Lagbanner
2020-10-17 21:00

Newcastle - Manchester U

Inför: Newcastle United – Manchester United

Inför: Newcastle United – Manchester United

Då var det dags att ta tag i ligaspelet igen efter en hel radda mer eller mindre viktiga landskamper runt om i världen. Trots att vi bara är några veckor in i den nya säsongen är det ett pressat Manchester United som åker till Newcastle för att om inget annat återupprätta lite heder igen.

Matcherna mot Newcastle är något jag ofta ser fram emot, tycker det brukar kunna bli ganska bra matcher med en del mål. Nu är det visserligen ett publiktomt St James’ Park som står värd, och Manchester United har förlorat där två av de tre senaste säsongerna. Matty Longstaff sköt segermålet för hemmalaget för ett drygt år sedan, men på Old Trafford vände Greenwood, Martial och Rashford på steken efter tidigt underläge när lillebror Longstaff återigen gett Newcastle ledningen och cementerade en till slut ganska säker 4-1 seger.
Nu är det en ny giv, det har hänt saker i båda lagen och framförallt gästande United har något att bevisa.
 
Manchester United
 
Den där matchen mot Tottenham behöver vi kanske inte säga så mycket mer om just här, den har analyserats lite överallt. Men vi kan i alla fall vara överens om att det är ett resultat och en insats som varken är godkänd eller okej. Hur råder man bot på det då, genom att vara aktiv på transferfönstrets sista dag kanske? Telles och Cavani in ger så klart Solskjaer fler alternativ, men för mig känns det viktigare att få fart på spelarna som redan finns i truppen.
 
Ligacupen har varit resultatmässigt bra hittills, men ligaspelet har bara gett tre poäng på tre matcher och en sextondeplats. Och spelas matchen mot Brighton om tio gånger är det inte mycket som talar för att United får med sig alla poäng hem vid något tillfälle. Tre poäng är alltså inte på något vis mindre än vad United förtjänat.
Det fina spelet från sommaren är i stort borta och är det någon spelare som nått upp till den nivå vi förväntar oss? Pogba har inte rättfärdigat sin startplats, Maguire verkar inte funnit någon balans sen semestern i Grekland och drog dessutom på sig två gula kort på dryga halvtimmen för England mot Danmark. Martial är avstängd tre matcher och Rashford gör så mycket oerhört fint vid sidan av planen men har inte hittat formen på den. Bland många andra. Ledande spelare som behöver kliva fram.
 
Martial är som sagt avstängd, och Cavani som då är tänkt ta den platsen är fortsatt i karantän och inte spelklar. Även Phil Jones är borta, någon som är förvånad över att han är skadad? Varken han eller Marcos Rojo togs ut i CL-truppen och inte mycket tyder på att vi kommer se mycket mer av dem i United-tröjan. Inte heller Sergio Romero som numera är tredjemålvakt, men som vill lämna.
Axel Tuanzebe verkar vara nära spel, och att få in ytterligare en mittback som kan konkurrera känns verkligen lovande. Alex Telles spelade för Brasilien här i veckan ska ju kunna vara uttagningsbar om jag förstår saker rätt, men att han går in från start direkt känns mindre troligt.
 
Tänkbar startelva: De Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw – Matic, van de Beek, Pogba, Fernandes – Rashford, Greenwood
 
Newcastle United
 
Personligen tycker jag Steve Bruce får lite för mycket skit som tränare. Visst, han är absolut inget speciellt och kommer inte vinna några ligatitlar, men det har väl heller aldrig varit aktuellt eller nåbart. Han kommer heller inte förnya några fotbollsfilosofier, men han gör sitt jobb och man vet vad man får ut av honom. Den typen av tränare behövs också, det kan ju inte bara vara förnyare och filosofer. Med det sagt tycker jag han gjort det helt okej resultatmässigt sedan han kom hem till Newcastle. Ska inte Newcastle sikta högre är då motfrågan. Jo det ska de ju så klart, men den frågan hamnar snarare högre upp i hierarkin (som sannerligen inte kommer undan skuld).
Nog med försvarstal för Steve Bruce. Säsongsinledningen måste ju ses som godkänd, segrar mot West Ham och Burnley, kryss mot Spurs och förlust mot Brighton.
 
Ledningen får som sagt nästan alltid kritik i Newcastle, men agerandet under sommaren tycker jag känns väldigt fint och smart. Bland annat hämtades den frejdiga ytterbacken Jamal Lewis in från Norwich, Jeff Hendrick från Burnley och målsprutan Callum Wilson tillsammans med speedkulan Ryan Fraser från Bournemouth. I veckan skrev dessutom trollgubben Allan Saint-Maximin nytt kontrakt.
 
Dessvärre för Newcastle är det flera spelare som har skador som gör dem tveksamma till spel i helgen. Dummet, Lewis, Saint-Maximin, Almiron, Matty Longstaff, Lascelles, Yedlin och Clark. Åtminstone är det osäker status på alla dem enligt physioroom.com.
Det som verkar säkert är i alla fall att Ritchie, Dubravka och Gayle missar matchen. Tänkbart är väl att några av de osäkra spelarna kommer till spel och det blir ett ganska slagkraftigt lag Bruce kan ställa på benen.
 
Tänkbar startelva: Darlow – Manquillo, Lascelles, Fernandez, Lewis – Fraser, Hendrick, Shelvey, Hayden, Saint-Maximin – Wilson
 
Mina tankar
 
Som redan konstaterats är detta en match där Manchester United måste studsa tillbaka. Tre poäng är nödvändiga inför det oerhört tuffa spelschema som kommer, och inte minst för att återupprätta lite heder efter sex mål i baken senast.
Det har varit spelare ute på landslagsspel med lite olika resultat. Rashford satte en straff för England medan Maguire blev utvisad till exempel.
Det har skrivits en del om att Bruno Fernandes ifrågasatte, om vi ska vara snälla, medspelare och Solskjaer under matchen mot Spurs. Han har själv förnekat detta och menar att alla drar åt samma håll. Att de drar åt samma håll hoppas man ju, men att någon ifrågasätter och ställer krav ser jag annars bara som något positivt.
 
Newcastle är inte det enklaste laget att bryta ner alla gånger och de har en del farliga spelare framåt. Saint-Maximin kan snurra upp vilken försvarare som helst när han är på humör och Callum Wilson har gjort fyra mål på lika många matcher. Men att vi får se ett annat Newcastle än ett som ligger lite längre och snabbt ställer om tror jag inte.
 
Efter senaste matchen kan man kanske tänka att Ole Gunnar borde förändra en hel massa i elvan, men jag är inte säker på att det kommer bli så. Maguire är ju köpt för att vara ledaren där bak och har kaptensbindeln, så även om han uppenbarligen har en väldigt tuff period måste han väl få spela sig i form igen. Och Lindelöf lär ta tillbaka sin plats igen efter Baillys minst sagt svaga match senast.
En spelare som väl måste in nu är Donny van de Beek, som gjorde mål för Holland i veckan. Med Martial avstängd och Cavani inte tillgänglig kanske vi får se en justering på mitten med något som liknar en diamant som gör plats till Pogba, Bruno och van de Beek tillsammans.
Alex Telles tror jag inte går in från start direkt, vilket gör att Shaw behåller sin plats.
 
Förväntar mig att många spelare tar kliv framåt och kan sätta en passning på fem meter, att United lyckas behålla bollen lite och hitta ytor som sårar. Det handlar så klart inte bara om individer utan om strukturer, men här vill jag se ett United som tror på vad man gör och som visar att de vill spela för klubben och ta United uppåt i tabellen. Hade gärna sett McTominay från start, men tror inte det går att få in om en rimlig balans ska hållas med stjärnspelarna framför.
 
Tips: 1-2 (Rashford, Bruno)
 
Vad: Premier League
Var: St James’ Park, Newcastle
När: Lördag 17/10, 21.00
Hur: Viasat Sport Premium, Viaplay

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2020-10-15 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham