Lagbanner
Old Trafford, 2024-09-29 17:30

Manchester U - Tottenham

Inför: Manchester United – Tottenham
Erik mot Ange, United mot Spurs - vem ska ta kliv mot toppen?

Inför: Manchester United – Tottenham

Efter onsdagens stora återträff för Erik ten Hag är det tillbaka till vardagen i Premier League igen. Manchester United tar emot Tottenham på Old Trafford. Båda lagen vill hänga med i toppen och behöver en seger. Ingångsvärdet finns där, visst kan detta bli en riktigt rolig match.

Manchester United
Att kryssa premiärmatchen i Europa League mot Twente är inte hela världen, sånt kan hända. För Manchester Uniteds del ska detta nya upplägg i europaspelet vara en transportsträcka till slutspel och det finns tid till tillräckliga poäng. Ändå döljer sig några försvårande omständigheter bakom 1-1-resultatet. Nummer ett: hemmaplan, där bör vi kunna räkna med fullpoängare – blankt game om vi pratar tennisspråk. Men okej, det kan väl hända att en backhandslice sitter i nätet och poäng tappas när det roteras mot på pappret svagare lag i inledningen av turneringen. Men, nummer två: Erik ten Hag mönstrade i stort sett bästa möjliga lag, då försvann även den ursäkten. Med ligamatch mot Tottenham några dagar bort kan vi konstatera; dubbelfel.

Efter urladdningarna mot Southampton och Barnsley blev det bara en poäng mot Crystal Palace. Att det slutade 0-0 är närmast osannolikt sett till alla chanser som skapades. André Onana tvingades till några räddningar av yppersta världsklass, men främst var det en United-uppvisning i oskärpa kring offensivt straffområde. Däri ligger också en förklaring till att United bara spelat in sju poäng på fem matcher och inte placerar sig bättre än elva i tabellen. Ligor vinns inte i september, men tåg kan gå. Även om resultaten inte kommit som vi hoppats är det svårt att förneka att det finns tendenser som pekar i rätt riktning. Tendenser i spelet, tendenser i klubbens valda riktning. För att tendenserna och riktningen ska fortsätta på en rak linje krävs lite resultat.

Om det finns något positivt att ta med sig från matchen mot Ten Hags gamla gäng Twente är det väl kanske att det inte verkar ha uppstått några nya skador. Mason Mount hoppade in och gjorde comeback för… ja, vilken gång i ordningen. Likaså fick Rasmus Højlund några välbehövliga minuter. På skadelistan finns således bara Luke Shaw, Victor Lindelöf, Leny Yoro och Tyrell Malacia.

Min startelva (4-2-3-1): Onana – Mazraoui, De Ligt, Martinez, Dalot – Eriksen, Ugarte – Garnacho, Zirkzee, Rashford – Højlund

Motivering
Tror jag att Erik ten Hag kommer mönstra denna startelva? Nej. Men nu är det ju min startelva och då får jag göra som jag vill. Målvakt och backlinje tar väl mer eller mindre ut sig själva just nu. Inte bara på grund av att det finns skador i de bakre leden, det har faktiskt varit en del fina prestationer. Diogo Dalot är bättre till höger men gör likväl ett fullgott arbete på vänsterkanten och Noussair Mazraoui har varit en frisk fläkt. Lisandro Martinez har mer att ge men börjar kanske hitta något tillsammans med Matthijs de Ligt som får ses som ett utropstecken.

Från mittfält och framåt blir det mer intressant. Christian Eriksen vill jag peta in efter att han lite från ingenstans hittat en formtopp och dessutom gjort ett gäng finfina mål (jag vet att han också bjöd på baklängesmål mot Twente). Kanske glöder det dessutom lite extra i dansken när Tottenham står på andra sidan. Men det betyder att Kobbie Mainoo får inleda på bänken, vilket är att svära i kyrkan. Men jag litar inte på en Eriksen-Mainoo-duo utan vill ha Ugarte där bredvid. Kobbie kan visserligen göra allt, han är bäst, men Eriksens fot ska få utrymme när Bruno Fernandes inte finns på plan. För så är det, Bruno får inleda vid sidan och så får vi se Joshua Zirkzee tillsammans med Rasmus Højlund. Zirkzees länkspel har stundtals varit briljant och när Højlund kan dra iväg på sina löpningar kommer ytterligare ytor öppnas. Men både Kobbie och Bruno kan vara lugna, danskarna kan inte spela hela matchen – det kommer bli speltid ändå, kanske till och med byten i tid som ger United övertag.

Tottenham
Jag rättar mig själv – jag brukar inte vinna, jag vinner alltid saker under min andra säsong. Orden kom efter Tottenhams 0-1-förlust mot Arsenal och det var Ange Postecoglou som sa dem. Och det stämmer, under hans karriär har han vunnit någon titel under sin andra säsong i de klubbar han bossat över i minst två säsonger. Nu är det säsong två för Tottenham, och med det ökar också pressen. Om det under första säsongen var mycket mate och fint spel finns nu också titlar med i kalkylen. De fem första ligamatcherna visar kanske inte att det kommer bli någon ligatitel, lika många poäng som Manchester United men lite bättre målskillnad. Segern senast mot Brentford med 3-0 tog laget tillbaka på vinnarspåret efter förluster mot Newcastle och Arsenal. Men om vi räknar in cupmatcher är det faktiskt tre raka segrar. Visserligen en väldigt sen vändning mot Coventry i ligacupen, men sedan bekväma 3-0 mot Qarabag trots en man mindre i mer eller mindre hela matchen.

Om vi tycker att det går snabbt mellan matcherna för United blir det ännu mindre vila för Spurs, deras Europa League-premiär spelades på torsdagskvällen. Kanske att Ange gick bort sig lite genom att inte byta ut Son Heung-Min tidigare, istället lämnade sydkoreanen planen med en skada och är nu osäker till helgens match. Positivt var ändå att sommarens tunga nyförvärv, Dominic Solanke, gjorde mål för andra matchen i rad. Solanke tillsammans med Archie Gray och Wilson Odobert innebär en hel del spenderade pengar. Likaså har Timo Werner och Lucas Bergvall anlänt. Med värvningar och tid ökar förväntningarna, säsongen är ännu ung och det finns all anledning att tro att Tottenham kan komma att göra en fin säsong, frågan är om resan mot toppen kan börjar på Old Trafford. Under de tre senaste säsongerna har det bara blivit en bortapoäng. En säsong ytterligare bakåt i tiden tog United ledningen i andra matchminuten men fick sedan se matchen vända totalt när Tottenham tryckte in sex bollar – tennissiffror.

Utöver frågetecknet med Son som kommer testas under lördagen finns Richarlison och Wilson Odobert på skadelistan. Ange Postecoglou har således några val att göra, bland annat huruvida Dejan Kuluseviska ska ingå i startelvan eller inte. Kanske att även Lucas Bergvall kan få några minuter efter att han offrades i dyningarna av det tidiga röda kortet i torsdags.

Tänkbar startelva (4-3-3): Vicario – Porro, Romero, van de Ven, Udogie – Kulusevski, Bentancur, Maddison – Johnson, Solanke, Son

Tre snackisar inför matchen

Bruno Fernandes och kreativiteten
Det är ingen tvekan om att Bruno Fernandes skapat chanser och varit involverade i några mål denna säsong. Men formen har inte varit bra. Erik ten Hag är säker på att portugisen kommer hitta tillbaka, och det är även jag övertygad om att kan kommer göra. Bruno har i stora stycken dragit United med sig sedan han kom till klubben och han ska så klart kunna få ha en formsvacka någon gång. Men frågan är då om han alltid ska spela oavsett. En kapten petar man inte hur som helst, men när Bruno slår bort boll efter boll och missar passningar Bruno vanligtvis sätter finns ändå fog att lyfta frågan. Jag tror inget annat än att han kommer starta mot Spurs, men kanske att Joshua Zirkzee opererar som bäst på samma ytor (även om de spelar sitt spel på olika vis) och då kanske det kan vara värt att testa en Zirkzee-Højlund-kombination och låta Bruno komma in från bänken med en revanschlusta. Kanske att det också skulle göra att Zirkzee blir mer involverad i länkspelet – som imponerat – och inte behöver vara den där som måste göra målen.

Vem hakar på?
Det fanns en tid där det räckte att säga; lads, it’s Tottenham, och så vara saken biff. Men på den tiden var det ingen som sa; lads, it’s Man United med samma andemening, det är det nog en del som gör nu. Ingen av klubbarna vill vara i det, båda klubbarna vill att en sådan sägning ska göra motståndarbenen darriga. Det är tidigt att prata om vägskälsmatch, men lagen har samlat på sig lika många poäng och båda har ambition att som minst nå topp fyra. Då vill man inte släppa iväg lagen ovanför för långt. Så vem kommer haka på toppen? Vem kommer ta sig an matchen med en vilja att vinna? Vilka kommer vara rädda att tappa poäng?

Ta tillvara på chanserna
Det finns forskare som menar att talande papegojor kan lära sig sammanhang och göra associationer till ord, men att de egentligen inte förstår vad orden betyder. Lite som AI som spottar ur sig ord utifrån en statistisk sannolikhet. Jag menar, före Harrisburg var det ju ytterst osannolikt att det som hände i Harrisburg skulle hända, men så fort det hände rakade sannolikheten upp till inte mindre än 100 procent så att det var nästa sant att det hade hänt. Så fick vi in Tage Danielsson också, och det är konstigt det här med sannolikhet. Om vi byter ut Harrisburg mot Uniteds stora målchanser är det egentligen ytterst osannolikt att det inte görs mer mål, men när läge efter läge missas är det nästa 100 procent sant att United inte gör mål. Med den offensiva arsenal som finns blir det än mer osannolikt att United är det lag som missat klart flest stora målchanser. Det här är inga unika tankar från min sida, snarare känner jag mig som en papegoja som bara upprepar ord som mina skribentkollegor tidigare skrivit. Men texten är inte AI-genererad, och om jag är en papegoja kan jag åtminstone göra associationer till det jag ser på fotbollsplan och konstatera att det inte finns utrymme för missar. Det är ju ändå inte sannolikt att missandet ska fortsätta.

Tips: 2-2 (Rashford, Zirkzee – Son, Romero)

Arena, datum och matchstart: Old Trafford – söndag 29 september, 17:30
Turnering: Premier League, omgång 6
Stream: Viaplay

Ny match och nya möjligheter. Vad tänker ni inför matchen mot Tottenham, vad behöver United göra för att plocka hem tre poäng? Kommentera under artikeln!

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2024-09-28 17:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham