Lagbanner
2021-05-06 21:00

Roma - Manchester U

Inför: Roma - Manchester United

Inför: Roma - Manchester United

6-2 i det första mötet i Manchester, nu är det dags för returmöte på Stadio Olimpico i Rom. United har ena benet i finalen men det är två lag som det har stormat rejält kring den senaste veckan. I Manchester har supportrarna protesterat mot ägarna och i Rom har man en tränare som kommer lämna efter säsongen. På planen blir det förhoppningsvis lugnt och Manchester United lyckas avancera relativt obehindrat.


Manchester United
Det har stormat rejält kring United under de senaste dagarna och inte på grund av sportsliga anledningar. Matchen mot Liverpool blev som bekant inställd i söndags efter massiva protester av supportrar mot Glazer familjen, Manchester Uniteds ägare. Detta gör att det har gått en vecka sedan United spelade sin senaste match. Hur dessa turbulenta omständigheter har påverkat spelare och tränare är svårt att veta, men det är helt klart en speciell tid att spela fotboll i Manchester United just nu.

Sportsligt är det desto stabilare för Ole Gunnars Solskjaers gäng. Ena benet i Europa League finalen och Champions League platsen är ipincip säkrad. United vann som sagt med stabila 6-2 på Old Trafford förra veckan och  har därför en betryggande ledning med sig i ryggsäcken till Rom. Vi kan förvänta oss att Solskjaer kommer rotera på en del positioner då det är ett perfekt läge att vila nyckelspelare som Bruno, Rashford och Pogba. Solskjaer är på väg att föra United till en av klubbens bästa säsonger sedan Sir Alex slutade och en Europa League titel hade verkligen visat att laget är på väg åt rätt håll. Men först ska jobbet göras och Roma ska avfärdas sedan kan vi rikta fullt fokus mot Gdansk. 

På skadelistan hittar vi fortsatt Anthony Martial och Phil Jones, även Daniel James är skadad och missar matchen, bekräftade Solskjaer på gårdagens presskonferens. 

Min startelva(4-2-3-1): De Gea- Wan-Bissaka, Maguire, Lindelöf, Telles-  Mctominay, Pogba- Diallo,Van De Beek, Greenwood- Cavani

Roma
Vad har egentligen hänt i den italienska huvudstadsklubben sedan krossen på Old Trafford? En hel del, laget inkasserade i söndags sin tredje raka förlust när man förlorade borta mot Sampdoria med 2-0. Det blev droppen för Romaledningen som under måndagsförmiddagen annonserade att den portugisiske tränaren Paulo Fonseca kommer att lämna klubben efter säsongen. Det skulle inte dröja länge innan Roma presenterade portugisens ersättare, nämligen den förre Manchester United tränaren Jose Mourinho som nyligen fick sparken från Tottenham. Mourinho kommer att ta över Roma vid nästa säsong.

Säsongen har överlag varit en besvikelse för huvudstadsklubben. I ligan ligger man i nuläget på en sjundeplats och det blir troligtvis inget europaspel nästa säsong. Roma ligger nio poäng efter lokalrivalen Lazio som innehar den sista europa league platsen.

Roma behöver alltså göra fyra mål för att slå ut Manchester United men lagets formkurva och de turbulenta förutsättningarna  talar inte direkt för att vi får se något mirakel på Stadio Olimpico på torsdag. En ytterligare faktor som talar för att Manchester United bör avancera relativt enkelt är skadeläget hos italienarna. Nicolo Zaniolo, Leonardo Spinazzola, Jordan Veretout och Pedro är bara några spelare som befinner sig på den långa skadelistan. Positivt för Roma är dock att mittbacken Gianluca Mancini är tillbaka efter att ha varit avstängd i det första mötet.  

Trolig startelva (3-4-1-2): Fuzato- Smalling, Mancini, Ibanez- Karsdorp, Cristante, Villar, Peres- Mkhitaryan- Dzeko, Mayoral

Mina Tankar
De protester som skedde vid Old Trafford i söndags har helt klart dominerat nyhetsflödet inför matchen och det är en märklig känsla jag som Unitedsupporter bär med mig in till matchen på torsdag. Jag hör till den skaran som ställer mig positiv till dessa protester och det Unitedsupportrarna gjorde i söndags var viktigt och förhoppningsvis ett steg i rätt riktning att få bort Glazers från klubben. Sedan kan man diskutera om det verkligen kommer att bli bättre utan Glazers, men att dessa typer ägare är farliga för fotbollens framtid går inte att förbise, det såg vi inte minst med lanseringen av Superligan. Jag hoppas verkligen detta ger svallvågor till resten av fotbollseuropa och att allt fler supportrar till storklubbarna börjar protestera mot sina ägare. Det är trots allt vi som gör sporten.

Om vi ska gå in lite mer på morgondagens match så tror undertecknad på matchbild där Roma kommer att gå framåt försöka gå för det. Man ska inte glömma att italienarna gjort den här typen av mirakel förut. De flesta minns nog när Manolas stångade in 3-0 målet mot Barcelona 2018 när romklubben hämtade upp en 1-4 förlust från första mötet. Men dagens Roma är ett helt annat än Roma 2018 och med tanke på tränarsitutationen i klubben är det ett jättefiasko om United skulle åka ut här. Detta är trots allt den enda titel vi har chans att vinna den här säsongen och en möjlighet Ole Gunnar Solskjaer inte får missa. Jag tror United lyckas avfärda italienarna relativt enkelt och kan boka finalbiljetten till Gdansk den 26 maj. 

Förhoppningsvis väljer Solskjaer att vila nyckelspelare som Bruno och Marcus Rashford. Båda har sett slitna ut den senaste tiden och detta är ett perfekt läge att vila dem. Jag hoppas även att Donny Van De Beek får chansen istället för Fernandes och Ahmad Diallo kliver in på Rashfords position. 

Så länge inte ett mirakel inträffar kommer Manchester United att spela Europa League final och väl där kommer man möta Arsenal eller Villarreal där spanjorerna leder med 2-1 efter första mötet. Det är dags för Manchester United att vinna en titel och en bättre möjlighet än såhär får man nog inte, det är dags att visa att det finns lite vinnarmentalitet i det här laget något iallafall jag har ställt mig frågande till om den här truppen verkigen har det som krävs för att vinna titlar. Dags att motbevisa mig nu.

Tips: 1-1 Målskyttar: Cavani, Dzeko
Tävling: Europa League
Var: Stadio Olimpico, Rom
TV: Kanal 9, Discovery+
GGMU

 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2021-05-05 12:48:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham