Lagbanner
Red Bull Arena, 2020-12-08 21:00

RB Leipzig - Manchester U

Inför: RB Leipzig – Manchester United

Inför: RB Leipzig – Manchester United

Det är nu det gäller, det är nu det ska avgöras. Visst höjer matcher som denna pulsen lite extra, här finns inga livlinor eller andra chanser. Det är vinna eller försvinna. Eller kryssa. Det är vinna, kryssa eller försvinna som gäller.

Som sagt är det nu det ska avgöras och vi har tre lag på samma poäng. Förutsättningarna för avancemang är ganska enkla, för visst tar vi för givet att PSG tar tre poäng hemma mot Istanbul Basaksehir. Det innebär att Manchester United och RB Leipzig gör upp om andraplatsen i grupp H. Eftersom det är inbördes möten som räknas om lag hamnar på samma poäng ger det United läget att oavgjort eller seger innebär en andraplats och CL-slutspel till våren. Vinner tyskarna får vi ge oss in i Europa League till våren istället.

Manchester United

Efter 4-1 segern hemma mot Basaksehir gav United sig själva ett fint utgångsläge inför de två sista omgångarna. En poäng i någon av matcherna och det blir CL till våren. På första matchbollen drog United två servar i nät och nu finns inga fler livlinor. PSG är absolut inget enkelt lag att möta på förhand och det blir ju inte enklare när det ska jagas mål med en man mindre och det missas öppna mål. Det har sannerligen sagts en hel del om matchen så vi behöver inte dra allt en gång till men visst skulle Ole Gunnar bytt ut Fred i paus, brassen skulle ju egentligen fått syna det röda kortet redan i första halvlek. Och visst skulle Martial ha gjort något mål. Överlag var det ändå en bra prestation av United som gav sig själva chansen att ta minst en poäng och säkra avancemang, men i just dessa lägen spelar prestationen mindre roll. Det är ju poängen som ska in.

Mitt emellan PSG-matchen och den mot Leipzig åkte United till London för att möta West Ham. Bruno och Rashford vilades från start, De Gea stannade hemma och tanken var att bredden på truppen skulle räcka ändå. När vi summerar matchen står vi ändå här och kan konstatera att Bruno Fernandes är Uniteds överlägset viktigaste spelare och att Rashford inte är så himla långt bakom. De fick i alla fall 45 minuters vila, och tre viktiga poäng borde ge luft under vingarna inför resan till Leipzig. Det tillsammans med resultatet när Leipzig var på Old Trafford och samma två spelare kom in och fullständigt körde över tyskarna. 5-0. Måste ge en trygghet att ha det med sig in i matchen.

På skadefronten började det se ganska bra ut och det var en i stort sett skadefri trupp Solskjaer hade att välja från, men nu ser det lite jobbigare ut igen. Paul Pogba är tillbaka, De Gea ska det inte vara några problem med och Rashford borde också kunna spela. Men både Edinson Cavani och Anthony Martial klev av skadade mot West Ham och när det rör sig om muskelskador har jag svårt att se att någon av dem är tillgängliga bara tre dagar senare. Phil Jones och Luke Shaw är också borta, även om Shaw verkar ganska nära comeback. Dessutom är Fred avstängd. Här finns lite att fundera kring när en elva ska tas ut och hur United väljer att ta sig an matchen.

Tänkbar elva: De Gea – Wan-Bissaka, Tuanzebe, Lindelöf, Maguire, Telles – McTominay, Pogba – Fernandes – Greenwood, Rashford

RB Leipzig

Herregud här har det rasslat in mål både framåt och bakåt de två senaste matcherna. Alexander Sörloth satte punkt för en galen match mot Istanbul Basaksehir förra veckan när han skickade in 4-3 på stopptid efter att Leipzig tappat en 3-1 ledning sista kvarten. Segermålet innebar att två viktiga extrapoäng kom in på kontot, men i och med Uniteds förlust mot PSG förändrades inte förutsättningarna inför denna sista och avgörande match speciellt mycket.
Den målrika och svängiga matchen följdes sedan upp med en minst lika svängig och målrik match i ligan på lördagskvällen. Seriefinal mot tyska jättarna Bayern München. 1-0 ledning blev 2-1 underläge som sedan vändes till 3-2 ledning innan Thomas Müller satte 3-3 och båda lagen fick nöja sig med varsin poäng. Mini-Foppa stod för både en assist och ett mål, han assisterade även till ett mål senast i CL, så formen på den svenska landslagsstjärnan verkar vara god.

Krysset mot Bayern innebär att RB Leipzig ligger två poäng efter de regerande CL-mästarna i toppen av Bundesliga. Julian Nagelsmann har gjort mycket bra med Leipzig vilket semifinalen i förra säsongens CL och bara en förlust på de första tio matcherna i ligan denna säsong visar. I CL-gruppen har det blivit två segrar mot Basaksehir, en vinst och en förlust mot PSG och förlust mot United. Den unga tränaren har också visat sig vara flexibel i hur har väljer att ställa upp laget och är inte rädd för att gå runt på olika spelare.
På skadelistan hittar vi spelare som Lukas Klostermann, Benjamin Henrichs och Konrad Laimer. Dessutom kommer mittbacken Dayot Upamecano saknas eftersom han drog på sig sitt tredje gula kort under gruppspelet i förra matchen, ett stort avbräck för tyskarna.

Trots att några spelare är skadade och mittbacksstjärnan är avstängd finns det flera spelare att hålla kolla på. Till exempel den skandinaviska offensiva trion Emil Forsberg, Yussuf Poulsen och Alexander Sörloth. På vänsterkanten finns spanjoren Angelino på lån från Man City och på mittfältet har vi lagkaptenen Marcel Sabitzer.
Som svensk är det ju naturligt att hålla ett litet öga på Forsberg som tagit sig in i startelvan igen efter att ha haft en tuff andra del av förra säsongen, och formen verkar vara uppåtgående. Just i denna match får han dock gärna vara osynlig.

Tänkbar elva: Gulacsi – Mukiele, Konate, Orban, Angelino – Sabitzer, Kampl, Haidara – Forsberg, Poulsen, Olmo

Mina tankar:

Jag sitter här och funderar lite kring det utgångsläge vi har framför oss. Frågan är om jag hade tagit det inför gruppspelet, att vi inför sista omgången går vidare vid vinst eller kryss (ser inte PSG annat än vinna sin match). Jag hade nog tagit det måste jag säga. När grupperna lottades kändes detta som en väldigt tuff grupp med både finalist och semifinalist från CL-slutspelet säsongen innan som tog slut bara några veckor tidigare. Att det blivit en väldigt tuff grupp kan vi nu också se bevis för i poängställningen. Men även om jag tagit utgångsläget på förhand så kan det in hjälpas att jag sitter här och är lite besviken att vi satt oss i ett läge där vi måste ha med oss ett resultat efter den fina inledningen på gruppsspelet. Förlust mot gruppens slagpåse kan nu visa sig bli oerhört utslagsgivande, och med PSG-matchen i färskt minne är ju känslan att vi borde löst avancemanget redan. Puhh, detta kommer bli 90 stressiga minuter att följa.

Ska inte påstå att jag följer Bundesliga slaviskt men från vad jag förstår har Nagelsmann satt en tydlig prägel på hur RB Leipzig spelar och det är så de spelar oavsett motstånd. Ofta till deras stora fördel, men det finns också möjligheter att straffa dem som ju inte minst United visade på Old Trafford. Givetvis är han en så skicklig tränare att han kan göra justeringar utifrån givna lägen, så frågan är ju hur han väljer att ta sig an denna match. Tyskarna måste vinna och kommer helt säkert gå för att sätta press på United. Gör fler mål än motståndaren verkar vara melodin om vi kikar på de senaste resultaten.
Hur Solskjaer svarar på detta är ju också frågan, å ena sidan räcker det med kryss och en försiktighet kan då infinna sig. Å andra sidan är känslan att spela på kryss alltid ett enormt vågspel. Personligen ser jag gärna att United ändå går ut för att såra Leipzig, såklart inte så att det blottas helt i onödan bakåt men att ändå försöka sätta de offensiva spelarna i spel så mycket som möjligt.

Jag ställde upp laget i ett 3-5-2 eller 5-3-2 beroende på hur man ser på det. Så klart utifrån att varken Cavani eller Martial kan vara med. Är någon av dem med ser jag det som givet att en av dem startar och då försvinner Tuanzebe från backlinjen. Bra försvarsspel blir viktigt, rörelse offensivt likaså precis som matchcoachningen. Men det finns en nyckel som trumfar allt, Bruno Fernandes. United med honom är ett lag och United utan honom är ett annat. Känslan är att vi kommer få se ett tyskt lag som kör och går för det och ett United som gör det de kanske gör bäst nämligen ställer om kvickt och sylvasst. Kommer bli en kul match detta, bortaplan är ju grejen denna säsongen för United verkar det som.

Tips: 2-2 (Fernandes, Greenwood)

Vad: Champions League
Var: Red Bull Arena, Leipzig
När: Tisdag 8/12, 21.00
Hur: Viasat Sport Premium, Viaplay
 

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2020-12-06 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham