Lagbanner
Inför: Manchester United – Roma

Inför: Manchester United – Roma

Två och ett halvt år in med Ole Gunnar Solskjaer bakom ratten är de fjärde gången gillt som gäller när vi återigen är framme i en cupsemifinal. Roma är laget som måste utmanövreras för att bryta den dystra trenden med uteblivna finaler. Vi är nog många som minns den där europaslutspelsmatchen på Old Trafford för snart 15 år sen. Vågar vi drömma om en ny 7-1 seger?

Manchester United
Förra säsongen var det alltså Chelsea, Manchester City och Sevilla som i tur och ordning satte stopp för våra ambitioner om nytt silver till prisskåpen. Ropen är många på att Solskjaers lagbygge måste visa att man menar allvar med att konkurrera om titlarna detta år och efter respass i både ligacupen och FA-cupen är det nu eller aldrig.

Och det är ett förhållandevis välmående Manchester United som kommer till start ikväll. Sen cupförlusten mot Leicester har man 5 segrar samt en oavgjord och även innan dess får man få tillbaka hela vägen till januari för att hitta en förlust. Istället har man radat upp fina segrar mot bland annat Manchester City och Tottenham och även slagit ut Real Sociedad, Milan och Granada för på vägen till semifinal.

Spelet verkar klaffa och Mason Greenwood har dessutom börjat hitta målet igen med mål i tre av de senaste fem matcherna. Tillsammans med Rashford, Cavani och Fernandes börjar vi nu hitta riktiga poängspelare som är redo att avgöra matcher när det gäller som mest. Tillsammans hoppas vi att de kan leda våra anfallsstyrkor vidare mot europeisk framgång.

Det är en förhållandevis skadefri trupp som står för Solskjaers förfogande. Anthony Martial missar troligtvis resten av säsongen och Phil Jones är fortsatt otillgängliga. Däremot är både vår lokala hjälte Marcus Rashford och den ny kontrakterade Eric Bailly tillbaka och redo för spel. Vi får väl se om båda är redo för 90 minuter ännu eller inte.

Min startelva: De Gea, Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw, Ven de Beek, McTominay, Pogba, Fernandes, Greenwood, Rashford

Roma
Som svensk finns det gott om fina associationer till Roma. Allt från gamla spelare i Gunnar Norddahl, Orvar Bergmark, Martin Dahlin och Jonas Thern till ledare i både Nisse Lidholm och Sven-Göran Eriksson. Men vad är det egentligen för Roma vi ställas emot i April 2021?

Det är ett klubbnamn som förstås osar storhet, men det börjar bli ett par år sedan man verkligen var att räkna med. Senaste Scudetton vans 2001 och sen dess har man fått nöja sig med två Coppa Italia titlar 2007 och 2008. I skrivande stund ligger man sjua i Serie A, utanför Europaplatserna. Så räkna med att det kommer finnas motivation så att det räcker och blir över i alla fall.

Och det är ett par spelare vi alla känner igen som vi ställs emot på Torsdagkvällen. Chris Smalling och Henrikh Mkhitaryan är båda startspelare när skador inte hindrar. Edin Dzeko lämnar förstås kalla kårar efter ett stort antal mål emot oss genom åren men här finns även Stephen El Shaarawy, Fedrico Fazio och Javier Pastore att tillgå. Mycket nostalgi kring de namnen, men storhetstiderna där ligger kanske mer bakom än framför. Istället har målen gjorts av den franske mittfältaren Jordan Veretout och den spanske anfallaren Borja Mayoral.Så håll ett extra öga på dem.

Resan till semifinal har gått via portugisiska Braga, ukrainska Shaktar Donetsk och nu senast skalpen mot Ajax. I dagsläget är man ledda av den gamle storspelaren Paulo Fonseca men ryktena säger att tålamodet har sinat och att Maurizio Sarri ligger nära till hands nästa säsong. Upp till bevis för Fonseca i Europa League alltså för att rädda jobbet.

Förväntad startelva: Lopez - Ibanez, Smalling, Cristante - Spinazzola, Diawara, Veretout, Karsdorp - Mkhitaryan, Pellegrini - Dzeko

Mina tankar
En semifinal är en semifinal och man ska aldrig underskatta sina motståndare när det börjar dra ihop sig i cupsammanhang. Men känslan är att vi måste kliva upp och visa att vi inte hör hemma i den här turneringen i dessa matcher. Spelare för spelare har vi betydligt högre kvalitet och stjärnglans så nu handlar det enbart om att visa att man är numret för stort för den italienska ligasjuan.

Vi är i ganska bra form och målskyttet i år ligger i paritet med våra bästa konkurrenter. Ikväll vill jag se ett lag som dominerar och vågar avgöra det här dubbelmötet redan i förstas matchen. Kunnandet och potentialen har vi.

Jag tror nycklarna blir att trycka på för ett tidigt ledningsmål för att inte låta Roma ligga och försvara lågt och dra ner på tempot. Jag hade gärna sätt Donny starta och få använda sin rörlighet och speluppfattning för att bryta upp Roma tillsammans med Pogba och McTominay. Realistiskt så misstänker jag att Fred eller Matic ligger före i kön, men oavsett vem det blir hoppas jag på intensiv press och ett högt bolltempo.

Cupsemifinaler vill man förstås uppleva på plats. Vi hoppas att det här blir sista matchen där den möjligheten inte ges och att vi alla kan vara tillbaka på läktarna nästa säsong. Men först har vi en till Europapokal att inhämta.

Tips: 2-0
Målskyttar: Fernandes, McTominay

Var: Old Trafford, Manchester
När: 21.00
Hur: Kanal 9, Discovery+

GGMU

Gustav Kulle2021-04-29 09:20:51
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham