Lagbanner
Old Trafford, 2021-01-09 21:00

Manchester U - Watford

Inför: Manchester United – Watford

Inför: Manchester United – Watford

Efter den tunga förlusten i ligacupen för några dagar sedan är det dags för United att bege sig in i nästa cup. Tredje rundan av FA-cupen och Watford kommer till Old Trafford. Tätt spelschema borde innebära en hel del rotation, men nog ska United kunna ta sig vidare ändå och bjuda på lite underhållningen en lördagskväll.

Lagen möttes så sent som förra säsongen, och poängen delades ut till hemmalagen i de respektive matcherna i Premier League. Tittar vi historiskt har lagen mötts 34 gånger i alla turneringar och United har vunnit 23 av dessa matcher. Faktum är att vi får gå tillbaka ändå till säsongen 78/79 för att hitta Watfords enda vinst på Old Trafford. Så historiken talar för att det blir ett Manchester United-avancemang ikväll.

Manchester United

Formen på Manchester United har ju varit väldigt bra senaste tiden vilket gett slagläge i toppen av Premier League. Dessvärre blev det förlust i onsdags mot Manchester City i semifinalen i ligacupen. Fjärde raka semifinal-förlusten under Ole Gunnar Solskjaer säger kanske något. Jag hade så klart velat se United ta sig till final, men tycker att det var en ganska bra genomförd match där motståndet för dagen helt enkelt var lite vassare. Och kanske att det täta spelschemat som United har och haft senaste månaden nu börjar visa sig lite i den sista spetsen hos vissa spelare.

Just det täta matchandet gör att vi högst troligt kommer att få se en hel del rotation i laget. Spelare som Odion Ighalo och Jesse Lingard kommer bli involverade. Däremot kommer vi inte få se någon Edinson Cavani som avtjänar sin tredje och sista match på avstängningen. Phil Jones är fortsatt skadad, Marcos Rojo är i Argentina och det mesta talar för en flytt för honom under januari. Facundo Pellistri som gjort det bra i U23-laget var aktuell för en plats i truppen men har testats positiv för covid-19 och är nu i en period av självisolering. Bara hoppas det går bra och att han snart är frisk.

Personligen hoppas jag det från målvakt till striker blir ett helt roterat lag som Solskjaer ställer på benen. Absolut att jag vill gå vidare, men positionen vi arbetat oss till i ligan har vi inte varit i på länge och nog bör fokus och kraft läggas där, speciellt eftersom vi har match redan på tisdag innan matchen med stort M mot Liverpool spelas nästa söndag. Det innebär att spelare som Henderson, van de Beek, Tuanzebe och Mata borde få spela. Möjligtvis att Harry Maguire kan spela – om jag förstått saken rätt blir han avstängd mot Liverpool om han drar på sig ett gult kort mot Burnley på tisdag – och istället vila på tisdag.

Tänkbar elva: Henderson – Williams, Tuanzebe, Maguire, Telles – Matic, van de Beek – Greenwood, Mata, James - Ighalo

Watford

Laget åkte ur Premier League förra säsongen och ligger i skrivande stund på sjätte plats i Championship, mycket tack vare fina resultat hemma på Vicarage Road. Bortaformen däremot har inte varit något att skriva hem om, bara två segrar på elva matcher. Trots att laget legat med ganska högt upp i tabellen hela säsongen fick Vladimir Ivic sparken strax innan jul och in kom istället Xisco Munoz. Ivic hade bara haft ansvar för laget i fyra månader innan han fick gå, men att skifta tränare är inget Watfords ledning har haft några problem med tidigare, vi som följt Premier League de senaste åren har fått lära oss namn och ansikten på en hel del tränare. Munoz har lett laget i två matcher, först 1-0 seger mot Norwich sedan en 2-1 förlust mot Swansea.

I Watford finns några United-bekantingar att hålla ögonen på. I målet står Ben Foster och på mittfältet finns Tom Cleverley. Båda spelare som jag trodde väldigt mycket på när de kom fram i United men sedan inte lyckades befästa sina platser i laget. Fina karriärer har de fått ändå, men jag hade hoppats på ännu lite mer. Vi finner även den svenska landslagsmannen Ken Sema i Watford där han allt som oftast tar platsen till vänster på mittfältet eller som wingback. Den mest spännande spelaren utifrån ett United-perspektiv är så klart James Garner som spenderar säsongen på lån här. Den unge mittfältaren har gjort ganska många starter, och hur han har presterat kan ni läsa mer om i vår artikelserie Loan Watch. Idag är han inte tillgänglig eftersom han inte får spela mot laget han är utlånad ifrån.

Förutom Garner missar även Domingos Quina, Isaac Success, Stipe Percia och Tom Dele-Bashiru matchen. Det verkar även som att Christian Kabasele inte är tillgänglig, medan det under dagen tas beslut om Craig Cathcart – även han med förflutet i United – och Joao Pedro kan spela. Ett nyförvärv har man också hunnit hämta in, danske yttern Philip Zinckernagel från norska mästarna Bodö/Glimt. Exakt hur Watford resonerar när det kommer till laguppställning är svårt att veta, men nye tränaren Munoz har i alla fall lovat att laget åker till Old Trafford och kommer kämpa som djur för att ta sig vidare.

Elvan senast: Foster – Kiko, Sierralta, Wilmot, Ngakia – Sarr, Cleverley, Chalobah, Sema – Gray, Deeney

Mina tankar

Som jag tidigare nämnde förväntar jag mig rejäl rotation i laget och att spelare som Bruno Fernandes och Marcus Rashford får en chans att vila och ladda batterier. Min upplevelse är att vi ändå kan ställa ett ganska slagkraftigt lag på plan och är favoriter att ta oss vidare, vi ska ju alltid vara favoriter på Old Trafford så klart. Skulle vara kul att se Ighalo göra en bra match som en slags avskedsföreställning innan han lämnar klubben, det är han ändå värd tycker jag. Sen är det ju så klart spännande att se vad van de Beek kan göra. I Watford är Troy Deeney alltid en spelare att se upp med, och oavsett vilka som spelar central längst bak i United blir det en jobbig kamp.

United har jobbat sig till en fin position i ligan och nästa vecka är kanske inte avgörande, men det är i alla fall en vecka som visar om Solskjaers mannar menar allvar med att slåss i toppen eller inte. Därav blir detta en match som fokus inte är lika stort på, helt naturligt, men nog ska vi kunna ta oss vidare ändå. Dessutom lär ju stjärnspelarna sitta på bänken och vara redo att komma in om det skulle behövas.

Vanligtvis är det omspel vid ett oavgjort resultat i FA-cupen, men på grund av läget i världen så är det struket denna säsong och istället blir det förlängning och straffar. Förhoppningsvis har United löst ett avancemang innan det.

Tips: 2-1 (Mata, James)

Vad: FA-cup (tredje rundan)
Var: Old Trafford, Manchester
När: Lördag 9/1, 21.00
Hur: Viasat Sport Premium, Viaplay
 

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2021-01-09 12:50:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham