Lagbanner
Old Trafford, 2023-11-01 21:15

Manchester U - Newcastle

Inför: Manchester United – Newcastle

Inför: Manchester United – Newcastle

En repris på förra årets ligacup final väntar under onsdagskvällen när ett krisande Manchester United tar emot ett Newcastle på uppgång. Erik ten Hags manskap behöver skaka av sig derbyförlusten illa kvickt. Kanske kan de fina finalminnena från förra året ingjuta mod i en sargad spelartrupp?

Manchester United
Var ska man börja egentligen? Resultatet i söndagens Manchesterderby var i sig inte särskilt oväntat, men återigen stod Erik ten Hags manskap för en slät prestation och gav sig själva aldrig riktigt chansen att ta tre poäng. Det är svårt att hitta någon form av tro på att det här projektet ska ta fart och när den här säsongen ska ta en positiv riktning. Innan söndagens derby hade ”The Red Devils” visserligen tre raka segrar men prestationsmässig har det ju, som bekant, varit långifrån godkänt. 

Newcastle hemma på Old Trafford väntar alltså i ligacupens fjärde runda. En motståndare som Manchester United har goda minnen från, då man besegrade ”The Magpies” med 2-0 i finalen av förra årets upplaga av ligacupen, vilket förhoppningsvis kan ingjuta någon form av positivism i spelartruppen.

Även om skadeläget i truppen sakta men säkert börjar ljusna finns fortfarande en del jobbiga bortfall, framförallt i de defensiva leden. Luke Shaw, Tyrell Malacia och Lisandro Martinez är fortsatt skadade och kommer att vara indisponibla en tid framöver. Den fysiska statusen på Raphael Varane samt Sergio Reguilon är oklara då duon har fått inleda på bänken de senaste matcherna, men förhoppningsvis är duon redo för 90 minuter på onsdag. Även Aaron Wan-Bissaka närmar sig en comeback och har börjat träna igen.

På mittfältet är Casemiro tillbaka efter att ha ådragit sig en skada under landlagsuppehållet. Brassen saknades i truppen mot City, men jag skulle inte bli förvånad om mittfältsankaret åtminstone tar en bänkplats mot Newcastle. Dessutom är Kobbie Mainoo tillbaka från den allvarliga skadan han ådrog sig under försäsongen och jag hoppas att 18-åringen får några minuter i benen, även om jag har svårt att se att han tar en startplats.

Min Startelva (4-2-3-1): Onana - Dalot, Maguire, Varane, Reguilon -Hannibal, Amrabat - Pellistri, Mount, Garnacho - Höjlund

Motivering:
Jag vill se en rejäl omruskning i startelvan. I försvarssleden är alternativen begränsade, men om Reguilon och Varane är redo att starta ser jag ingen anledning till varför de inte ska gå direkt in i elvan. Lindelöf och Evans stod, likt resten United-försvaret, för underkända prestationer mot City. Tyvärr har duon visat under en längre tid att de inte håller för att vara ordinarie startspelare i Manchester United, enligt mig.

Mittfältet och anfall präglas av ungdomlig entusiasm. Nu tror jag inte ten Hag kommer att starta samtliga av Pellistri, Garnacho och Hannibal, men för mig är det dags att markera mot spelare som Bruno Fernandes och Marcus Rashford att svaga prestationer över tid får konsekvenser. Personligen ser jag hellre unga hungriga spelare som brinner för klubbmärket än formsvaga superstjärnor och jag hoppas United-tränaren resonerar likadant. 



Newcastle:
Även Newcastle brottas med en del bortfall inför onsdagens möte. Förra veckan kom beskedet att det meriterade nyförvärvet från Milan, Sandro Tonali, kommer att vara avstängd i 10 månader då han brottas med ett spelmissbruk. Dessutom saknades den svenske stjärnanfallaren Alexander Isak i 2-2-matchen mot Wolverhampton i ligan. Huvudtränare Eddie Howe bekräftade på presskonferensen att 24-åringen inte kommer att vara tillgänglig till onsdagens match. Svenskens ersättare, Callum Wilson, tog dock chansen i den senaste ligamatchen och stänkte dit två kassar. Engelsmannen kommer med all säkerhet kunna hota ett trögt hemmaförsvar med sin snabbhet, så det gäller för backlinjen att ligga rätt i positionerna.

Likt Manchester United är Newcastle inne i ett tätt spelschema då man varvar ligaspel med cup och Champions League-spel. Eddie Howe öppnade upp för att eventuellt rotera på en del positioner och det ska bli spännande att se vilka förändringar Newcastle-tränaren kommer att göra. ”The Magpies” är absolut ett lag som störa ten Hags manskap, man har visat tidigare att man kan utmana toppklubbarna i världen. Exempelvis slog man ut Manchester City ur ligacupen och besegrade Paris Saint-Germain i Champions League med klara 4-1. 

Trolig startelva (4-3-3): Pope - Livramento, Lascelles, Schär, Targett - Willock, Guimaraes, Joelinton - Almiron, Wilson, Gordon


Tre snackisar inför matchen
1. ”Trust the process?”
Efter söndagens derby manade Erik ten Hag till ”tålamod” och menade att Manchester United är på ”rätt väg”. Men hur mycket tålamod ska alla United-supportrar egentligen ha? Och är laget verkligen på rätt väg? Frågar du mig börjar jag bli mer och mer tveksam för varje match som går.  ”Trust the process” är ett uttryck som regelbundet återkommer i United-kretsar, men just nu ser jag ingenting som pekar på att ten Hags process går åt rätt håll och det är oroväckande. Det finns inga tydliga linjer i spelet, insatserna är underkända gång på gång och känslan är att spelarna inte tror på det. Så vad är det egentligen för process vi supportrar ska lita på? Visst förutsättningarna ten Hag har att jobba med är inte optimala och ur det större perspektivet är inte han huvudanledningen till Manchester United sakta men säkert fallerar som fotbollsklubb. Men till syvende och sist är det han som bär ansvaret för resultaten på planen och just nu är det alldeles för dåligt. Mot Newcastle vill jag se någon form av reaktion som pekar på att ten Hags projekt är på väg åt rätt håll.  

2. Vilka offensiva spelare kliver fram?
En stor del av Uniteds problem hänger på anfallsspelet och leveransen från de offensiva spelarna. Marcus Rashford är inne i djup formsvacka, Bruno Fernandes blandar och ger och Höjlund har hittills inte exploderat. Dessa tre är tilltänkta nyckelspelare för offensiven och  ingen levererar i dagsläget. Så vem ska egentligen lösa Manchester Uniteds anfallsproblem? I dagsläget är det svårt att hitta något givet svar på den frågan. Personligen vill jag se att Alejandro Garnacho får chansen nu. Argentinaren erbjuder kvaliteter som saknas i United i dagsläget. Han är vass en-mot-en och lyckas ofta ta sig in i straffområdet och skapa målchanser när han får bollen. Jag hoppas att Garnacho kan lösa de offensiva problemen, även om det är ett tungt ansvar att lägga på 19-åringens axlar.

3. Hur högt prioriterar ten Hag ligacupen?
Då man halkat efter rejält i ligaspelet samt är i en utsatt position i Champions League gruppen går det att argumentera för att ligacupen inte står högst upp på ten Hags prioriteringslista. Så med det i bagaget ska det bli intressant att se vilken startelva nederländaren väljer att mönstra i onsdagens match.  Personligen ser jag gärna att United-tränaren roterar laget, något jag redan varit inne på. Vi har inte råd med fler skador på nyckelspelare och i dagsläget är det viktigare att närma sig toppen i Premier League och lösa avancemang ur Champions League-gruppen. Således hoppas jag att flera unga talanger får chansen och visa att de vill ta en ordinarie plats i startelvan framöver. 

Jag tror dock att ten Hag tänker annorlunda och kommer att starta ett relativt ordinarie lag. Dels för att han är under viss press och vill hitta tillbaka till vinnarspåret, men också för att United, i alla fall på pappret, har goda möjligheter att ta sig långt i turneringen. Manchester United har presterat bra i cupspelet under ten Hags ledning och det återstår om så blir fallet även i onsdagens match eller om krisen blir ännu djupare.

Tips: 1–0 Målskytt: Mason Mount
Arena, datum och matchstart: Old Trafford - 1/11, 21:15
Turnering: ligacupen, runda 4
Stream:Viaplay, V sport premium

Lyckas United studsa tillbaka efter derbyförlusten? Hur ska ten Hag få fart på anfallsspelet? Skriva er åsikt i kommentarsfältet men tänk på att hålla en god ton!

GGMU
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-10-31 21:44:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham