Lagbanner
Old Trafford, 2022-10-16 15:00

Manchester U - Newcastle

Inför: Manchester United - Newcastle
Förra säsongens möte på Old Trafford slutade med vinst för Manchester United med 4-1, får vi se nått liknade på söndag?

Inför: Manchester United - Newcastle

Skatorna från Newcastle gästar Manchester United på söndag. Det brukar bli väldigt underhållande matcher mellan dessa lag och mycket talar för att vi får se en spännande match även nu. En poäng skiljer lagen åt i tabellen, med andra ord en viktigt match. Newcastle är ett lag som man ska slå på hemmaplan om man vill vara med och slåss om Champions Leagueplatserna i år.


Manchester United:
Femte matchen på fjorton dagar för Manchester United när man nu tar emot Newcastle på Old Trafford. Det är ett United som studsat tillbaka efter derbyförlusten för två veckor sedan och har nu vunnit tre raka matcher, en i ligan (Everton) och två i Europa League (Omonia x2) och placerar sig nu på en femte plats i ligan. Alla tre matcher vann United med uddamålet, samt att startelvan i dessa tre matcher har varit nästan identiska. Erik ten Hag har verkligen inte roterat så mycket, trots ett fullspäckat spelschema.

Det brukar bli roliga och fartfyllda matcher mellan United och Newcastle. De senaste elva matcherna lagen emellan har det gjorts hela 40 mål och förra årets möte på Old Trafford slutade 4-1 till United. Senaste fem matcherna mellan lagen har United fyra vinster och en har slutat oavgjord. Vi får gå tillbaka till 2013 för att hitta en vinst för Newcastle på Old Trafford. Då man vann med 0-1.

På skadefronten är det frågetecken runt Martial. Det verkar som att det kommer bli ett sent beslut om fransmannen kommer vara involverad i matchen. Donny van de Beek, Harry Maguire och Aaron Wan-Bissaka saknas fortfarande. Scott McTominay drog på sig ett gult kort mot Everton och är med det avstängd i denna match.

Min startelva (4-2-3-1): De Gea – Dalot, Varane, Martinez, Shaw -Eriksen, Casemiro - Elanga, Fernandes, Sancho - Rashford

Motivering:
Det kommer inte bli en lätt match då Newcastle har visat sig väldigt svårslagna i år. Trots det vill jag se lite rotation i anfallslinjen.

Shaw har verkligen hittat formen igen efter en svag inledning på säsongen och tar hand om vänsterbackspositionen. Linderlöf har gjort det bra men vi får en extra nivå med Varane bredvid Martinez i mittlåset. Dalot skulle nog må bra av lite vila men tyvärr har vi inga allternativ på den positionen just nu. Det skulle möjligtvis vara att Linderlöf tar högerbacken, men då förlorar vi för mycket i det offensiva spelet.

Casemiro och Eriksen tar platserna på det sittande mittfältet. Eriksen fick en behövlig vila nu senast och vi behöver hans spelskickliga fötter för att få offensiven att fungera. Mina tankar om Casemiro kan ni läsa i ”snackisarna inför matchen” längre ner.

Antony har spelat väldigt mycket matcher senaste tiden och får därför börja på bänken. Jag vet att det är en favoritspelare för Erik ten Hag men vill se Elanga spela och använda sin fart på den kanten. Elanga har bättre defensiva kvaliteter och det kan behövas om en viss Saint-Maximin spelar från start i Newcastle. Bruno får fortsatt förtroende, samt att Sancho som gjorde ett bra inhopp senast får börja från start. Båda dessa herrar behöver göra mer poäng än vad de har gjort hittils. Bruno 1+1 och Sancho 2+0 i årets ligaspel är för dåligt.

Med Martials skadebekymmer så tar Rashford anfallsplatsen från start. Även om han gör sig bättre när han får utgå från en kant så känns han betydligt farligare än Ronaldo för stunden. En Ronaldo som inte alls går att känna igen i år.

Newcastle:
Vi hittar Newcastle en poäng bakom United med en match mer spelad. Ett Newcastle som bara har en förlust denna säsong. Eddie Howe har verkligen lyckas med att få ihop ett svårslaget lag och de kommer nu senast från två vinster mot Fulham (4-1) och Brentford (5-1). Så man kan anta att självförtroendet är på topp inför söndagens match. Även defensivt är de starka då de släppt in minst mål i ligan (9 st) tillsammans med Manchester City och Everton.

Ett år har gått sedan Newcastle bytte ägare till Public Investment Found (Saudiska statliga investeringsfond) som köpte 80% av klubben. Vad man tycker om dessa ägare kan verkligen diskuteras men vi kan konstatera att med det ägarbytet blev Newcastle den rikaste klubben i världen. Man har även investerat i truppen de två senaste transferfönstren. Spelare som Bruno Guimaraes, Kevin Tripper, Sven Botman och Alexander Isak är några av de som kommit in och känslan är att Newcastle är ett lag som på sikt kommer lägga sig i toppstriderna i Premier League.

På skadefronten saknas fortfarande svenskduon Alexander Isak och Emil Krafth. Även Karl Darlow, Jonjo Shelvey och Matt Ritchie missar matchen. Däremot kommer vi säkert få se den snabba yttern Allan Saint-Maximin i matchen. Efter att ha missat fyra matcher på grund av skada, så fick fransosen ca 15 minuter nu senast mot Brentford. Om han är redo för 90 minuter återstår att se.

Trolig startelva (4-3-3): Pope – Trippier, Schar, Botman, Burn - Guimaraes, Willock, Joelinton - Almiron, Wilson, Saint-Maximin

Tre snackisar inför matchen:

1. ”Hemmaborgen Old Trafford”
Vi som är lite äldre kommer ihåg hur det var för motståndarlagen att komma till Old Trafford under Sir Alex Fergusons tid. De visste att de var tvungna att göra säsongens match för att få med sig alla tre poäng därifrån. United vek aldrig ner sig eller gav upp. 34 förluster på 21 säsonger i Premier League visar hur tufft det var att besöka Old Trafford. En annan sak som man alltid kunde räkna med var att om United behövde göra mål sista 10-15 minutrarna så var det en konstant belägring i och omkring motståndarnas straffområde.

De senaste åren har det verkligen inte varit så på ”The Theatre of Dreams”. Jag hoppas vi kan bygga upp något liknade nu under Erik ten Hag som vi hade under Sir Alex tid. Det ska vara lite skrämmande att komma till ett fullsatt Old Trafford och man ska få kämpa hårt för att få med sig något därifrån. Vi har börjat detta år med förlust mot Brighton men efter det två imponerande vinster mot Liverpool och Arsenal i ligan på Old Trafford. Ska bli spännande att se om vi kan fortsätta på den inslagna vägen.

2. Tufft spelschemat

Som jag har varit inne på så är detta den femte matchen på fjorton dagar. Det tuffa spelschemat fortsätter ända fram till VM uppehållet och denna vecka som kommer känns som extra tufft för United. Newcastle imorgon, sen väntar Tottenham på onsdag och Chelsea på lördag. Det ska bli intressant att se hur Erik ten Hag tänker på matchandet av våra spelare. I veckan mot Omonia ställde han ut ett väldigt ordinarie lag på planen och just i den matchen hade jag gärna sett lite mer rotation i startelvan. Det är många spelare som spelat många matcher nu. Vi är ju så klart inte enda laget som har det så i år utan alla lag som är med i någon av Europacuperna spelar många matcher. Nu möter vi ett Newcastle som inte har något Europaspel och kan koncentrera sig på spelet i ligan. Frågan är om vi kommer få se några trötthetstecken hos våra spelare. Jag tror vi kommer behöva börja rotera lite snart, frågan är om det blir redan i denna match.

Men som Pontus skrev i matchrappotern efter matchen mot Omonia i veckan. ”Men hey, ten Hag vill inte rotera mer än så här just nu, och vem är jag att säga att han gör fel”. Det sammanfattar mina tankar rätt bra.

3. Casemiro

Vi var många som trodde Casemiro skulle vandra rakt in i startelva när han värvades från Real Madrid i somras. En spelare som varit bärande i ett lag som han har vunnit Champions League med hela fem gånger. Visst var prislappen saftig men det var precis en sådan spelartyp vi har skrikigt efter i flera år.
En storspelande McTominay och en Erik ten Hag som sakta men säkert ville valla in Casemiro i hans spelsystem lät oss vänta, men sen matchen mot Everton kan vi nog konstatera att han har tagit platsen framför backlinjen och gjort den till sin egen. Jag tycker vi får ett helt nytt lugn i spelet både med boll och utan boll. Han låter både Bruno och Eriksen få koncentrera sig mer på de offensiva uppgifterna. Även våran backlinje känns tryggare med Casemiro framför sig.

Casemiro kommer bara bli bättre och bättre under Erik ten Hag. Söndagens match blir ett större test för honom då jag håller Newcastle som ett bättre lag än Everton.

Tips: 3-1, (Rashford x2, Bruno - Wilson)
Arena, datum och matchstart: Old Trafford - 16/10, 15.00
Turnering: Premier League, omgång 10
Stream: Viaplay, V sport Premium

GGMU

Vad är eran känsla inför matchen, blir det en målrik match? Kommentera gärna i kommentarsfältet.

Marcus Sundellminiraka@hotmail.com@Miniraka2022-10-15 15:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham