Lagbanner
St. Mary's Stadium, 2024-09-14 13:30

Southampton - Manchester U

Inför: Southampton – Manchester United
Det är dags för Manchester United - och flera spelare - att steppa upp nu.

Inför: Southampton – Manchester United

För andra gången under säsongsinledningen beger Manchester United sig till sydkusten, denna gång för ett möte med nykomlingen Southampton. Efter två raka förluster behöver tre poäng komma in på kontot, United behöver få lite islossning för att stabilisera leden och ge fortsatt tro framåt. Alldeles oavsett, landslagsuppehållet är över och äntligen är United tillbaka i spel.

Manchester United
Visst är det väl för himla segt att gå in i ett landslagsuppehåll med en United-förlust i ryggen. En retorisk fråga så klart, ni noterade säkert att första meningen både var ledande och saknade frågetecken. Det är bedrövligt, punkt och slut. Det kan tänkas att man skulle längta efter en United-paus efter två raka förluster, där den andra dessutom kom på Old Trafford mot Liverpool. Men det är ju precis exakt tvärt om. Skiten blir bara värre. När det kommer en ny match finns alltid ett hopp, alltid en möjlighet till något bättre. Och nu är vi där, det är slut på landslagsuppehåll och äntligen ska vi få se Manchester United spela fotboll igen.

Ja, det blev 0-3 mot Liverpool. Det har vi redan berört och det räcker att vi konstaterar resultatet och sedan lägger matchen till handlingarna. Dessförinnan åkte United till sydkusten och förlorade i sista sekund mot Brighton efter att bortre delen av straffområdet lämnats helt och totalt tom på röda spelare – känns det igen? Trots de två tunga förlusterna inleddes säsongen ändå med seger hemma mot Fulham. De där tre poängen gör att United parkerar på 14:e plats i tabellen – det är såklart alldeles för tidigt att titta på tabellposition redan nu, men poäng är viktiga och ska det bli någon topp fyra går det inte att släppa iväg lagen där uppe för långt så här tidigt.

Amad gjorde mål mot Brighton och Joshua Zirkzee mot Fulham, det var också nederländaren som hade de bästa möjligheterna mot Liverpool och nog borde satt dit minst en boll. Båda dessa herrar har gjort avtryck med en positiv betoning under säsongsinledningen och kan förmodligen se fram emot att starta mot Southampton. Däremot ser United ut att få klara sig utan Leny Yoro, Tyrell Malacia, Luke Shaw, Victor Lindelöf, Mason Mount och Rasmus Højlund – även om vi fått se dansken tillbaka på gräs.

Min startelva (4-2-3-1): Onana – Mazraoui, De Ligt, Martinez, Dalot – Mainoo, Casemiro – Amad, Fernandes, Rashford – Zirkzee

Motivering
Det här kan kanske tyckas märkligt, mer eller mindre samma startelva som mot Liverpool. Men så här va, med framför allt Shaw och Højlund skadade och Ugarte helt färsk i United-vatten ser jag ingen egentlig anledning till att röra om i grytan allt för mycket. När nya idéer nu ska implementeras behövs en kontinuitet – som då sedan kan kryddas med tidigare nämnda spelare. De bakre leden får fortsätta. De Ligt har redan visat delar av vad han kan och kommer bara bli bättre, Martinez har också nivåer kvar att ta. Bautaelefanten i rummet är så klart inkluderingen av Casemiro. Kritiken efter Liverpool-matchen har inte varit nådig, och den kommer efter en längre tids svaga prestationer. Att han spelat sig ur startelvan finns det absolut mängder av argument för, men jag vill ändå tro att det finns en revanschlusta brinnande i brassekroppen och om United kan hålla ihop som lag där mitten inte bli till Atlanten tror jag fortfarande han kan göra ett jobb. Kan United vara mer kompakta kan han vinna boll, dessutom är hans förstapassning framåt ofta underskattad.

Enda förändringen från senast är att Amad kommer in och Ale-Alejandro får inleda vid sidan. Dels händer det lite mer kring Amad för tillfället och dels har Garnacho visat sig kunna vara en riktigt fin inhoppare som gör skillnad. Med tanke på status, lön och annat är Rashford också ett ämne för diskussion. Han stod för några fina framspelningar senast, men är också fortsatt fast i träsket av att inte använda sin fart. Det fanns till exempel en situation i andra halvlek senast där han ställs inför en en-mot-en-situation för att ta sig till friläge men väljer att stanna upp och passa, jämför det med en liknande situation mot Manchester City 2016 när han var helt grön och bara svepte förbi försvararen och sköt United till seger. Jag är övertygad om att han fortfarande har det i sig. Trots en längre tid av sämre prestationer av både individuella spelare och laget behövs ändå lite tålamod för att saker ska sätta sig i den här seminystarten.

Southampton
Det blev bara en säsong i The Championship för Southampton innan en ny Premier League-biljett kvitterades ut. Efter en turbulent säsong 22/23 med flera tränarbyten höll det inte längre och laget hamnade sist i högstaligan. Men inför förra säsongen knöt man till sig Russell Martin som ny manager, och där började resan tillbaka till finrummet igen. Russell Martin säger ni, det namnet känner man ju igen. Mycket riktigt, Martin har en gedigen spelarkarriär bakom sig i skotska landslaget och klubbadresser som bland annat Norwich, Rangers och Milton Keynes Dons. I den sistnämnda klubben avslutades spelarkarriären och tränarkapitlet tog vid. Resan gick vidare till Swansea i två säsonger innan han nu guidat Southampton till Premier League, endast 38 år gammal.

Efter en fjärdeplats i The Championship navigerade man sig via semifinal-vinst mot Swansea till play-off-final mot Leeds. Stor segerorganisatör blev Adam Armstrong med tre mål på dessa matcher – däribland matchens enda i finalen. Armstrong är också en av spelarna som känns igen i dagens lag från förra sejouren i Premier League, där hittar vi även spelare som Jan Bednarek och Kyle Walker-Peters. Alla tre har startat samtliga matcher denna säsong, men det har blivit idel förluster och 1-5 i målskillnad. Då började ändå säsongen lovande när man fick spela merparten av premiären mot Newcastle med en man mer. Därefter har både Nottingham och Brentford dragit längsta strået. En seger har det ändå blivit, 5-3 mot Cardiff i ligacupen. Trots förlusterna är det noterbart att Southampton har ett snittbollinnehav på nästan 69 procent – så kan vi prata vilken betydelse bollinnehav faktiskt har, men det visar ändå något om vilket lag man vill vara.

Under sommaren har det hänt en hel del i truppen, några noterbara nyförvärv som klivit in och tagit plats redan är Ben Bereton Diaz, Yukinari Sugawara, Taylor Harwood-Bellis, Aaron Ramsdale och återvändande Adam Lallana. Alla dessa är tillgängliga för helgens match, likväl som i princip hela truppen. På skadelistan finns bara Gavin Bazunu, Kamaldeen Sulemana och Ross Stewart – även om det kan vara så väl att någon av dessa hinner friskna till. Russell Martin har alltså lite att välja på när en startelva ska formeras för att besegra Manchester United. Faktum är att de under lagens fyra senaste möten bara blivit förlust för Southampton en gång, men vi får samtidigt gå tillbaka 16 matcher för att hitta en seger – hela vägen tillbaka till säsongen 15/16. Mest notabelt under denna period är så klart Uniteds 9-0-vinst på Old Trafford i februari 2021. Sådana siffror lär vi inte få se nu, detta kan nog bli ganska jämnt.

Trolig startelva (3-5-2): Ramsdale – Harwood-Bellis, Bednarek, Stephens – Sugawara, Smallbone, Downes, Airbo, Walker-Peters – Armstrong, Bereton Diaz

Tre snackisar inför matchen

Var är formen?
Lisandro Martinez, Casemiro, Kobbie Mainoo, Bruno Fernandes, Marcus Rashford, Alejandro Garnacho… och så vidare. Grabbar, hur har vi det egentligen med formen? Missförstå mig rätt här, det finns så klart nyansskillnader i form på spelarna. Men nog kan det inte påstås att särskilt många visat upp sin bästa form. Säsongen har nyss börjat och allt sånt, men det är alldeles för många spelare som är alldeles för inkonsekventa i sina prestationer. Nu väntar en nykomling som förlorat tre raka matcher, och är det någon gång formen ska stegras och självförtroende ska injiceras är det väl nu. Jag förväntar mig helt enkelt att massor av de individuella misstagen sopas bort. Att felbedömningarna blir färre, att passningarna sitter och att synapserna kvicknar till. Det är ute på gräset det händer. Vilka steppar upp och blir loket?

”Jag är inte Harry Potter”
Nej, Erik, det är du inte. Det tror jag ingen går i villfarelser och varken tror eller förväntar sig heller. Varken när det kommer till att implementera ett spel eller magiskt göra nyförvärv redo för 90 minuter. Det är ett till delar nytt Manchester United som kommer in i denna säsong, nya idéer, spelare och ledare ska hitta sina platser. Men det är också säsong nummer tre nederländaren tar sig an. I sak har han inte fel när det kommer till två vunna titlar och att han inte är en trollkarl, men när den typen av uttalanden kommer är det tecken på en pressad manager. Glenn Strömberg sa en väldigt bra sak jag verkligen tar med mig från Uniteds förlust mot Liverpool: OUHHÖÖP! Men han sa också – låt mig parafrasera lite – att det i Liverpool är medspelarna som bestämmer vad bollförande spelare ska göra, i United är det istället bollförande spelare som bestämmer vad som ska ske. Det är inte en heltäckande förklaringsmodell och förbättringar har synts, men Erik ten Hag måste få rätsida på en del saker kvickt för att skapa ro i leden.

Lura i vassen
Det här Southampton verkar med all önskvärd tydlighet vilja hålla i bollen, gärna så mycket det går – gärna hela matchen. Manchester United vill trycka fram, sätta in press högt och med nyförvärven i backlinjen är tanken säkerligen att även den ska kunna skjuta fram och stå högt. Det finns mycket att vinna på att spela den typen av spel, kan bollen vinnas när Southampton trillar runt finns alla möjligheter att skära djupa sår i hemmalaget. Men United är också i ett läge där en seger verkligen behövs. Trots allt bollinnehav har Southampton bara gjort ett enda mål i Premier League på tre matcher, detta måste United kunna utnyttja. Inte genom att huvudlöst kasta sig framåt utan genom att vagga in motståndet i en trygghet och sedan hugga knivskarpt och flyga fram i omställningsspelet. Saker behöver och ska få tid för att sätta sig, men för att den tiden ska skapas behöver man vinna lite fotbollsmatcher längs vägen. Jag vill se tendenser men har inget emot en klassisk smash and grab.

Tips: 1-3 (Lallana – Rashford, Fernandes, Casemiro)

Arena, datum och matchstart: St. Mary’s Stadium – lördag 14 september, 13:30
Turnering: Premier League, omgång 4
Stream: Amazon Prime Video

Dags för Manchester United att gå in i Premier League-spel igen. Vad tror ni om matchen, hur ska United ställa upp och hur kommer det sluta? Diskutera gärna i kommentarerna här under!

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2024-09-13 13:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham