Lagbanner
King Power Stadium, 2021-10-16 16:00

Leicester - Manchester U
4 - 2

Leicester City 4 - 2 Manchester United
Cristiano Ronaldo fick lämna planen mållös när Manchester United förlorade mot Leicester

Leicester City 4 - 2 Manchester United

29 matcher sålänge varade Manchester Uniteds svit för antal bortamatcher utan förlust. Det skulle bli en tung lördagseftermiddag när Leicester utnyttjade ett skakigt Unitedförsvar och vann med 4-2. Och nu är Ole Gunnar Solskjaer verkligen under press.

Sammanfattning:
Första halvlek var en relativt sömnig tillställning med bristande spelkvalité från båda lagen. Men det var Leicester som såg piggast ut och testade David De Gea i Unitedmålet. Bortalaget skulle dock ta ledningen och det var ett riktigt drömmål.  Glödhete Mason Greenwood fick bollen på högerkanten, vek in och dundrade upp bollen i målvaktens bortre kryss, med ett läckert distansskott. Där och då trodde man att United skulle växla upp och avgöra matchen tidigt, men så blev det inte. Youri Tielemans ville inte vara sämre och slog även han till med ett riktigt fint mål när lobbade in bollen i De Geas bortre kryss en bit utanför straffområdet. Harry Maguire får dock ta på sig målet då han stod och sov när Iheanacho snodde bollen och passade fram till Tielemans. Det skulle inte vara sista gången engelsmannen var inblandad i ett baklänges mål den här eftermiddagen.

Leicester fortsatte att imponera i den andra halvleken och United blev till stora delar tillbakapressade. Inte helt ologiskt lyckades man att vända på matchen efter att Caglar Soyuncu tagit vara på en retur från De Gea.  Maguire var återigen inblandad då han upphävde offsiden.

 Solskjaer började känna sig pressad och bytte  in Marcus Rashford, som fick göra comeback i den röda tröjan. Och det gav effekt. Lindelöf slog en fin crossboll som friställde Rashford. Engelsmannen gjorde inget misstag och det var kvitterat något ologiskt sätt till matchbilden. Dock skulle Leicester ta ledningen direkt efter avsparken då Jaime Vardy utnyttjade ett återigen passivt United försvar och den här gången orkade inte “The Red Devils” resa sig. Inhopparen Daka fastställde slutresultatet efter att ha blivit helt omarkerad på en hörna. Sammanfattningsvis en fullt rättvis seger för Leicester och vi ska tacka De Gea för att siffrorna inte blev större. Manchester United och Solskjaer har verkligen en del att fundera på.

Manchester United ( 4-2-3-1): De Gea- Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw- Pogba, Matic(Mctominay, 80´)- Greenwood( Lingard, 80´) Fernandes, Sancho( Rashford, 65´)- Ronaldo

Leicester City( 3-4-1-2): Schmeichel- Amartey, Evans( Vesteggard,88´), Soyuncu- Pereira, Tielemans, Soumare, Castange- Maddison( Perez,73´)- Iheanacho(Daka,77´), Vardy



Statistik:
Resultat: 4 - 2
Målskyttar med assist: Greenwood(Fernandes), Tielemans(Iheanacho), Soyuncu, Vardy( Perez), Daka
Bollinnehav(%):  49% - 51%
Avslut: 22–18
Avslut på mål: 11–6
Gula/röda kort: 0/0–3/0

Bäst i United: David De Gea

Fem tankar om matchen

Beslutet att starta Maguire
Det går inte att komma ifrån hur usel insats försvaret stod för i den här matchen. Inte minst Harry Maguire. Att Solskjaer valde att starta engelsmannen trots att han började träna med laget i fredags är oförklarligt. Maguire såg lika tung ut som ett kylskåp och är inblandad i tre av fyra baklängesmål. Visst ska Unitedkaptenen ha en del kritik men de mesta måste landa på Solskjaer som tog det här beslutet. Engelsmannen var helt klart inte i matchform och Eric Bailly måste ändå undrat varför han inte fick chansen från start. Solskjaer har stått för en del kontroversiella beslut när det gäller laguttagningar den senaste tiden och det måste få ett stopp, att starta spelare som är friska och hela kan vara en bra start.

Usel start på det tuffa spelschemat
Ja det var ju inte den här starten vi ville ha på den tuffa perioden som väntar. Förlusten mot Leicester innebär att United halkar ned till femteplats i tabellen och härnäst väntar Atalanta i champions league följt av Liverpool i ligan. Nu är Solskjaer under extrem press och frågan är om han klarar han av att slingra sig ur det här prekära läget? Vi har sett norrmannen reda ut tuffa situationer tidigare men den här gången kan det tufft även för Solskjaer. Han har en bra trupp på pappret men spelmässigt ser det inte alls bra ut och den kritiken måste landa på norrmannen.

Nu finns inga utrymmen för vare sig misstag eller ursäkter och segrarna måste börja komma nu. Annars riskerar United att halka efter i toppen och det kan bli en ny icke-säsong. Jag svårt att se att Solskjaer kommer att klara sig igenom den här perioden som Unitedtränare, men han får gärna motbevisa mig. Allt beror på hur stort tålamod styrelsen har med norrmannen och jag tror att de fortsatt har förtroende för honom. Men som vi alla vet kan det gå fort i tränarbranschen.

Det svajiga försvaret
United har bara hållit en nolla den här säsongen. Och försvaret har stundtals sett skakigt ut i majoriteten av matcherna. Vad det kan bero är svårt svara på, kanske att det har roterats en del i backlinjen på grund av skador. Samtliga målen Leicester gör uppträder Unitedförsvaret extremt passivt och slarvigt och hade det inte varit för De Gea hade segermarginalen blivit ännu större. På pappret tycker jag vi har en backlinje som håller för ett topplag i Premier League men på planen ser det annorlunda ut.

Manchester United anställde i somras coachen Eric Ramsey som ska fokusera på fasta situationer men det har inte givit någon effekt. Två av målen Leicester gör idag är på hörnor och United slarvade med markeringen och lät flera Leicester spelare stå helt fria straffområdet. Detta är ett problem vi måste få ordning på, United kan inte ge  bort den här typen av “enkla” mål om vi vill hitta tillbaka till vinnarspåret.

Samarbetet Lindelöf och Rashford
Ett av få glädjeämnen var att Marcus Rashford var tillbaka på fotbollsplanen igen. Engelsmannen fick 25 minuters speltid och visade direkt att han var spelsugen. Målet Rashford gör har vi sett förut. Lindelöf slår magnifik crossboll till en löpandes Rashford som kommer helt fri och gör mål. Det måste helt klart vara en intränad variant och något vi förhoppningsvis kommer att se mer av. Svenske har visat prov på sin fina uppspelsfot tidigare och nu när Rashford är tillbaka kan det vara ett vapen som förstärker vår offensiv. Förhoppningsvis är engelsmannen redo att starta nästa match flera av Uniteds offensiva spelare saknar form just nu.

Hur är stämningen i omklädningsrummet?
 Avsaknaden av inställning från ett flertal spelare var idag extremt påtaglig. Att inte ta hemåt jobbet när motståndaren kontrar, slarva med passningarna och kladda med bollen är inte det jag vill se från spelare i Manchester United. Det får mig att tänka på stämningen är i omklädningsrummet? Har Solskjaer fortfarande spelartruppens stöd eller har de börjat tvivla? Insatsen igår var oroväckande och det kändes stundtals som ett antal spelare inte brydde sig när det gick emot.

Det är den här typen av signaler som får varningsklockorna att ringa och skulle Solskjaer inte ha spelartruppen med sig är det bara att sparka norrmannen. Vi har sett ett flertal exempel på hur det ser ut när tränare tappar omklädningsrummet och det slutar oftast inte bra. Det har dessutom cirkulerat en del uppgifter om att bland annat Paul Pogba ska vara missnöjd med Solskjaers taktik. Det här är såklart bara spekulationer och det kan vara så att spelarna fortfarande tror på Solskjaer, men då är det dags att börja visa det.
GGMU
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2021-10-17 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham