Lagbanner
2022-09-08 21:00

Manchester U - Sociedad
0 - 1

Inför: Manchester United – Real Sociedad
Kommer Ronaldo göra sitt första mål i årets säsong imorgon?

Inför: Manchester United – Real Sociedad

Efter fyra raka vinster i Premier League har det blivit dags för en europeisk kväll på Old Trafford. På pappret inleder United mot det tuffaste motståndet i gruppen när Real Sociedad är på besök. För Erik ten Hag och Uniteds del gäller det att fortsätta med den fina formen när man inleder ett tufft spelschema i september.

Manchester United
En viktig vinst mot Arsenal har gjort att humöret i United lägret har höjts enormt jämfört med den katastrofala inledningen av säsongen. Spelet har förbättrats vilket kan ses på Antonys debutmål, där alla i laget hade en bolltouch och 19 passningar gjordes i spelet innan målet. Men framför allt finns det en helt annan kämpavilja och samhörighet i truppen som man inte har sett på länge.

Nu väntar spel i Europa League där Real Sociedad blir det första motståndet i tävlingen. Men det är inte första gången som United ställs mot laget från San Sebastián. Senast slog man ut laget i åttondelen av samma tävling med ett sammanlagt resultat, 4–0. Totalt har man mötts fyra gånger, där United har vunnit två matcher och poängen har delas två gånger.

På skadelistan till morgondagens match är Anthony Martial och Facundo Pellistri fortfarande otillgängliga. Donny van de Beek och Aaron Wan-Bissaka är tveksamma för spel, däremot var Luke Shaw tillbaka på bänken mot Arsenal.  

Min startelva (4-3-3): De gea – Dalot, Martinez, Lindelöf, Shaw – Fred, Casemiro, Fernandes – Antony, Ronaldo, Elanga

Motivering:
Det kommer att behöva roteras i truppen med tanke på spelschemat. Dock tycker jag att man ska ha ett tillräckligt slagkraftigt lag för att kunna slå Real Sociedad som är organiserade och spelskickliga. I backlinjen tycker jag att Varane och Malacia behöver vilas som har spelat mycket den senaste tiden. Varane är en jätteviktig pjäs i försvaret och behöver vara skadefri. Lindelöf och Shaw tycker jag borde klara av uppgiften och förhoppningsvis ser vi att svensken och engelsmannen kan bygga upp självförtroendet med stabila 90 minuter.

På mittfältet är det samma princip med Eriksen och McTominay som ersätts med Fred och Casemiro. Eriksen och McTominay har storspelat den senaste tiden och har gjort sig förtjänta att starta i Premier League. Den brasilianska duon har liknande kvalitéer som dansken och skotten. Med Casemiro får man positionering och kontroll i speluppbyggnaden och Fred bidrar med bollvinster och energi.

I anfallet kommer Ronaldo och Elanga in. Sancho har startat alla matcher i Premier League och Rashford sprang tills hans ben kollapsade mot Arsenal. Ronaldo har gjort bra inhopp och gjort jobbet i det tysta. Man vet även att han tycker om europeiska kvällar och har en tendens att göra mål då. Elanga behöver minuter, även om jag hade velat se Alejandro Garnacho, som säkert kommer spela mot Omonia eller Sheriff Tiraspol. Med Antony är tanken att han ska bli ännu mer varm i det röda stället.

Real Sociedad
Real Sociedad befinner sig på en nionde plats i La Liga-tabellen efter fyra spelade matcher. Senast kämpade man sig tillbaka från underläge mot Atletico Madrid och lyckades ta en poäng mot Madridlaget. Vinsterna i ligaspelet har båda kommit på bortaplan med 1–0 vinster mot Cádiz CF och Elche CF. Sju poäng av tolv möjliga kan ses som en bra inledning på Real Sociedads säsong.

Alexander Isak blev nyligen uppköpt som den dyraste värvningen i Newcastles Uniteds historia. Umar Sadiq blev ersättaren som gjorde mål i första match i klubben mot Atletico Madrid, efter att ha varit på planen i bara tio minuter. Ett familjärt ansikte hos Real Sociedad är David Silva, som var en nyckelspelare hos den lokala rivalen i Manchester. Spanjoren lär säkert vilja göra livet surt för United och åka hem med tre poäng till San Sebastián.

På skadelistan är Mikel Oyarzabal, Martin Merquelanz och Carlos Fernandez alla otillgängliga. Mittbacken Robin Le Normand är tveksam till spel på torsdag.

Trolig startelva (4-3-3): Remir – Gorosabel, Zubeldia, Elustundo, Munoz – Mendez, Zubimendi, Merino – Silva, Sadiq, Sorloth

Tre snackisar inför matchen

1. Casemiro potentiella första match från start.
Vi har alla längtat efter brassens första match från start och det lär bli intressant att se om det blir mer kontrollerat med honom på mittfältet. Duon McFred har fått mycket kritik de senaste säsongerna och tjatet har varit oändligt om att det krävs en högkvalitativ defensiv mittfältare. Nu har McTominay och Eriksen visat sig att fungera väldigt bra tillsammans. Så det ska bli intressant att se hur spelet ändras när Casemiro spelar. Fred kommer antagligen ersätta McTominay och det blir en brasiliansk duon på mittfältet som har fungerat väldigt bra tillsammans i landslaget. På 20 spelade matcher har man bara förlorat en match när Fred och Casemiro har startat. Det var mot Argentina i Copa America och Fred blev utbytt i halvtid. Kemin hos brassarna finns i landslaget, förhoppningsvis finns den även i Manchester.

2. Kan Ronaldo komma i gång med målskyttet?
Portugisen har fått en ny roll under Erik ten Hag som en inhoppare som ska bidra med erfarenhet och ledarskap när han kommer in. Något som inte uppmärksammas med Ronaldo är hur han löper i pressen och detta skapar målchanser och tryck för United. Exempelvis mot Arsenal när han hinner upp till Ramsdale när de spelade runt i backlinjen och United bibehöll pressen i sista tredjedelen. Sex matcher in i säsongen och ännu inget mål för portugisen. Med oro för Martials fysiska status kommer det vara viktigt för United att Ronaldo kommer i gång med målskyttet ifall de ska kunna tävla på flera fronter. Rashford och Sancho har bidragit med mål, men det i sig kommer inte räcka en hel säsong. Det gäller för Ronaldo att återvända till målprotokollet.

3. Vikten av bra start i Europa.
Senast United spelade sin första gruppspelsmatch i en europeisk tävling torskade man borta mot BSC Young Boys. Matchen imorgon är viktig för att bibehålla självförtroendet och att man ger ett styrkebesked direkt från första matchen i gruppen. Lite klyschigt men alltid lika viktigt. Spanska lag tenderar dock att alltid vara kluriga motståndare för United. Förhoppningsvis kan Erik ten Hags mannar bryta det mönstret och vi tar vår femte raka vinst. 

Tips: 1-0 (Ronaldo)
Arena, datum och matchstart: Old Trafford – 8/9, 21.00
Turnering: Europa League, gruppspelsmatch 1
Stream: Viaplay

Vad tror ni om första matchen i gruppspelet imorgon? Vilken elva kommer Erik ten Hag välja imorgon. Skriv era tankar i kommentarsfältet. 

GGMU

Eric Länje2022-09-07 17:10:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham