Lagbanner
Carrow Road, 2021-12-11 18:30

Norwich - Manchester U

Inför: Norwich City - Manchester United
Kanariefåglarna tar emot de röda djävularna från Manchester.

Inför: Norwich City - Manchester United

Manchester United reser österut och gästar Premier Leagues tabelljumbo Norwich City på Carrow Road. Efter Ralf Rangnicks minst sagt rotationsbetonade laguttagning i veckans Champions League-match kommer United helt utvilade till helgens drabbning, och man har därmed inga trötta ben att skylla på. Tre poäng ska hem till Manchester!

Manchester United:
United var redan klara gruppsegrare i grupp F inför Champions League-mötet mot Young Boys i onsdags. Ralf Rangnick valde därför att vila lagets startspelare mot schweizarna, och gav istället rotationsspelare + en handfull unga akademispelare chansen i truppen. Trots att United inte glänste rent spelmässigt var det ändå oerhört fint att få se så många unga United-produkter debutera i en och samma match för klubben.

Samtidigt som ungtupparna gavs chansen på Old Trafford, fick hela Uniteds startelva en välbehövlig vila. Som vi alla vet duggar matcherna tätt för engelska lag runt jul, och det blir i princip omöjligt att mönstra samma elva varje match. Men här fick man möjligheten att lufta truppen rejält - och det gjorde Rangnick på bästa möjliga sätt.

När det gäller skadeläget i truppen är Aaron Wan-Bissaka och Nemanja Matic så kallade ”doubts” inför lördagens match. Wan-Bissaka kolliderade olyckligt med en reklamskylt mot Young Boys, medan Matic drabbats av en förkylning (ej Covid-relaterad). Raphaël Varane förväntas komma tillbaka från sin skada nästa vecka, samtidigt som Edinson Cavani möjligen kan vara med i truppen redan i helgen.

I övrigt fick de 11 spelare som startade mot Crystal Palace för en vecka sedan vila mot Young Boys i onsdags. Kan det vara en intention till lördagens startelva, möjligen?

Min startelva (4-2-2-2): De Gea - Dalot, Lindelöf, Maguire, Telles - Fred, McTominay - Sancho, Fernandes - Ronaldo, Greenwood

Motivering:
Wan-Bissaka var helt klart bland de svagare i onsdags, medan Dalot definitivt spelat upp sig de senaste matcherna. För mig går portugisen absolut före engelsmannen i dagsläget, speciellt när AWB verkar osäker till spel. Jag gillar även det jag har sett av Alex Telles, och skulle gärna vilja se honom från start mot Norwich (trots att Shaw byttes ut efter 60 minuter i onsdags). Fred har, oväntat nog, verkligen spelat upp sig de senaste matcherna och ska definitivt starta.

Jag skulle väldigt gärna även vilja se Mason Greenwood från start efter hans fina insats senast. Tyvärr tror jag dock att han kommer få börja på bänken, eftersom han fick spela alla 90 minuter i onsdags. I sådant fall står en hungrig och utvilad Marcus Rashford redo för spel - och det skulle jag ju såklart inte tacka nej till.

I övrigt skulle jag bli mycket förvånad om Rangnick gör några större förändringar jämfört med laget som mötte Crystal Palace förra helgen.

Norwich City:
”The Canaries” har fått slicka såren under veckan efter en tung 0-3 förlust borta mot Tottenham förra helgen. Förlusten innebar att laget ramlade ner på en jumboplats i Premier League, och man har efter 15 spelade omgångar endast skrapat ihop 10 poäng. Den förre Aston Villa-tränaren Dean Smith tog över laget för en knapp månad sedan och har på sina fyra första matcher inkasserat fem poäng. Men med 31 insläppta mål hittills är man det laget som släppt in flest mål i ligan - och det går inte att undgå att Manchester United kommer till Carrow Road som stora favoriter.

Fyra icke-namngivna spelare är osäkra till spel pga uppvisade Covid-19 symptom, och klubben håller på att invänta svar från spelarnas PCR-test. Brandon Williams, som är utlånad från just Manchester United, får inte möta sin ”parent club” samtidigt som norrmannen Mathias Normann inte har återhämtat sig från skada. Däremot är mittfältaren Todd Cantwell tillgänglig för spel igen.

Trolig startelva (4-1-4-1): Krul - Aarons, Hanley, Gibson, Giannoulis - Rupp - Sargent, Gilmour, McLean, Cantwell - Pukki

Tre snackisar inför matchen:

Hur länge orkar United hålla uppe sin gegenpress?

Det tydligaste inslaget hittills från Rangnicks spelidé är helt klart presspelet. Det är noterbart hur United i början av matcherna klivit in med en mycket högre press för att snabbt vinna tillbaka bollen och etablera ett kvickt passningsspel. Denna s.k. gegenpress har verkligen potential att få effekt i United, då man besitter många snabba och ettriga spelare. Dock är känslan att United inte orkat upprätthålla denna höga press under matchens alla 90 minuter. Mot Crystal Palace tappade man greppet i den andra halvleken, medans man mot Young Boys släppte på intensiteten redan efter en halvtimme.

Visst, tysken har bara tränat laget i två matcher och kanske vore det direkt orimligt om United blev ett fullblodigt Rangnick-lag över en natt. Det rotationsbetonade laget mot Young Boys senast var (väntat nog) inte alls samspelt, vilket även det kan vara en förklaring till att man inte lyckades hålla uppe pressen. Därför blir det väldigt spännande att se hur en utvilad och ännu mer Rangnick-inskolad United-elva tar sig an Norwich City i helgen.

Dags att sluta fred med Fred?
Jag har varit Freds största kritiker den här hösten och tyckt att han gjort alldeles för många svaga insatser för Manchester United. Han har stått för mängder av felpassningar, enkla misstag och dåliga beslut i avgörande lägen - aktioner som kostat oss poäng i vissa matcher. Men efter de två senaste ligamatcherna, mot Arsenal och Crystal Palace, tycker jag att vår brasse har varit riktigt, riktigt bra. En assist + fixad straff mot Arsenal och ett matchavgörande mål senast mot Palace är bara ett kvitto på hans fina prestationer. Det är nästan så att jag behövt gnugga mina ögon både en och två gånger när jag bevittnat Freds insatser…

Kanske är det så att Ralf Rangnicks intåg har gett brassen en nytändning och en spelfilosofi som passar honom bättre? Jag vill iallafall tro det. Om så är fallet, och om brassens höga prestationer fortsätter under Rangnicks roder, kanske det är dags för mig att sluta fred med Fred.

Pandemin är inte över…
Förra Premier League-säsongen präglades minst sagt av Covid-19. Pandemin tömde arenorna, smittade spelarna och tvingade klubbarna att panikartat flytta sina matcher. Den här säsongen har smittan knappt kommit på tal - förens nu. Tottenhams planerade ligamatch mot Brighton i helgen har blivit framflyttad pga att London-laget drabbats av hela 13 positiva Covid-19-fall bland spelare och ledare. Leicester fick även klara sig utan 7 smittade spelare i sitt Europa League-möte mot Napoli i torsdags. Och nu har alltså även Manchester Uniteds motståndare Norwich City behövt testa en handfull spelare för Covid-19 inför lördagens möte.

Det är med andra ord oundvikligt att inte notera pandemins påverkan inför helgens 16:e Premier League-omgång. Min amatörmässiga magkänsla säger dock tyvärr att detta bara är början på konsekvenserna av nästa smittovåg som nu drar in över Europa och Storbritannien. Det är bara att hålla alla tummar och tår för att Premier League-klubbarna kan hålla sina trupper och träningsanläggningar friska och krya från pandemin. Och att ligan tar sitt ansvar för att kunna genomföra säkra matcher - utan att förvärra smittspridningen.

Tips: 0-2 (Ronaldo, Sancho)

Arena, datum och matchstart: Carrow Road - 11/12, 18:30
Turnering: Premier League - omgång 16
Stream: Viaplay

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2021-12-10 18:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham