Lagbanner
Old Trafford, 2024-05-15 21:00

Manchester U - Newcastle

Inför: Manchester United – Newcastle

Inför: Manchester United – Newcastle

För nio månader sedan inleddes ligasäsongen för Manchester United på Old Trafford mot Wolves, nu står vi inför säsongens sista hemmamatch – vilken resa det varit. Mest har det varit en resa neråt, men när säsongen nu ska knytas ihop har United faktiskt väldigt mycket kvar att spela om. Kanske att Old Trafford-publiken kan få en avslutning de är värda, nu kör vi.

Manchester United
En bit in i andra halvlek av söndagens match mot Arsenal öppnades Manchester-himlen och regnet började ösa ner. Arsenal ledde med 1-0, vattnet forsade genom ett Old Trafford-tak fullt av hål. Erik ten Hag skakade på huvudet och tvingades skrapa en bra bit ner i juniorlaget för att hitta spelare att byta in. Manchester United 2024.
Det går att plocka ut flera bilder för hur United mår just nu, men den från i söndags är väl så god som någon. Att styrkeförhållandena mellan United och Arsenal just nu är stora är bara att konstatera, för att jämna ut räcker inte att lappa och laga, helrenovering krävs.
Om läktarna hunnit torka och regnet håller sig borta kan vi väl hoppas att United kan bjuda på lite underhållning och en trevlig onsdagskväll – detta är trots allt sista hemmamatchen för säsongen, och alla supportrar som är där vecka efter vecka förtjänar det.

Till helgen spelas sista ligamatchen för säsongen, men först är det dags att spela omgång 34. Ja, den här matchen skulle egentligen spelats för några veckor sedan men eftersom United var upptagna med FA-cupen får den klämmas in här istället.
Även om det känns som att det blir sämre och sämre och man ganska mycket bara väntar på att säsongen ska ta slut har United mycket att spela för. Dels matchen nu mot Newcastle som kan generera spel i Europa nästa säsong, och sedan väntar också final i FA-cupen. Men formen säger att United de senaste tio matcherna är ett lag för undre halvan. Tio poäng på tio matcher, bara en enda seger efter fulltid och tre raka utan seger.
Även om läget ser tufft ut finns det historik att finna styrka i – United brukar ha ganska lätt för Newcastle hemma på Old Trafford. Inför detta möte får vi faktiskt leta oss tillbaka till säsongen 2013/14 för att hitta senaste hemmaförlusten i ligaspel. Dessutom stod United som segrare i ligacupfinalen mot Newcastle förra säsongen. Denna säsong är det däremot inte lika muntert, United förlorade i december uppe i norra England med 1-0 och i ligacupmatchen på Old Trafford i november blev det 3-0-förlust.

Nu finns alltså chans till revansch och chans att ingjuta lite hopp och tro. Men Erik ten Hag får fortsätta mixtra med sitt lag för att få ihop en startelva. Malacia, Shaw, Maguire, Varane, Lindelöf och Mount missar matchen – skadade hela bunten. Varane bekräftade förresten idag att han lämnar klubben efter säsongen, återstår att se om han gjort sin sista match i den röda tröjan – men någon form av avtackning lär vi få se. Skadade har även Fernandes, Rashford, Martial, Amad och Martinez varit, men de verkar relativt nära spel igen. Martinez lär vara med i matchtruppen och med lite tur får Ten Hag några val att göra, annars blir det att fortsätta pussla.

Min startelva (4-2-3-1): Onana – Wan-Bissaka, Kambwala, Evans, Dalot – Mainoo, Amrabat – Antony, McTominay, Garnacho – Højlund

Motivering
Det här skriker inte förtroende och självklarhet precis. Givetvis kan det bli så att några av de skadade spelarna hinner bli matchklara och kommer in från start, men nu utgår jag från att alla sitter på läktaren och kikar på matchen därifrån. Vilken sida ska Wan-Bissaka spela på, och vilken sida ska Dalot husera på? Hugget som stucket, för och nackdelar med båda. Får vi se en påkopplad Wan-Bissaka är han nog ändå bästa alternativet för att stoppa Anthony Gordon som brukar operera från Newcastles vänsterkant. Centralt i backlinjen får Kambwala en av platserna och så hoppas vi han hittar den topp vi fått se glimtar av tidigare. Den andra platsen får Evans i brist på alternativ. Det innebär att Casemiro plockas bort – och han plockas ur startelvan helt och hållet. Kanske är det så att Uniteds tre återstående matcher är de sista vi ser av brassen på europeisk toppnivå, och då får han vila benen och kanske hitta någon högre växel till de två sista.
Amrabat var väl helt okej mot Arsenal och kan få fortsätta tillsammans med Mainoo. Sen behövs spelare som kan springa vilket ger McTominay en plats – kanske att han också kan vara ett offensivt hot. Amad fick en smäll senast och får ge plats åt Antony samtidigt som Garnacho och Højlund fortsätter kriga på.

Newcastle
Efter 36 spelade omgångar ligger Newcastle på sjätteplats i Premier League, tre poäng före United men med en klart bättre målskillnad. Även formen är bättre, tittar vi på de senaste tio matcherna ligger Eddie Howes lag faktiskt fyra med Chelsea en poäng framför sig – lagen som slåss med United om sista Europaplatserna har toppat formen vid helt rätt läge.
I helgen blev det kryss hemma mot Brighton, men dessförinnan kördes Sheffield United och Burnley över med 5-1 och 4-1.
Efter förra säsongens fjärdeplats och Champions League-spel är det svårt att avgöra hur denna säsong ska värderas. Poängantalet blir lägre, samtidigt kanske konkurrensen i toppen varit hårdare. Vad vi väl åtminstone kan konstatera är att Newcastle nu – som den storklubb de faktiskt är – etablerat sig i toppen och kommer kunna utmana om Europaspel säsong efter säsong.

Eddie Howe har inte bara lyckats få Newcastle på rätt köl genom sitt sätt formera laget och sina taktiska drag, han har även flera klasspelare till sitt förfogande. Den första som bör nämnas är så klart Alexander Isak. Svensken har gjort 20 ligamål och är med i toppen av Premier Leagues skytteliga, dels tack vare de steg han själv tagit men också tack vare att han haft en formtoppad Anthony Gordon – som själv gjort tio mål – runt sig. Det skadar inte heller att ha Bruno Guimarães som ett mittfältsnav bakom sig.
Men det finns frågetecken för en av lirarna i stjärntrion, Alexander Isak har varit sjuk och fick kliva av tidigt i helgens match. Det som ändå talar för att han kommer till spel är att Callum Wilson dragits med en skada och inte ser ut att hinna bli spelklar. Kan Isak inte vara med kan det tänkas att Gordon flyttas in centralt och Almiron tar plats på en kant – båda vet hur det är att göra mål mot United denna säsong.
Kieran Tripper är precis tillbaka från skada och skulle mycket väl kunna starta, men kanske att Howe väljer det försiktiga spåret och inleder honom på bänken. På bänken lär vi också få se Nick Pope som är tillbaka från skada, där har han befunnit sig de två senaste matcherna.
De bakre leden är de tunnaste när spelare som Botman, Lascelles och Schär alla finns på skadelistan, missar matchen gör även Tonali, Willock och Miley. En del skador, men nog kommer Howe kunna känna sig mer tillfreds med sin startelva än Erik ten Hag kommer göra.

Trolig startelva (4-3-3): Dubravka – Livramento, Krafth, Burn, Hall – Longstaff, Guimarães, Anderson – Murphy, Isak, Gordon

Tre snackisar inför matchen

Chansa för guds skull inte med några spelare

Att reda ut skadesituationen blir ett jobb för haverikommissionen i sommar, men ett första steg är att inte chansa med några halvskadade spelare i matchen mot Newcastle. Givetvis dras alla med olika skavanker när vi kommit så här långt in på säsongen, men United har bara en match som verkligen betyder något kvar – då måste fokus läggas på den. Hur många gånger har man inte hört Gary Neville och grabbarna prata om Sir Alex Fergusons förmåga att långt i förväg välja ut spelare för kommande matcher och göra dem taggade till tänderna. Exakt så hoppas jag Erik ten Hag kan jobba nu.
Skulle Lisandro Martinez kunna spela? Varför chansa. Bruno Fernandes kan kriga sig igenom smärta, men varför ta risken. Och så vidare.
Jag vet att truppen är tunn och alla seniorspelare som kan lappas ihop egentligen behövs, men helt ärligt ser jag ingen anledning till att ta några risker när en final i FA-cupen stundar om en dryg vecka.

Avsluta snyggt
Att det skulle bli förlust mot Arsenal hade de flesta nog räknat in på förhand, dels utifrån hur lagen presterat under säsongen men också utifrån vilka spelare som fanns att tillgå. Och förlust blev det, men det blev inte alls den där överkörningen som låg i korten. Kanske var det Arsenal som var dåliga, kanske gjorde United det ganska bra – hönan och ägget, hur långt är ett snöre... Med bara några dagars vila finns inte så stora möjligheter att förändra särskilt mycket i laget, men nog borde en vilja finnas att verkligen avsluta säsongen på hemmaplan på ett snyggt sätt finnas. Europaplatsen via ligaspelet ser avlägsen ut men finns där, och allt jag begär är att vi verkligen får se ett lag som går för det och vill ge Old Trafford-publiken lite hopp att ta med sig ut från arenan. Vi vet skadeläget och vi vet att United inte sitter ihop som man önskar, men det jag begär är att det körs – det ska springas och krigas och det ska göras så till matchens sista minut. Då kan jag leva med vilket resultat det än blir – även om honestly, I will love it if we beat them, love it!

Spetsen behöver vara spetsig
Trots att resultaten inte kommit och det släpps in massor av mål har Erik ten Hag pratat om att United är ett roligt lag att titta på, att de gör mål och skapar chanser. Visst är det så att laget gör mål, men om vi kikar på de senaste tio matcherna har Rasmus Højlund gjort ett mål, Alejandro Garnacho två mål och Antony två mål. Den spelare som under senaste månaden varit klart lysande – typ överlägsen – i offensiven är Bruno Fernandes. Nu saknas han och då behöver andra kliva fram. Dels för att ha möjlighet att vinna denna enskilda match och dels för att få vind i seglen för kommande matcher. Højlund gör alltid ett gediget jobb men får för lite bollar i straffområdet att arbeta med, Garnacho vill alltid utmana men är lite hit-and-miss för tillfället och Antony är Antony. Mot Newcastle vill jag se en offensiv som får fram slutprodukt, offensiva spetsspelare som borrar in bollar i nätmaskorna. Om inget annat kommer det krävas när de bakre leden ser ut som de gör.

Tips: 2-2 (Garnacho, Dalot)

Arena, datum och matchstart: Old Trafford – 15/5, 21:00
Turnering: Premier League, omgång 34
Stream: Viaplay

Sista hemmamatchen för säsongen, vad kommer du hålla ögonen på? Snacka på i kommentarsfältet här under!

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2024-05-14 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham