Lagbanner
Old Trafford, 2023-10-03 21:00

Manchester U - Galatasaray
2 - 3

Inför: Manchester United – Galatasaray
Kommer kapten Bruno visa vägen?

Inför: Manchester United – Galatasaray

Ett krisstämplat United måste återigen försöka rycka upp sig när det har blivit dags för Champions League igen. De turkiska mästarna kommer på besök med förtroende att ta tre poäng från Old Trafford. Hur ska ett desperat United resa sig från den dåliga formen?

Manchester United
Fyra förluster av sju spelade matcher är den sämsta starten för United i ligan sen 1989 då Sir Alex Ferguson blev tvungen att övertyga ledningen att inte skicka honom till savannen. Erik ten Hag ställs inför nya hinder som verkar att bli värre för varje dag. Nederländaren måste lite mirakulöst vända på trenden och har inte fått mycket tid att förbereda sig sen 0–1 förlusten mot Crystal Palace i lördags.

Matcherna mot Galatasaray lär högst sannolikt avgöra vilket lag som kommer att ta andra platsen då Bayern München förväntas att ta hem gruppsegern. En vinst skulle innebära tre viktiga poäng för avancemang till slutspelet men framför allt en injektion av självförtroende och tro som har saknats i truppen under hela inledningen av säsongen. En förlust dock skulle vara förordande för Uniteds chanser att gå vidare då en tuff match väntar nere i Istanbul framför deras högljudda supportrar. United är det enda laget i gruppen utan poäng då FC Köpenhamn och Galatasaray spelade lika förra omgången. United stötte senast på Galatasaray i Champions League 2012/13 då man vann 1-0 hemma på Old Trafford och förlorade 1-0 borta nere i Turkiet.

Erik ten Hag har förutom problem både på och av planen även en lång skadelista att hantera. Aaron Wan-Bissaka, Luke Shaw, Tyrell Malacia, Sergio Regulion och Amad Diallo. Kobbie Mainoo tränade med laget men kommer inte till spel. Jadon Sancho tränar fortfarande på egen hand och Lisandro Martinez förväntas vara ute ett längre tag efter ännu en operation för sin fotskada. Antony är tillbaka och tränar med truppen igen.

Min startelva (4-2-3-1): Onana – Dalot, Lindelöf, Varane, Amrabat ­­– Casemiro, Mejbri – Pellistri, Fernandes, Rashford – Højlund

Motivering:
Detta är en måstematch ifall man ska gå vidare till slutspelet och detta tycker jag är den bästa elvan som United kan ställa med tanke på skadekrisen. Långt ifrån optimalt givetvis. Elvan är likt som mot Palace förutom att Mejbri går in för Mount på mittfältet där det lär behövas en löpvillig mittfältare som kan hjälpa Casemiro att täcka ytor. Mount har hittills inte gjort det avtryck man hoppades på och ten Hag har inte lyckats hitta hans position än i laget. Mejbri har även visat en vilja och attityd som behövs i morgondagens match. Mejbri är i bättre form och är i mitt tycke det bättre alternativet på mittfältet. Antony finns tillgänglig men personligen tycker jag att matchen kommer för tidigt för brassen som har inte har spelat sen bortaförlusten mot Arsenal. Det finns tyvärr inte mycket att arbeta med för ten Hag med den skadefyllda truppen. 

Galatasaray
Om United saknar självförtroende så överflödar det hos Galatasaray. Den turkiska storklubben är obesegrade hittills i året säsong men är fortfarande två poäng bakom Fenerbahce som leder Süper Lig. Första förlusten var dock nära för Galatasaray mot FC Köpenhamn som ledde 2–0 men matchen slutade 2–2 tackvare sena mål av Sascha Boey och Tete.

De turkiska mästarna är tillbaka i Champions League-slutspelet för första gången sen 2019/20 säsongen, dock har de inte lyckats att ta sig vidare från gruppspelet sen 2013/14. Okan Buruks lag kanske har bäst chans att ta sig vidare då de har värvat ihop ett lurigt lag med spelare som Dries Mertens, Lucas Torreira, Mauro Icardi, Kerem Demirbay, Angelino och Hakim Ziyech. Den stora värvningen inför årets säsong var Wilfried Zaha med förflutet i Man United som säkert kommer orsaka problem för Uniteds backlinje.

På skadefronten är Galatasaray utan Hakim Ziyech och Kazimcan Karatas.

Trolig startelva (4-2-3-1): Muslera ­– Boey, Sanchez, Bardakci, Angelino – Torreira, Demirbay; – Zaha, Mertens, Akturkoglu – Icardi

Tre snackisar inför matchen

1. Ännu en måstematch
Varje match hittills i årets säsong har känts som en måstematch för United. För varje måstematch så kommer pressen och ångesten öka. Frågan är hur ten Hag och spelartruppen hanterar pressen. United är sist i gruppen och matchen mot Galatasaray tror jag är helt avgörande för årets Champions League-kampanj. Vid en förlust tror jag att det blir en uppgift för svår att vinna fyra raka matcher i gruppen samt att få resultaten i de andra matcherna med sig. Jag hoppas att spelarna själva förstår betydelsen av matchen imorgon men att de inte viker ner sig. I flera matcher i rad har vi sett att United släpper in flera mål på några minuter då hela laget kollapsar. Det kan bero på saknaden av ledarna som måste börja visa genom att agera. Två av dessa som har varit anonyma i årets säsong är Bruno Fernandes och Marcus Rashford.

2. Bruno och Rashford måste visa sig
Rashford och Fernandes har inte nått upp till sina nivåer än i årets säsong. United har som lag bara gjort sju mål på sju ligamatcher. I svåra stunder ser man till sina stjärnor att leda laget men det är Casemiro som har visat vägen med fyra gjorda mål i alla tävlingar. Fernandes och Rashford kommer vara helt avgörande ifall United ska kunna vända på trenden. Laget kan skapa chanser om man tittar enligt statistiken mot Crystal Palace, där United hade 19 skott totalt. Men ingen av dem var hög kvalitativa. Såklart kan man göra ett argument för VAR-haveriet i Premier League att United borde ha fått med sig straffar i vissa matcher men det är fortfarande låga kvalitativa målchanser som skapas. Det går inte förlita sig på att Fernandes ska göra ett tekniskt nummer likt Van Persie för att få med sig tre poäng. Hela anfallet behöver komma i gång men framförallt Fernandes och Rashford. Med Mejbri i mittfältet som frigör Casemiro får United förhoppningsvis ut mer av brasilianen och kan avlasta Fernandes. Desto längre det dröjer för Rashford och Fernandes innan det släpper så kommer den mentala frustationen öka. Jag tror att de måste sluta vara så upptagna med att göra den avgörande passningen eller skottet, utan istället börja göra rätt saker på planen. När Rashford får tre försvarare på sig måste han hitta rätt alternativ och hitta matchens rytm. United är i obalans och det är nu som man behöver sina stjärnor som mest. 

3. Ett lurigt Galatasaray
Det är ett farligt Galatasaray som kommer på besök. En stark trupp och minst 3 000 högljudda supportrar kommer att göra sig hörda på Old Trafford imorgon. Mauro Icardi verkar att ha kommit i gång på riktigt med tio gjorda mål på 12 spelade matcher. Zaha brukar alltid att göra bra matcher mot United och tyvärr finns inte Wan-Bissaka tillgänglig för att stoppa yttern. Dries Mertens vet man sen innan är en teknisk spelare som kan göra mål på alla sätt och ta över matcher helt om han når samma nivåer som i Napoli. Laget besitter alla egenskaper att kunna straffa United som är sårbara för stunden. Vi vet fortfarande inte vad som är Uniteds bästa spelsystem och vem som ska lösa målen. Förutsättningar tyder på att det kan bli en till jobbig kväll på Old Trafford om ten Hag inte har hittat en lösning på det krampaktiga spelet. 

Tips: 2-1 (Højlund, Fernandes, Icardi)

Arena, datum och matchstart: Old Trafford, 3/10, kl: 21.00
Turnering: Champions League-gruppspel
Stream: TV4 Play/Telia

Hur är känslan inför den viktiga matchen mot Galatasaray och löser United avancemang i Champions League?

GGMU

Eric Länje2023-10-02 19:32:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham