Lagbanner
Elland Road, 2023-02-12 15:00

Leeds United - Manchester U
0 - 2

Leeds United 0 – 2 Manchester United
Alejandro Garnacho firar det matchavgörande 0-2 målet.

Leeds United 0 – 2 Manchester United

Med tio minuter kvar av matchen valde världens bästa Rashford att kliva fram och visa vilka som ville ha de tre poängen allra mest. I en svag tillställning mot Leeds, där läktaren stod för det storstilade, så visade vi ännu en gång att vi är tillräckligt starka för att bärga en tydlig seger ur en relativt svag prestation.

Sammanfattning:
Efter tre minuter hade hemmalaget Leeds ett anfall som sånär resulterade i ett flipperspel och baklängesmål i Unitedburen. Men så blev inte fallet. Istället var det en tempomässigt sätt väldigt svag fotboll som bedrevs idag på Elland Road. Hemmalaget stod för den bättre prestationen, framför allt i första halvlek och inledningsvis i andra innan Manchester United sakta började komma tillbaka in i matchen.

Crysencio Summerville var dagens utropstecken och var ett ständigt hot längs sin kant, där han snurrade upp Malacia både en och två gånger. Leeds var också laget som stod för det mesta i spelväg. Manchester United såg tidigt rätt utcheckade ut och hade svårt att etablera eget spel. Inte heller omställningarna fungerade som de skulle. Men Leeds skulle komma att visa sig vara laget som var allt för oslipade i avsluten och hade svårt att ta sig förbi David De Gea.  

Manchester United utnyttjade varken möjligheten att spela med ett högt presspel och använda Wout Weghorst länkspel eller nyttja kvalitén på kanterna för att ge understöd till Sancho och Rashford så att de kunde sticka i djupled. Istället krävdes det 80 minuter av matchen innan Sabitzer vek in och drog en vacker krossboll över till Luke Shaw, som hamnade i stå innan han bestämde sig för att klappa till bollen i ett svepande inlägg. Klapp, klapp till Marcus Rashford som vackert nickade in 0-1 bakom Illan Meslier. Där och då hade Leeds chansen att skapa lite tryck på motståndarna men även nu visade sig slutprodukten inte vara tillräcklig och vi kunde istället ställa om och servera underbarnet Alejandro Garnacho bollen på vänsterkanten. Han tog med den i steget och löpte förbi försvaret innan han curlade in 0-2, via stolpen.

Leeds United (4-2-3-1)
Meslier – Ayling, Koch, Wöber, Firpo – McKennie (Greenwood ´86), Adams – Summerville, Harrison (Aaronson ´73), Gnonto – Bamford (Rutter ´58)

Manchester United (4-2-3-1)
De Gea – Dalot (Wan-Bissaka ´73), Maguire, Shaw, Malacia (Martinez ´61) – Fred, Sabitzer – Sancho (Garnacho ´61), Fernandes, Rashford (Elanga ´90), Weghorst

Statistik
Målskyttar (assist): Rashford (Shaw), Garnacho (Weghorst)
Bollinnehav (%): 33 - 67
Avslut (på mål): 10(6) - 9(5)
Hörnor: 7 - 3
Gula kort: 2 - 1

Bäst i United: Marcus Rashford

Fem tankar om matchen
1. Ett annat lag utan Casemiro
I Casemiro har vi fått in det ankaret som vi så länge har saknat. Och när han nu är avstängd så märks det tydligt att han är en så pass viktigt komponent i ten Hag:s maskineri att man får svårt att spela efter sin ”ordinarie” spelstil. Casemiros avstängning är otroligt avgörande för hur United plockar poäng, turligt nog så är det inte mot de allra bästa lagen. ”Vi har råd” med att avvara Case mot Leeds och Leicester. I alla fall på papperet.

Det syntes tydligt idag att länkspelet mellan försvar och anfall står och faller på just den spelaren. Än så länge är inte Sabitzer och Fred tillräckligt sammansvetsade för att kunna kompensera för det som uteblir när Casemiro saknas. Istället måste man lägga fokus på att balansera defensiven, i risk på bekostnad av anfallsspelet, vilket vi kunde se idag.

2. Ten Hag:s vågspel när han luftar truppen
Idag kunde vi se en helt annan försvarsuppställning än vad vi har gjort den senaste tiden. Det som har blivit en cementerad försvarslinje behöver också luftas, med all rätt. Men idag var det ett vågspel av holländaren, enligt mig. Varane och Martinez har ju spelat otroligt mycket och således behöver de såklart vilas. Men i min bok var det våghalsigt gjort av honom att byta och rotera hela centrallinjen. Framför allt i att spela Maguire-Shaw som mittbackar. Personligen hade jag hellre sett Lindelöf spela istället för Maguire samtidigt som Martinez hade startat och Shaw på ytterbacksposition. Det hade ingjutit större trygghet och en bättre balans längs kanterna i det defensiva/offensiva arbetet. Men nu gick draget hem, så jag antar att jag får sätta mig ned.

3. Marcus Rashford gör mål på allt
Att han gör mål hör numera till det vardagliga och vi kan väl börja höja på ögonbrynen när han inte gör mål. Trots att han idag var anonym i stora delar av matchen, så ser man tydligt hur han blixtrar till varje gång han är nära bollen. Han är ett ständigt hot och således även idag mot Leedsförsvaret. Det skulle visserligen dröja innan han fick utdelning men det var hans idoga arbete som låg bakom dagens poängskörd, som ju kunde blivit större om det inte vore för VAR.

Samtidigt som jag sitter i soffan och tittar på en av Europas bästa anfallare, så slår det mig att kontraktet löper ut nästa sommar. Och om det inte hade varit för att det är allmänt känt att flera storklubbar vädrar sitt intresse kring honom, så hade jag varit lugn. Men det är jag inte. Inte för ens kontraktet är påskrivet.

4. Utan balans fallerar spelidén
Som jag tidigare skrev så märks det av hur stor saknaden är efter Casemiro. Men där till bör också Eriksen sållas. Utan balansen som de två ger så har spelidén i de två sista matcherna fallerat totalt. Idag var det förmågan att inte använda oss av Wout Weghorst och hans styrkor och förmåga att vara uppspelspunkt. Flera gånger bör långbollen ha slagits mot honom, men det hände inte för ens Martinez kom in.  

Kanterna fungerade inte heller idag. Leeds fick möjligheten att stänga ner dem gång på gång och istället gå på kontring, vilket ju brukar vara vår melodi. Det är alltså av yttersta vikt för Manchester United att det finns en tydlig, klar och stark balans mellan alla lagdelar och där det finns tydliga nav. Som t.ex. Casemiro, Eriksen och Bruno för att nämna några. Jag hoppas och tror att Sabitzer kan blomma ut till ett sådant nav som kan stå för en mer finfördelad balans, vilket vi i så fall kommer ha stor nytta av.

5. Styrkan att gräva fram en seger ur ingenting
Så känns det verkligen idag. United grävde fram en seger ur mer eller mindre ingenting. I stora delar av matchen var vi oerhört anonyma och lät Leeds i långa stunder föra spelet. Men så visade vi just hur enormt hög höjd som finns i truppen och då krävs det inte många chanser för att spräcka nollan.

Det är en enorm styrka att göra just detta. Spela mindre bra men ändå ta en övertygande seger. Och det bygger karaktärer och ger laget ett momentum att bära vidare på. Ten Hag är på väg att göra något riktigt spännande med klubben.

 

Johan Åkesson@aakessonjohan2023-02-13 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham