Lagbanner
Old Trafford, 2021-02-09 20:30

Manchester U - West Ham

Inför: Manchester United - West Ham United
Avgör Greenwood?

Inför: Manchester United - West Ham United

Manchester United går in i matchvecka 24 med två tappade stopptidspoäng färskt i minnet. Trots det återfinns man på en andraplats i tabellen med flest mål och näst bäst målskillnad. Givet det kan man med lite perspektiv kanske kosta på sig att känna viss tillförsikt inför framtiden. Härnäst väntar ett pånyttfött West Ham i FA-Cupens femte omgång.

Det är tydligt att förväntansbilden på Solskjaers lagbygge skruvats upp ett par snäpp efter det tillfälliga besöket i tabelltoppen och rekordvinsten mot Soton. I det svart/vita perspektiv som råder – där laget ena veckan hyllas näst intill gränslöst, för att veckan därpå sågas sönder och samman – är det förstås helt logiskt att kölhala både De Gea och mittförsvaret för de insläppta målen mot Everton. Men med viss distans till det hela kan man ju faktiskt hävda att Everton numera inte är någon slagpåse som kryper ut från Old Trafford efter en sedvanlig förnedring. Tvärtom har den blåa delen av Liverpool bevisat sig kunna störa alla lag. Poängen med mitt resonemang och budskapet till alla som läser detta: lyft blicken, ta en titt i tabellen och framför allt; tänk tillbaka på hur spelet såg ut i början på 2020…

Manchester United:
Med reservation för att denna text förekommer klubbens officiella truppstatus lär vi inte kunna räkna med någon Paul Pogba redan på tisdag. Fransmannen linkade av med en befarad lårskada som riskerar att hålla vår mittfältsdynamo utanför laget en längre tid. I övrigt verkar glasfigurerna Bailly och Jones vara de enda frågetecknen inför cupdrabbningen.
Det mesta talar för att Ole väljer att rotera stora delar av helgens startelva i syfte att upprätthålla den förhållandevis fräscha statusen i truppen samt att ge ”bänkgänget” värdefull speltid. Det är därför ingen vågad gissning att Henderson tar plats i målet eller att vi får se exempelvis Matic och Martial från start. Däremot är jag inte lika säker på att van de Beek återfinns i startelvan – holländaren har inte direkt imponerat när han fått chansen. Vem vet, vi får se - Ole kanske har en hemlig plan för att få igång Donny? Men oavsett, med tanke på det tuffa spelschemat som väntar, blir jag förvånad om Solskjaer inte väljer att vila flera av de tongivande spelarna, åtminstone från start.        

Trolig startelva (4-2-3-1): Henderson– Wan-Bissaka, Tuanzebe, Maguire, Telles – Fred, Matic – Greenwood, Fernandes, James – Martial
 

West Ham:
Londonlaget har efter en längre tids kräftgång fått bitarna på plats och spelar just nu sin bästa fotboll på många år. Den stundtals hårt kritiserade Moyes har lyckats sätta ett fungerande försvarsspel kryddat med ett snabbt omställningsspel på kraftfulle Michael Antonio. Förutom Antonio har den tjeckiska duon Coufal och Soucek tillsammans med engelsmännen Bowen och Rice imponerat stort. På toppen av det gjorde allas vår Jesse Lingard en succédebut som lovar gott for Hammers. Det är med andra ord ett formstarkt West Ham som kommer till Old Trafford för att försöka ta revansch för Uniteds mäktiga vändning på London Stadium i början på december.    
Bortalaget reser till Manchester utan reservmålvakten Randolph, ytterbacken Masuaku och succélånet Jesse Lingard då regelverket inte tillåter spelare att möta den klubb man är utlånad ifrån. Huruvida de också får klara sig utan mittfältsmonstret Tomas Soucek återstår att se. Tjecken blev något märkligt utvisad mot Fulham efter en i raden av närmast farsliknande VAR-haverier. Återigen var duon Mike Dean och Lee Mason inblandade. I 9-0-krossen mot Southampton valde Dean och Mason efter ett långt kafferep något tveksamt att dubbelbestraffa olycksfågeln Bednarek med både straff och rött. Efter överklagan från The Saints valde förbundet att dra tillbaka det röda kortet och därmed ogiltigförklarades polackens avstängning. I West Hams match mot Fulham var det alltså dags igen. I en duell med Fulhams råskinn Mitrovic råkade Soucek stöta till serben med en armbåge, tillsynes helt ovetandes.  Dean valde då att förlänga sitt senaste kafferep till någon form av avsmakningsmeny framför VAR-skärmen med Mason i örat. Även denna gång valde man alltså hårdast möjliga bestraffning. Som väntat har nu kritiken mot VAR vuxit till orkanstyrka där till och med en optikerkedja valt att ansluta till frontlinjen. Unitedredaktionen poppar popcorn och följer med spänning utvecklingen i Sou(p)cek VAR-soppa.

Trolig startelva (4-2-3-1): Fabianski - Coufal, Dawson, Ogbonna, Cresswell - Noble, Rice - Bowen, Lanzini, Fornals - Antonio.


Tankar:
Utåt sett går Manchester United alltid för seger och självklart förväntar jag mig inget annat än att man också klarar av att städa av West Ham oavsett vilket lag man ställer ut på tisdag. Men Corona-säsongen 20/21 är bevisligen ett lite annorlunda år på mer än ett sätt. Med toppkänning i ligan och det stundande Europa League-slutspelet runt hörnet i ett redan hysteriskt spelschema känns det inte alldeles givet att United kommer att offra hörntänderna för att ta sig förbi West Ham och avancera till kvartsfinal, trots att det handlar om den gamla fina FA Cupen. Med det sagt menar jag inte att man ställer ut skorna och helt sonika ”vaskar” ett avancemang för att spara sig till viktigare uppgifter, men får vi verkligen se ett trippelbyte i paus om vi på nytt skulle hamna i underläge? I sann optimistisk anda tippar jag trots allt en knapp men klar hemmaseger signerat en inspirerad Mason Greenwood.  

Tips: 2-0, Greenwood x2
 
Old Trafford – 9/2, 20:30
FA-Cupen omgång 5
V Sport Premium, Viaplay
 
GGMU
 

Micke Martinsson2021-02-07 23:44:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham