Lagbanner
Inför: Nottingham Forest  – Manchester United
Blir det islossning för Rasmus Höjlund efter målet mot Aston Villa?

Inför: Nottingham Forest – Manchester United

Manchester United ska försöka avsluta 2023 på bästa sätt när man reser till City Ground för att möta Nottingham Forest. ”The Red Devils” kommer stärkta från en dramatisk vändning mot Aston Villa, där de offensiva spelarna äntligen levererade. Förhoppningsvis fortsätter den trenden i lördagens match.


Manchester United
2023 ska avslutas för Manchester Uniteds del när man reser till Nottingham under lördagen. Det har minst sagt varit ett händelserikt år med höga toppar men även extremt djupa dalar. Det såg länge ut att bli ytterligare ett misslyckande när ”The Red Devils” låg under med 2–0 i halvtid mot Aston Villa. Men Erik ten Hags manskap klev ut i den andra halvleken och vände på steken och alla Unitedsupportrar kunde dra en lättnadens suck. Det går inte riktigt att få grepp om Manchester United den här säsongen då man ena dagen står för starka krigarinsatser för att nästa match se totalt viljelösa ut. 

Vill ”The Red Devils” börja blicka uppåt i tabellen måste man börja rada upp segrar och bra prestationer. Mot Nottingham hoppas jag att United kan bygga vidare på prestationen mot Aston Villa, där man faktiskt stod för en riktigt bra insats. En faktor som talar för att det blir seger på lördag är att Manchester United inte förlorat december månads sista match sedan 2011.

Utöver det sportsliga på planen har såklart stor del av nyhetsflödet runt Manchester United handlat om Sir Jim Ratcliffes intåg i klubben. Även om jag inte tror att det kommer bli några större förändringar på kort sikt är det en spännande period för Manchester United-supportrar just nu. Engelsmannen har minst sagt en del jobb framför sig för och i veckan har det rapporterats att 300 personer i klubben riskerar att bli av med sina jobb. Dessutom väntar ett transferfönster i januari och det kommer bli intressant att se hur United kommer att agera med en ny delägare vid rodret.

Två nya namn adderades på den redan långa skadelistan, då Luke Shaw och Sofyan Amrabat saknades mot Aston Villa.  Enligt Erik ten Hag ska det dock inte vara allt för allvarligt med duon och de bör vara tillbaka inom den närmsta framtiden, men är inte redo för matchen mot Nottingham. Det innebär att det kan dröja  ett tag innan vi får se Amrabat i den röda tröjan. Marockanen har tillsammans med André Onana blivit uppkallade till sina respektive landslag för de afrikanska mästerskapen som börjar den 13 januari. På fredagens presskonferens bekräftade United-tränaren att skadeläget är oförändrat i truppen. Ten Hag nämnde även att han hoppas spelare som Harry Maguire, Mason Mount, Lisandro Martinez, Tyrell Malacia och Casemiro kommer vara tillbaka i mitten på januari.

Min startelva (4-2-3-1):  Onana - Wan-Bissaka, Varane, Evans, Reguilon - Mainoo,  Eriksen - Garnacho, Fernandes, Rashford - Höjlund
Motivering
I stort sett samma elva som senast, inga konstigheter, varför ändra på ett vinnande koncept? Som alla vet är skadeläget fortfarande besvärligt för Manchester United, vilket gör att valmöjligheterna är små. Backlinjen är långtifrån optimal och den såg skakig ut mot Aston Villa, men det finns som sagt inte särskilt många alternativ på dessa positioner. En möjlighet är att starta Reguilon som vänsterback istället för Dalot och i mina ögon är det hugget som stucket mellan de båda. Men då spanjoren faktiskt är naturlig vänsterback, till skillnad från portugisen, så går han före.

Det centrala mittfältet består av två bollskickliga spelare i Mainoo och Eriksen. Detta tror jag kan vara användbart om Manchester United vill kontrollera bollinnehavet och trycka ner Nottingham. Dessutom kan duon understödja Bruno Fernandes vad gäller leveransen till de offensiva spelarna. Det går att argumentera för att mittfältet blir svagt och en fysisk mittfältare i Scott McTominay behövs för att balansera upp mittfältet. Men samtidigt tror jag anfallsspelet i Manchester United gynnas mer av att ha passningsskickliga spelare på mittfältet.

Offensiven förblir densamma. Förhoppningsvis kan Garnacho och Höjlund rida vidare på insatserna mot Aston Villa. Detsamma gäller även Marcus Rashford, som visade upp fina tendenser och kanske lossnar det äntligen för engelsmannen på lördag?

Nottingham Forest
Strax innan jul fick Steve Cooper sparken efter en rad svaga resultat. Ny huvudtränare för Nottingham Forest blev portugisen Nuno Espirito Santo. Under de två matcher som den före detta Wolves-tränaren lett laget har det blivit en 3-2-förlust mot Bournemouth och en imponerande 3-1-vinst mot Newcastle på annandagen. Noterbart från dessa två matcher är att de offensiva spelarna Chris Wood och den gamla Manchester United-produkten Anthony Elanga hittat formen. Duon har stått för imponerande fem mål och tre assist och kommer med all säkerhet ställa en del obekväma frågor för United-backlinjen.

I skrivande stund befinner Forest på 16:e plats i tabellen, två poäng ner till 18:e placerade Luton. Detta innebär att Nunos manskap fortsatt är inblandade i bottenstriden. Men var insatsen mot Newcastle en vägvisare för vad som komma skall tror jag inte de behöver oroa sig för nedflyttning utan snarare kan börja blicka uppåt i tabellen.

På skadelistan för Forest hittar vi anfallaren Taiwo Ayowini, mittbacken Felipe och ytterbacken Serge Aurier. Även Ibrahim Sangare saknas då han dragit på sig för många gula kort och är avstängd. Ett tillskott för lördagens hemmalag är mittbacken Willy Boly som är tillbaka från avstängning.

Trolig Startelva (4-2-3-1): Turner - Montiel, Boly, Murillo, Aina - Oliveria, Yates - Elanga, Gibbs-White, Hudson-Odoi - Wood


Tre snackisar inför matchen
1. Islossning för offensiven?

Manchester Uniteds anfallsproblem kan knappast ha undgått någon. Innan matchen mot Aston Villa hade Manchester United inte gjort mål på fyra matcher. Men i tisdagens match, fick äntligen Rasmus Höjlund måljubla i Premier League, när han sköt dit segermålet. Innan dess hade Alejandro Garnacho stått för två mål. Även om vinsten satt långt inne var det helt rätt spelare som stod för målen och jag hoppas att det var en islossning vi fick bevittna på annandagen. Marcus Rashford stod för en godkänd prestation och det var ett litet steg i positiv riktning. Även om det krävs betydligt mer innan jag tror på en vändning för engelsmannen hoppas jag det ger självförtroende.

Nottingham har en ganska skakig defensiv och släpper in en del mål. Således borde denna match vara ett perfekt tillfälle för den ovanämnda trion att bygga vidare på sina insatser, då de förhoppningsvis kommer få en del målchanser. 

För att Manchester United ska börja rada upp vinster måste de offensiva spelarna leverera kontinuerligt och jag hoppas att både Höjlund och Garnacho finns med i poängprotokollet mot Nottingham.

2. Är släkten värst?
I somras släppte Manchester United Anthony Elanga till Nottingham Forest. Det har visat sig vara välbehövligt för svensken, då han varit en av Forest bättre spelare den här säsongen. På 19 matcher i Premier League har yttern stått för fyra mål och fem assist. Nu ställs han mot sin gamla klubb och personligen har jag en otäck känsla inför lördagens match. Manchester Uniteds försvar har blandat och gett den här säsongen. En teknisk och kvick spelare som Elanga kan vålla stora problem om inte vår backlinje är påkopplade och ligger rätt när Nottingham ställer om. Dessutom ska mittbackarna tampas med formstark Chris Wood i straffområdet, ja ni hör ju det kan bli en minst sagt svettig kväll på City Ground. Låt oss hoppas att det inte är allt för revanschsugen Elanga och att det utslitna ordspråket ”släkten är värst” inte besannas.

3. Tätt spelschema men få möjligheter till rotation
December är som bekant en månad som inneburit tätt spelschema och med Manchester Uniteds skadesituation är det långtifrån optimalt. Med största sannolikhet kommer ten Hag inte att ändra särskilt mycket i laguppställningen från tisdagens match, då det inte finns särskilt många rotationsmöjligheter. Således ska det bli intressant att se i vilken utsträckning spelarna har påverkats av spelschemat. Detta kan anses vara en bortförklaring till att United gått tungt, men i mina ögon är förväntningarna att Manchester United ska resa till City Ground och ta tre poäng, trots skadeläge och tätt spelschema. Förhoppningsvis krämar spelarna ut de allra sista krafterna ur benen och ser till så att så blir fallet, så att alla United-supportrar kan korka upp champagnen och gå in i 2024 med en optimistisk känsla.


Tips: 2-3  Målskyttar: Höjlund X2, Rashford, Elanga
Arena, datum och matchstart: City Ground, lördag 30 december, 18:30
Turnering: Premier League, omgång 20
Stream: Viaplay
Vad är era tankar inför matchen? Fortsätter segertåget?  Skriv er åsikt i kommentarsfältet men tänk på att hålla god ton!

GGMU

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-12-29 18:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham