Lagbanner
2023-01-25 21:00

Nottingham - Manchester U

Inför: Nottingham Forest - Manchester United
Blir det Marcus Rashford som skjuter Manchester United närmare en cupfinal på Wembley?

Inför: Nottingham Forest - Manchester United

Efter helgens tunga nederlag mot ligaledande Arsenal, reser Manchester United till Nottingham för den första av två akter som ska bestämma vem som får en biljett till finalen på Wembley den 26:e februari.

Manchester United:
Den senaste tiden har varit en ovanlig ljus sådan för oss med sympatierna hos Manchesters röda. Ett spel som sett bättre ut. Resultat som oftare gått med än emot oss. Samtidigt som en av våra egna smällt in bollar i nät på löpande band. Men säg den glädje som varar för evigt, två sena insläppta mål i två raka matcher gjorde att det som såg ut att vara fyra poäng in på det guldjagande kontot istället slutade med ett enda poäng och en tillfällig törn på resan upp mot toppens förlovade land.

Nu ska detta på intet sätt göras en alltför stor sak utav. Ibland förlorar man fotbollsmatcher, särskilt när man möter det som för stunden kanske är ett av Europas mest välmående lag. Faktum är att man tävlar på ett helt annat sätt för närvarande och visar att man sannerligen är på rätt väg med mycket. Lägg därtill avsaknaden av vår fältherre på mitten och insatsen blir än mer imponerande med någon dags eftertanke.

På tal om att tävla ja. Sport i allmänhet och fotboll i synnerhet innehåller ju just ett väldigt tydligt tävlingsmoment. En av dessa tävlingar är som bekant den numera energidrycks-beklädda turneringen, Ligacupen. Kanske inte den titel som smäller allra högst bland drömmande fotbollsungdomar, men likväl en titel och ett steg närmare en ny era av framgång och själsligt välmående. På onsdag kväll kan Manchester United kan ta ett tydligt kliv mot en final på Wembley och med det nästa steg i sin utveckling.

Till mötet med Forest är Casemiro tillbaka i truppen efter den avstängning som bekant höll honom borta från mötet med Arsenal. I skrivande stund råder det fortsatt oklarheter kring huruvida Martial och Dalot kommer vara redo för spel eller inte. Duon har missat de två senaste matcherna och det återstår att se om de repat sig tillräckligt för att få speltid på City Ground eller inte.

Min startelva (4-3-3): Heaton – Wan Bissaka, Varane, Martinez, Shaw – Casemiro, Eriksen, Fred – Fernandes, Rashford, Garnacho

Motivering:
Jag tror att vi kommer att få se en till stora delar ordinarie elva från Manchester United, sånär som på målvaktsposten där en rotation eventuellt kan komma att ske. Trots matchens dignitet tror jag att vi frå se Tom Heaton mellan stolparna, ett val jag själv skulle känna mig trygg med om så blir fallet.

Till denna match hoppas jag att man väljer att prioritera fart och rörlighet. Med detta sagt hade jag gärna sett att Garnacho fick chansen från start till förmån för nyförvärv Weghorst. Garnachos frejdighet i kombination med den stekhete Rashford, borde kunna göra livet surt för Forest och jag skulle bli förvånad om de båda inte är med från start. Vad gäller sifferkombinationen som man kommer att välja att formera sig i känner jag mig osäker. Det skulle kunna se ut som en 4-3-3 likväl som man kan ställa upp i en 4-2-3-1, där man har valmöjligheten att kunna alternera mellan Rashford och Fernandes i rollen som så kallad ”falsk nia”.

Casemiro och Fred kommer städa av mittfältet på ett fint sätt ihop och på så vis frigöra värdefull yta för Eriksen att operera på.

Nottingham Forest:
För motståndet står en klassisk klubb på mytomspunnen och klassisk fotbollsmark. En klubb som den närmast helgonförklarade Brian Clough tillsammans med sin vapendragare Peter Taylor med små medel rönte stora framgångar i slutet av 70-talet. Även om fotbollsromantikern i mig hade kunnat lägga ut texten än mer om detta mirakel som blivit kultur i form av både böcker och filmer, så ska vi såklart ta en titt på den nya verklighet som råder i Robin Hoods hemstad.

För om det var med en kassa i storlek av en ungdoms spargris som de opererade med under klubbens glansdagar, så är inriktningen en helt annan idag. Efter att ha varit ifrån högsta serien under lång tid tog man så klivet tillbaka in till finrummet inför årets säsong. Som uppladdning slog man närmast någon form av rekord på transfermarknaden, kanske inte direkt vad gäller volym i kronor men väl i mantal som checkade in på träningsanläggningen. Man har fortsatt på inslagen väg och bland annat under januarifönstret hämtat in nyzeeländaren Chris Wood på lån från de nyrika skatorna i norr.

Till mötet med Manchester United får manager Steve Cooper klara sig utan målvakten Dean Henderson som bekant är på lån från just Manchester United. Man får också klara sig utan nyss nämnda Chris Wood då han redan representerat Newcastle under säsongens cupspel. På skadelistan finner vi spelare som Taiwo Awoniyi, Omar Richards, Moussa Niakhate, Giulian Biancone och Cheikhou Kouyate. Den tidigare United-adepten Jesse Lingard rapporteras vara åter som uttagningsbar efter att ha utgått i ligamötet med Manchester United i december.
 
Det återstår att se om Nottingham kan stå för lite av en skräll och ta klubben närmare sin femte inteckning i turneringen.

Senaste startelva (4-4-2): Hennessey – Worrall, Aurier, Boly, Lodi – Mangala, Gibbs-White, Yates, Freuler – Johnson, Wood

Tre snackisar inför matchen:

1.  En dipp, en djup dal eller ett fullt tryck på en gaspedal?
Som nämnt i inledningen av denna text har vi gått från en välmående period med många segrar och en positivism som det var längesedan man fått chansen att uppleva. Frågan är nu om de två senaste matchernas sena knäppar på näsan går att borsta av, eller om vi nu tvingas uppleva en mindre baksmälla? Min förhoppning är att man kommit en bit i sin utveckling och att de ledargestalter som finns i truppen inte skulle tillåta detta att hända. Jag vill tro att min förhoppning även kan bringa sannhet, men det är trots allt med ett milt obehag som jag bänkar mig framför matchen på onsdag kväll.

2.  Wout about Weghorst?
Jag kan inte påstå att jag hade full koll på vårt senaste nyförvärv när rapporterna om låneaffärens verklighet besannades. Än mindre trodde jag kanske att det skulle bli så mycket speltid under den lånade tid klubben har honom i sin ägo, men likväl så har han startat de två senaste matcherna. Att det kanske främst beror på den brist av ”nior” må vara en sak, men det ska bli intressant att se om man hinner utnyttja honom på bästa möjliga sätt under hans tid i klubben.

Det blir såklart lätt att bedöma honom och kanske stämpla honom och hans fotbollsbegåvning enkom med anledning av hans kroppsliga uppenbarelse på planen. Men det finns ett par dugliga fötter och en stor arbetskapacitet i honom som gör att jag känner att det finns potential till något positivt. Hittills har man dock enligt min mening inte nyttjat honom på bästa sätt. Det hot i luftrummet som han bevisligen kan vara har inte prövats ännu och man får såklart ge det hela tid. Kemi behöver byggas och för varje minut han och laget får tillsammans, bör också beståndsdelarna som bygger formeln komma närmare och närmare. Nu tar han inte plats i ”min” elva inför matchen men istället hoppas jag att han kan komma in från bänken och ge den frälsning som behövs om inte Rashford och hans kompisar löst knutarna tidigare under matchen.
 
3.  Förmågan att ta sig an en underdog.
Fotboll är ett märkligt psykologiskt strategispel. Matcher som ”ska” sluta på ett visst sätt utifrån kunnande och kvalitet behöver som bekant inte alltid sluta på detta sätt. Det är kanske också därför sporten vuxit sig så stark som den gjort. Det går att välta en jätte om du bara tror på det tillräckligt mycket. På onsdag kommer det bli en prövning på alla sätt och vis. En nykomling som blandar och ger i ligaspelet men som likväl är framme i en cup-semifinal mot en verklig gigant både vad gäller historia och storlek på prisskåp. Det vore direkt märkligt om det inte är ett på alla cylindrar tänt hemmalag som väntar Manchester United. Intressant blir det att se hur man tar sig an denna uppgift och om man kan visa att stor är störst om man bara går in med en ordentlig inställning till matchen.

Tips: 0-2, Rashford, Fernandes
Arena, datum och matchstart: City Ground, 2023-02-35, kl. 21:00
Turnering: Ligacupen (Carabao Cup), semifinal 1:2
Stream: Viaplay

GGMU

TV: Weghorst första intervju i United

Andreas Astegren@astegren2023-01-24 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham