palace-matchen var Eric Länje på om Rashford var den som skulle leda islossningen – inte mig emot. Bara någon gör det. Det finns gott om väldigt skickliga fotbollsspelare i Uniteds-anfallslinje, men alla verkar i nuläget mest gå runt och fundera på vem som faktiskt är den stora stjärnan. Bara kliv fram, någon av er. Lyssnar du, Bruno? 

3. All eyez on Erik
Det är inpräntat i varje fiber av mig att fotboll styrs mer av narrativ än något annat. Så när United nu går in i sin tredje Europa-säsong under Erik ten Hag, med två sammantaget usla sådana i baggaget, är det alldeles givet att man möter klubben som formade just honom. "It's not nice to hurt something you love" sa Ten Hag själv på presskonferensen inför matchen, vilket jag kan tycka är ganska kaxigt uttryckt givet de tidigare resultaten i Europa. Alldeles oavsett handlar den här matchen mer än de flesta om Erik ten Hag, vilket känns ännu mer narrativt korrekt med tanke på hur opinionen kring honom låtit de senaste månaderna, veckorna och dagarna. Det är kniven mot strupen mest hela tiden nu, och då är man så illa tvungen att såra saker man älskar. Sån är fotbollen.


Tips: 2-1 (Rashford, Höjlund) 
Arena, datum och matchstart: Old Trafford, 25 september, 21:00
Turnering: Europa League, omgång 1
Stream: Disney+ 

GGMU

Tim Norinder Nordin2024-09-25 00:20:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham