Lagbanner
2020-11-04 18:55

Basaksehir - Manchester U
2 - 1

Istanbul Basaksehir 2 – 1 Manchester United

Istanbul Basaksehir 2 – 1 Manchester United

Nej det här var inget kul. Ihåligt försvar och knappt något skapat offensivt gör att United åker ifrån Istanbul utan poäng. Det som såg så bra ut i gruppen ser nu betydligt mer öppet ut för att vara bekvämt för Uniteds del.

Manchester United: Henderson – Wan-Bissaka (76’ Fosu-Mensah), Tuanzebe (46’ McTominay), Maguire, Shaw – Matic, Mata (61’ Cavani), van de Beek (61’ Pogba), Fernandes – Martial, Rashford (76’ Greenwood)
Avbytare: De Gea, Lindelöf, Mengi, Williams, Fred, James, Ighalo
 
Istanbul Basaksehir: Gunok – Rafael, Skrtel, Epureanu, Bolingoli-Mbombo – Aleksic, Özcan (87’ Topal), Kahveci (90’ Ponck) – Visca, Ba (79’ Gulbrandsen), Turuc
Avbytare: Babacan, Kivanc, Giuliano, Kaplan, Karakus
 
Summering:
 
Manchester United rullar igång matchen i Istanbul-regnet, men nån vidare fart på matchen satte United inte. Visst, det kom några fina intentioner direkt i matchupptakten när Marcus Rashford fick bollen och avancerade framåt utan resultat, och Harry Maguire hittade Fernandes med en lång boll men portugisens volley träffade inte mål. Matchbilden satte sig ganska tidigt, ett United som ägde boll och försökte hitta lägen för att ta sig igenom och ett Istanbul Basaksehir som inte hade några bekymmer med att ligga lågt och låta Demba Ba härja framåt. Och härja gjorde han, i positiv bemärkelse för hemmalaget.
Jag är inget mattegeni, men det räknefelet United står för när man själv har hörna är ju något man lär sig lösa redan första skoldagen. Demba Ba får alltså komma fri från 15 meter in på egen planhalva och rullar in 1-0 till Basaksehir efter knappa kvarten. Men Ba nöjer sig inte med det, han ger Tuanzebe och United-försvaret ständig huvudvärk och rivs ner när han är på väg att på nytt komma fri.
United försöker kombinera sig fram, Bruno Fernandes rör sig över stora ytor men det är inte många i bortalaget som lyckas med sista passningen eller touchen. Och när Mata missar en touch ställer Basaksehir om snabbt, Maguire stöter bort sig och det är oceaner av yta för Edin Visca att dunka in bollen bakom Henderson. Ett litet hopp i en annars oerhört svag första halvlek för United kommer minuterna innan paus när Shaw prickar Martials panna med ett bra inlägg och det är reducerat. Men så här kan det inte fortsätta om det ska bli poäng.
 
Tyvärr är det inte mycket som ändras till andra halvlek. Tuanzebe får gå ut och Scott McTominay kommer in och hemmalaget är inte lika angelägna om att ställa om på samma sätt som i första när man nu har ett resultat att spela på. Annars är det som i första, det går för långsamt för United och när det väl kommer någon idé som verkar lovande är det på tok för dålig kvalitet i det som sker.
Bruno Fernandes försöker både på frispark och med distansskott, men det vill sig inte. Pogba och Cavani får komma in med halvtimmen kvar och United lyckas trycka ner Basaksehir en aning och få till en relativt bra press under en period. Men pressen ger inte speciellt mycket. Harry Maguire flyttar upp i offensivt straffområde i slutminuterna och kommer högst på ett inlägg men får det inte till en lagkamrat. United skulle få en sista chans på stopptid när bollen kommer in i straffområdet och styrs via en hemmaspelare mot eget mål, men på mållinjen lyckas man rensa bort den. Centimeter från att få med sig en poäng, men prestationsmässigt är det långt ifrån godkänt.
 
Slutresultat: 2-1 (2-1)
Målskyttar: Demba Ba, Edin Visca, Anthony Martial
Bäst i United: Anthony Martial
 
Mina tankar:
 
Första ska jag bara säga att det var kul att se Rafael igen, en personlig favorit i United. Sen ska vi ju också konstatera att försvarsspelet i första halvlek var under all kritik. Tuanzebe hade det jobbigt mot Demba Ba och Harry Maguire var inget stöd alls där. Oceaner av ytor och trots att United hade mer boll var det bara farligt när Basaksehir anföll. Framåt var det inte heller mycket som fungerade. Det var inte många sista passningar eller toucher i farliga lägen som satt.
Diamanten fungerade så himla fint mot Leipzig, men mot Arsenal och mot Basaksehir ikväll har det inte alls fungerat. Uppställningen ställer krav på ytterbackarna att vara aktiva offensivt, men det går ju inte att säga att varken Wan-Bissaka eller Shaw har sina bästa egenskaper vid offensivt straffområde. När United tappade boll blev det dessutom hur stora ytor som helst och ofta en mot en lägen defensivt som United gick förlorande ur.
 
Det har ju konstaterats jättemånga gånger att United har stora bekymmer mot etablerade försvar, man lyckas inte nysta upp dem. Inte idag heller. Mata kommer inte in i matchen, Bruno missar massor av passningar, Donny löper men det ger inte så mycket, Rashford syns inte till och Martial har det tuff tills han gör mål.
Är det spelsättet som inte fungerar frågar man sig då? Och oavsett om det inte fungerar, måste vi inte kunna begära mer av spelarna ändå?
 
Inför matchen hade United skapat sig ett superläge i gruppen, och med dubbelmöte mellan PSG och Leipzig nu kunde United säkra avancemang redan nästa omgång om man vunnit idag. Nu öppnar gruppen istället upp sig helt igen. Nu blir det en nagelbitare ända in, och United måste studsa tillbaka och vinna hemma mot Basaksehir.
Förresten, ”bounce back”, vi måste studsa tillbaka, får vi inte höra det lite för ofta från Unitedspelare för att det ska kännas helt okej?
Jaja, nu får vi väl se till att göra det och vinna mot Everton till helgen.


 

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2020-11-04 21:27:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham