Lagbanner
Old Trafford, 2021-08-14 13:30

Manchester U - Leeds United

Inför: Manchester United – Leeds United

Inför: Manchester United – Leeds United

Ligapremiär mot Leeds på ett Old Trafford med publik. Jag upprepar, mot Leeds på ett Old Trafford med publik. Får vi se något nyförvärv äntra Old Trafford, tar de Gea revansch och får Martial en flygande start? Det finns en hel del att hålla ögonen på, men framför allt går vi för tre poäng och kör över Leeds.

Manchester United:

Efter en sommar fylld av fotbolls-EM och OS har det varit sport på tv mest hela tiden, och nu mot slutet har även försäsongen för Manchester United rullat på. Men all möjlig sport och försäsonger i all ära, det är Manchester United och tävlingssäsongen vi väntat på och äntligen är den här. Att den då inleds mot Leeds dessutom, ojvoj här väntar sprakande fyrverkerier med en gång. Mycket bättre än så här kan inte Premier League-säsongen inledas, eller hur.

Första matchen för säsongen, så vad har vi att bygga förväntningar kring? 4-0 mot Everton i sista träningsmatchen där Greenwood, Fernandes, Maguire och Dalot gjorde mål, till exempel. Några träningsmatcher mot Championship-lag där en mängd juniorer och spelare som inte kommer färga speciellt mycket i United under säsongen lirade, till exempel. Två klassmål av Anthony Elanga och det vinnande bidraget till Puskas Award – ja, ingen kommer slå det – av Andreas Pereira, till exempel. Bärande spelare är på väg tillbaka från semester och några nyförvärv knackar på Ole Gunnars dörr och vill ha speltid, till exempel. Inte fy skam det.

Vad vi kan konstatera är att Marcus Rashford, Alex Telles och Edinson Cavani kommer missa matchen då de två förstnämnda är skadade och anfallsesset från Uruguay fick förlängd semester. Eric Bailly och Amad Diallo har spelat OS och Jesse Lingard och Dean Henderson återhämtar sig från covid-19 sjukdom.
Med dessa förutsättningar är det svårt att veta exakt vart United står, men med publiken tillbaka på Old Trafford – äntligen! – finns det inte mycket som slår en säsongspremiär mot Leeds.

Min startelva (4-2-3-1): De Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw – McTominay, Matic – Greenwood, Fernandes, Pogba – Martial

Motivering:

Några spelare här är så givna att jag inte tror att någon av er där ute inte håller med. Maguire, Shaw och Fernandes till exempel, någon som säger emot?
Här kan man så klart ta ut svängarna – om det nu är att ta ut svängarna – och skicka in både Sancho och Varane från start, men att bara ha gjort några träningspass och knappt landat i England gör att jag sätter båda på bänken.

Vad sticker då ut, Martial kanske? Fransmannen delar supporterleden och förmodligen har den delen som säger att han inte räcker till ett ganska stort övertag. Men jag står kvar vid ringhörnan som säger att han visst kan räcka till, att han har de kvaliteter som krävs för att skjuta en ligatitel till United. Förra säsongen blev inte bra, det är jag den första att erkänna, men det han visade säsongen innan och även tidigare gör att jag inte kastar in handduken, no way.

McTominays två mål på fem minuter mot Leeds förra säsongen gör att hans namn skrivs ner med spritpenna, De Gea tar platsen mellan stolparna – och honom återkommer vi till – Matic har sett bra ut på försäsongen och säkrar upp centralt. Pogba får ta en högre utgångsposition när vi saknar några offensiva spelare och hur motiverad och hur mycket starkare Donny van de Beek än ser ut… Bruno petar han inte.
Lingard och Henderson som varit sjuka i covid-19 båda två hade varit aktuella för en start, men viruset kom emellan och satte stopp för det.
Därför blir min startelva så som ni ser den här ovanför.

Leeds United:

The Peacocks med världens genom tiderna bästa och mest fantastiska tränare Marcelo Bielsa tar sig den dryga timmen sydväst till Manchester för att revanschera sig från förra säsongens målkavalkad. Kunde ni läsa in den aningen ironiska tonen i beskrivningen av Bielsa? Visst jag gillar också honom, hur han går och handlar i träningsställ, sitter på huk eller vankar av och an. Och det han gjort med Leeds går inte att snacka bort, det är otroligt imponerande. Men ibland kanske han lyfts lite väl högt, eller? Han skrev i alla fall på ett kontrakt över denna säsong så sent som igår, och det ska nog både Leeds och hela Premier League vara glada över.

Min känsla inför förra säsongen var att det antingen blir övre halvan eller så kraschar man raka vägen ner i Championship igen. 59 poäng och bara en seger från Tottenham som knep sista Europaplatsen är bara att applådera.
Så hur går det i år? Försäsongen har inneburit en hel radda förluster – dock 2-2 mot Villareal i helgen som gick – men vad läser man in i det då de till exempel delade upp laget och mötte Ajax två gånger på samma dag. Jag drar inte för stora växlar av resultaten från sommaren, jag väljer istället att förvänta mig ett Leeds vi känner igen från förra säsongen med full fart från målvakt till anfallare. Ett lag som kan ställa till det för alla.

Jack Harrison tillhör nu Leeds permanent efter att redan ha gjort 126 matcher för klubben på lån från Manchester City. Utöver honom är det väl wingbacken Junior Firpo från Barcelona som ska kunna ta en startplats av nyförvärven. Annars har spelare som Alioski, Hernandez och Berardi lämnat, men nog ska det inte påverka allt för mycket. Diego Llorente är skadad och missar matchen, men det lär oavsett spelare på plan vara ett Leeds taggat till tänderna för att sätta dit storebror.

Trolig startelva (4-2-3-1): Meslier – Ayling, Koch, Cooper, Firpo – Dallas, Phillips – Raphinha, Rodrigo, Harrison – Bamford


Tre snackisar inför matchen:

1. Var står vi fysiskt – Leeds slutar inte springa

Exakt det som rubriken säger är något jag kommer följa noga under matchen. Jag ska väl inte säga att jag är direkt orolig, men jo faktiskt lite ändå. Förra säsongen tog det en bra stund innan vi kom igång ordentligt vilket kostade en hel del onödiga poäng, speciellt på hemmaplan. Då gick snacket om att det var en kort och konstig försäsong, vilket jag köpte till fullo, och att vi skulle få ett United som såg bättre och bättre ut. Ole Gunnar fick rätt på den punkten, men frågan är hur status är just nu när en hel radda spelare just kommit tillbaka från mästerskap under sommaren och stjärnförvärven knappt hunnit in på Carrington än.
Leeds slutar ju inte springa, spelar ingen roll om de leder med 4-0 eller ligger under med 6-2, de bara kör. Dessutom kan Kalvin Phillips vinna boll centralt och Patrick Bamford vet vart målet står. Kommer vi kunna stå emot det i 90 minuter? Jag både tror och hoppas det, så skickligt lag har vi och förra säsongen hittade ju Solskjaer ett recept på hur man utnyttjar att Leeds kanske springer för mycket. Kikar vi tillbaka till min föredragna startelva finns denna punkt med i beaktandet, spelare som borde vara fräscha och redo att köra så kryddar vi med Sancho sista 20.

2. David de Geas revansch – vad händer med Henderson?

Är detta ett påstående eller en fråga? Frågetecknet på slutet säger att det är en fråga, men jag vet inte jag om det ändå inte kan vara så att det är ett påstående vi har att jobba med. Dave Saves har nu gjort ett årtionde i Manchester United, han kom som en fjunig tunn keeper från Atletico Madrid med enorm talang och började skakigt. Sen växte både skägget och han ut till världens bästa målvakt och räddade mängder av poäng till United under klubbens absolut jobbigaste period under min livstid. Var hade United varit utan de Gea mellan stolparna då? Men de senaste säsongerna har han inte presterat på samma höga nivå, det har ingen missat, det har varit för enkla mål som släppts in och allmänt darrigt i många situationer. Faktum är att han under andra halvan av förra säsongen blev petad till förmån för Dean Henderson, och som om inte det vore nog var han den enda av 22 spelare som missade straff i Europa League-finalen.
Men något säger mig att de Gea har några riktigt fina säsonger kvar i sig. Han kom tillbaka tidigare från semestern och nu med Henderson som missat försäsongen på grund av covid-19-smitta är premiären vigd åt spanjoren, jag tror han kommer göra en stormatch. Jag tycker faktiskt att han var den bättre av de två under sista veckorna förra säsongen och med en sommar där han fått ladda om, spendera tid med familjen och deras lilla barn tror jag inte han kommer ge sig utan en rejäl kamp. Jag har länge varit inne på Henderson-spåret och ser honom fortsatt som den framtida förstakeepern i United. Men just idag, dagen innan ligapremiären, säger jag att de Gea kommer studsa tillbaka, han kommer bli utsedd till ligans bästa målvakt och en diskussion kring om Henderson ska ut på lån under våren kommer blossa upp. Vad tror ni?

3. Nyförvärven – får vi se dem på plan?

Tom Heaton har vi fått se under försäsongen, men han är ju inte tänkt till något annat än tredjemålvakt, om än en väldigt bra sådan. Annars har vi inte fått se mycket av nyförvärven. Okej, Sancho har vi fått se en del träningsbilder på och han har varit med när de nya tröjorna har lanserats men han har bara varit i träning en vecka efter semestern. Raphael Varane har vi mer fått läsa rapporter om när han ska ta flyget och lära oss om karantänsregler i England.
Jag är inte ensam om att ha haft Jadon Sanchos namn högst upp på önskelistan ett bra tag nu, så när affären äntligen blev klar kunde man dra en lättnadens suck och börja rita upp möjliga startelvor och fundera kring hur man får ut det mesta av yttern. För mig är det ganska självklart att han kommer spela till höger, försöken med Rashford där har inte fungerat och James är ju inte på samma nivå. Greenwood ser jag flytta in mer och mer centralt för att bli nia, vilket ger Sancho en tydlig plats att spela sig till. Nu tror jag inte han kommer starta utan får nöja sig med ett inhopp, men nog kommer vi leta efter honom på bänken och sen inspektera varenda steg han tar på plan.
Varane tror jag vi kommer få nöja oss med att se vid sidan av plan, men bara synen av honom i United-kläder är fortfarande nästa lite för bra för att vara sant känner jag. För mig kom denna värvning lite från ingenstans, trodde inte den skulle vara möjlig och tog till en början rapporterna med en nypa salt. Men nu är han här, och tillsammans med Sancho spetsar de till truppen ordentligt.
Visst är det Martial och Lindelöf som får se sina platser rejält hotade nu, de lär båda få starta och visa vad de går för men från det att de två nyförvärven sätter sina fötter på planen för första gången får de nog räkna med att se sin speltid minska. Så varför inte göra ”matchens lirare”-prestationer mot Leeds och triggas av konkurrensen, det hoppas jag på.


Tips: 3-1 (Martial, Fernandes, Greenwood)


Arena, datum och matchstart: Old Trafford – 14/8, 13:30
Turnering: Premier League, omgång 1
Stream: V Sport och Viaplay


GGMU

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2021-08-13 13:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham