Lagbanner
Elland Road, 2022-02-20 15:00

Leeds United - Manchester U
2 - 4

Leeds United 2 – 4 Manchester United
Harry Maguire gjorde Manchester Uniteds första hörnmål den här säsongen, när Leeds besegrades.

Leeds United 2 – 4 Manchester United

Det var regnigt, grinigt och alldeles underbart när Manchester United gick segrande ur rosornas krig. Tre blytunga poäng bärgades på Elland Road.


Sammanfattning:
 Det var ett kokande Elland Road som mötte Manchester United och ett övertänt hemmalag som inledde med en hög press. Det var fysiskt spel från båda lagen och domare Paul Tierney hade sannerligen att göra. Trots det valde han att vara sparsam med korten, något som kan diskuteras. Rangnicks mannar lyckades avstyra den intensiva pressen från Leeds och tog kontroll över matchen. Det var nog många som räknade in 1-0 till bortalaget när Paul Pogba serverade Cristiano Ronaldo som bara skulle raka in ledningsmålet. Men portugisen lyckades skjuta rakt på Meslier.

Ledningsmålet kom på ett något mer oväntat sätt, nämligen en hörna och målskytten kanske var ännu mer oväntat. Manchester United har inte gjort mål på hörna sedan man tillsatte Eric Ramsay(ansvarig för fasta situationer). Men det ändrade den hårt kritiserade Harry Maguire på när han stångade in Luke Shaws hörna. Ett otroligt viktigt mål för engelsmannen som haft en tuff period.  Hans mittbackskollega, Victor Lindelöf ville inte vara sämre och gjorde en fantastisk löpning som blev upprinnelsen till 2-0 målet. Svensken löpte från eget straffområde till motståndarnas och serverade Sancho som hittade en framrusande Bruno Fernandes som punktera matchen, trodde de flesta. Men dramat hade bara börjat.

På en vattenfylld plan var det Leeds som började den andra halvleken bäst. United oförmåga att stänga matcher skulle göra sig påmind.  Inom loppet av en dryg minut hade Leeds kvitterat efter snabba mål av Rodrigo och inhopparen Rafinha. United var tillbaka på ruta ett igen och det var nog inte många som trodde att “ The Red Devils” skulle orka att resa sig. Men Rangnick skulle visa prov på magnifik matchcoachning när tysken bytte in Fred och Elanga. United fortsatte att trycka på och Leeds orkade inte stå emot. Fred skulle ta på sig rollen som matchvinnare när sköt in det förlösande ledningsmålet från en snäv vinkel, kort efter brassens inhopp. Elanga skulle senare punktera matchen när blev serverad av Bruno Fernandes. Svensken firade målet genom att hyscha Leedssupportarna.

En tuff och intensiv batalj slutade tillslut med tre poäng, vilket gör att United befäster fjärdeplatsen i tabellen. Förhoppningsvis ger det en enorm portion självförtroende inför onsdagens åttondelsfinal i champions league mot Atletico Madrid.

Manchester United (4-2-3-1): De Gea - Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw - McTominay,  Pogba (Fred 67 ’) - Lingard (Elanga 67’), Fernandes, Sancho - Ronaldo (Varane 85’)
Leeds United (4-2-3-1): Meslier - Ayling, Llorente (Gelhardt 46’), Struijk, Dallas - Forshaw, Koch (Firpo 31’) - James, Klich, Harrison (Raphinha 46’) - Rodrigo

Statistik:
 Resultat: 2 - 4
Målskyttar med assist: Maguire (Shaw), Fernandes (Sancho), Rodrigo (Firpo), Raphinha (James), Fred (Sancho), Elanga (Fernandes)
 Bollinnehav(%): 54% - 46%
Avslut: 16  - 15
Avslut på mål: 6 - 9
Gula/röda kort: 6 /0 - 3/0
Bäst i United: Jadon Sancho

Fem tankar om matchen
1. En fotbollsmatch som hade allt
Rosornas krig levde verkligen upp till sitt rykte under söndagseftermiddagen. Det var en fantastisk match som innehöll det mesta. Fult spel, dramatik och ett Elland Road som kokade. Med tvår år av pandemi har man inte varit bortskämd med den här typen av fotbollsmatcher och därför var fantastikt att bevittna, även om det stundtals var väldigt dramatiskt för alla Unitedsupportrar. 

“The Red Devils” har saknat karaktär och vilja de senaste matcherna, men idag fick vi se elva spelare som krigade för den röda tröjan. Jag trodde inte att Manchester United skulle orka resa sig efter att ha tappat 2-0 ledningen, men glädjande nog blev jag motbevisad. Nu har vi fått se att det finns karaktär i det här laget, bygg vidare på detta nu så tror jag United har god chans att ta topp fyra.

2. Båda mittbackarna bidrog i offensiv riktning
Att Harry Maguire och Victor Lindelöf skulle spela ihop pånytt var en överraskning för många supportrar. Speciellt efter att Rangnick förkunnade på presskonferensen att Varane var tillgänglig. Men duon stod faktiskt för en bra insats, främst offensivt.  Maguire lyckades efter många försök stånga in en hörna och Lindelöf startade anfallet till 2-0 när han bjöd på en fantastisk soloräd. 

Duon var även stabila defensivt, trots två insläppta mål. De hade bra kontroll på Leedsoffensiven och vann de flesta duellerna i straffområdet. Utöver något passivt agerande vid kvitteringen så fanns det inte mycket att klaga på. Jag hoppas den här insatsen stärker Maguire. Unitedkaptenen har varit riktigt svag den här säsongen och ryktena gör gällande att United funderar på att byta kapten. Personligen tycker jag inte att engelsmannen håller för att spela i Manchester United och Varane och Lindelöf bör gå före. Jag har svårt att tro Maguire ska lyfta sig men man kan ju hoppas.

3. Äntligen mål på hörna!
Manchester Uniteds problem på fasta situationer kan knappast ha undgått någon. United har varit helt ofarliga på offensiva hörnor och frisparkar under den här säsongen. Men mot Leeds lyckades “ The Red Devils” gör mål på en hörna, för första gången den här säsongen. United har bra huvudspelare som Cristiano Ronaldo, Harry Maguire och Raphael Varane och att vi inte kan hota mer på fasta situationer är ett enormt misslyckande. Nu kan vi iallafall släppa snacket om att United inte gjort mål på hörna och kanske innebär det en förbättring inom området. 

4. Rangnicks byten
Bytena blev direkt avgörande för att United skulle ta med sig de tre poängen från Elland Road. I den 68:e minuten valde Rangnick att göra ett dubbelbyte. Ut med Pogba och Lingard in med Fred och Elanga. Personligen var jag kritisk mot Pogba-bytet men tysken motbevisade mig. Brassen och svensken blev matchavgörande då båda stod för varsitt mål och bidrog till att United lyckades resa sig. Rangnicks matchcoachning har varit upp och ner den här säsongen. Jag tycker ofta tysken väntat med bytena för länge men idag visade Unitedtränaren prov på felfri matchcoachning och det blev matchavgörande.

5. Elanga!
Framgångssagan Anthony Elanga fortsätter. Idag stod svensken för ett piggt inhopp och blev målskytt pånytt. Yttern verkar ha lagt straffmissen mot Middlesbrough bakom sig och fortsätter att utvecklas. Att han sedan väljer att hyscha Leedssupportrarna gör honom inte mindre älskvärd. Jag tror att Elanga har potential att bli riktigt bra spelare både i Manchester United och det svenska landslaget. Dags för Janne Andersson att ta ut Elanga till landslagstruppen.

GGMU

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2022-02-21 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham