Lagbanner
Lista: Uniteds tio bästa tröjor under 2000-talet

Lista: Uniteds tio bästa tröjor under 2000-talet

Inför varje säsong presenteras nya matchtröjor som ett första smakprov på vad som komma skall. Årets uppsättning har både toppar och dalar – precis som det alltid varit. Under min tid som Unitedsupporter har det funnits några verkliga mästerverk, och här kommer den definitiva listan över Uniteds tio bästa matchtröjor under 2000-talet.

Manchester United, The Red Devils… rött. Manchester Uniteds färg är röd, och har så varit under merparten av klubbens historia. År 1902 när Newton Heath blev Manchester United spelade man för första gången med röda tröjor, vita shorts och svarta strumpor – en kombination vi sedan länge känner som standard.
Klubben har dock en 24 år lång historia innan detta, 1878 bildades Newton Heath LYR Football Club och utgjordes av arbetargrabbar från Lancashire and Yorkshire Railway. Detta arv har vi många gånger sett spår av på Old Trafford när halsdukar i grönt och guld viftat på läktarna. Men de färgerna verkar inte ha varit så framstående under klubbens historia som man kan tro trots att legenden berättar om att färgerna hämtades från järnvägsföretagen. Den dokumentation som går att finna visar istället att man 1879 spelade i vita tröjor med en blå rand – troligvist mycket tack vare att vita tröjor var lättåtkomliga och billiga. Några år senare spelade man i tröjor till hälften vita och till hälften röda, dessa färger registrerades också officiellt under denna period. Från sent 1800-tal fram till 1925 angav reglerna också att hemmalaget skulle spela i alternativa tröjor om färgkrockar uppstod och ligan ville då att klubbarna skulle ha en uppsättning vita tröjor att använda vid sådana tillfällen.

Första gången det börjar refereras till grönt och guld i olika former är säsongen 1893/94. Huruvida dessa färger faktiskt kommer från järnvägsföretagen är oklart, däremot vet vi att Newton Heath hade brutit banden dit när färgerna faktiskt användes. En kvalificerad gissning är att de unika färgerna användes för att sticka ut just när FA införde reglerna om att lagens färger inte fick krocka.
Bara tre år senare var dock vita tröjor med blå shorts tillbaka, än en gång går det att dra ekonomiska likhetstecken. Newton Heaths kassaskrin var inte överfyllt och det fanns inget utrymme för någon extravagans.
Sedan namnbytet till Manchester United har det varit rött som gällt – bortsett från en period på 1920- och 30-talet där det återigen var vita tröjor men denna gång med tydliga röda inslag.
Historiskt har – som vi kan se – bortatröjorna varit vita, men även svarta och blå har förekommit frekvent. Även om färgerna varit konsekventa under lång tid har vissa justeringar gjorts på tröjorna. Först 1971 hamnade klubbmärket på bröstet, och från 1982 tog sponsorlogotyper plats. Där och då hade tröjorna växt fram till det moderna vi ser idag.

Sedan millennieskiftet har jag följt Manchester United och fått uppleva 61 olika varianter av matchtröjor. Det har varit olika färger, mönster, tillverkare och sponsorer.



Till denna säsong har vi fått se tre nya tröjor presenteras; rött, blått och vitt. När dessa fortfarande är rykande färska från tryckeriet passar del väl utmärkt att se om de kan stå upp mot tidigare varianter – spoiler, årets hemmatröja står lågt i kurs. Hur tänkte Adidas egentligen när de skulle förse precis alla lag med samma design och ha inslag av oklara färgnyanser. Det räckte med två dagars EM-spel så var man trött på dem.
Jaja, nu ska detta inte handla om vilka tröjor som borde gjorts annorlunda. Här kommer istället de tio bästa Unitedtröjorna under 2000-talet.

Plats 10: Tredjetröja 14/15

Här har det skohornats ska ni veta, och det med ett rejält starkt skohorn. Som ni kommer märka är detta första och enda gången en tröja med Chevrolet-loggan tar sig in på listan. Sponsorloggan gjorden ingen Unitedtröja glad – detta är väl egentligen den gång den förstörde minst, och att jag är oerhört förtjust i Unitedlag med helblå tröjor gör att skohornet kom fram. Sportsligt har vi kanske inte några riktiga toppminnen från denna tröja, att jag först av allt ser Falcao framför mig är ett plus så klart men efter en bedrövlig säsong under David Moyes fick Louis van Gaal aldrig möjlighet att mönstra United i Europa med denna tröja. Nederländaren ledde åtminstone United tillbaka till Champions League, Falcao gjorde mål borta mot Stoke och den är blå – det räcker tydligen för topp tio.

Plats 9: Hemmatröja 23/24

Förra säsongen har ältats fram och tillbaka, fram och tillbaka och vi ska inte fastna i det. En i stora delar bedrövlig säsong så klart, men Uniteds herrar vann FA-cupen och fick stå på Wembley och fira i denna tröja – även Uniteds damlag fick ta emot FA-cuptiteln på Wembley i denna tröja. Sådana minnen höjer så klart betyget. Överlag en klassisk Unitedtröja i rött med svarta detaljer, visserligen hade TeamViewer-loggan varit snyggare tidigare säsonger men det diskreta men ändå tydliga Lancashire-rosmönstret höjer upplevelsen och knyter an till Manchester. Fin touch.

Plats 8: Hemmatröja 02/03 & 03/04

Detta var på den tiden en matchtröja kunde användas mer än en säsong, och Nike som just tagit över som tröjleverantör tog fram sitt a-game till hemma-, borta- och tredjetröjorna. Nu var vi en bit in på 2000-talet och tröjorna skulle bli lite mer moderna, något Nike lyckades få till med de svarta inslagen samtidigt som den röda basen hålls klassisk. United vann ligan 02/03 och FA-cupfinalen mot Millwall säsongen efter och Ruud van Nistelrooy sprutade in mål. Personligen står sig tröjan väldigt starkt då detta var tiden då jag började se var och varannan United-match, dessutom var det sista gången vi fick se min absoluta United-hjälte David Beckham i vår fina klubb.

Plats 7: Bortatröja 08/09 & tredjetröja 09/10

Det var några riktigt starka tröjsäsonger kring den här tiden och AIG – stiligaste tröjsponsorn rent estetiskt – satt fint. Historiskt slår den an en fin ton med den vita basen, de blå detaljerna och den röda delen av kragen förhöjer snarare än drar ned betyget. 2008/09 vann United ligan och gick hela vägen till final i Champions League, men trots att finalen spelades i just denna tröja blev Leo Messi och Barcelona för tuffa. Säsongen efter valde Nike att skicka ut tröjor med ett stort v på bröstet – men de tog sitt förnuft tillfånga och behöll åtminstone denna som tredjetröja under en säsong där Wayne Rooney visade att han minsann kunde bli en utpräglad målskytt. Med en poäng fick United ge sig mot Chelsea i ligan, men i ligacupen blev det en titel efter finalvinst mot Aston Villa.

Plats 6: Bortatröja 07/08

United i svart tröja är ingen personlig favorit, men här blev det lyckat. Nästa lika lyckat som säsongen visade sig bli – både ligatitel och den där gastkramande straffvinsten mot Chelsea i Moskva som gjorde United till kungar av Europa. De röda detaljerna – både framtill och på baksidan – ger liv i tröjan, och givetvis var den väldigt mycket bättre när det även användes svarta shorts. Med vita shorts, nja. United satt på en enorm trupp, spelade många gånger bländande och Anderson gjorde intåg i engelsk fotboll – bara det är en eller två platser upp.

Plats 5: Hemmatröja 21/22

Ett nytt exempel på en tröja som inte bar någon lycka med sig i fotbollsprestationer, och fotbollsprestationer som inte gav tröjan något lyft. Men äntligen var Chevrolet borta och visst gifte sig TeamViewer helt okej med designen i övrigt. Nyansskillnaderna i de svaga ränderna på tröjan slog väl ut, och när detta dessutom är en vinkning till 1980-talet då Adidas gjorde tröjor för United är ett plus. Liksom att kragen och de vita muddarna på tröjärmarna blinkar mot 1960-talet. Trots en tröja av toppklass fick Ole Gunnar Solskjaer gå i november, Ralf Rangnick räddade inte upp värst mycket och det blev en femte raka säsong utan titel.  

Plats 4: Tredjetröja 24/25

Jag är svag för tröjor som på ett eller annat vis påminner om Uniteds historia, när jag ser denna kan jag inte undgå att tänka på bortatröjan från trippelsäsongen 1998/99. Den vita basen, de röda och svarta strecken – ja, det gör faktiskt att denna tröja letar sig hela vägen in på fjärdeplatsen trots att vi inte fått möjligheter att skapa några minnen kring den än. Adidas Trefoil-logga sitter perfekt, och att det inte är Uniteds klubbmärke utan bara djävulen (som gjorde debut säsongen innan på tredjetröjan) har jag inga problem med – kanske att det till och med hjälper till att lyfta designen. Till och med Snapdragon funkar och har fått perfekt färgval.

Plats 3: Hemmatröja 06/07

Efter några säsonger av försök till modernare design gick Nike bakåt i tiden och utformade en tröja med retroaspekter, de guldiga inslagen och den vita skölden runt klubbmärket. Kanske är jag inte överförtjust i varken det guldiga eller en sköld, men här är det tamejtusan full pott. AIG passar utmärkt när de nu tagit över efter Vodafone och allting osar klass. United vann ligan för första gången på fyra säsonger, Cristiano Ronaldo slog igenom till världsstjärna och United mosade Roma på Old Trafford i kvartsfinalen av Champions League med 7-1 – ett av mina toppögonblick som United-supporter.

Plats 2: Tredjetröja 08/09

En blå tröja fick skohornas in på plats tio, här var det dock inget snack – frågan var bara om denna skulle leta sig hela vägen upp till topp. En andraplats får den ändå nöja sig med, men det är en andraplats med plus i kanten. En helt blå tröja utan några som helst krusiduller, lägg till de helblå shortsen och strumporna och vi är hemma. Utöver att den är otroligt snygg skapades den som ett 40-årsjulileum för Europacupvinsten 1968 där Sir Bobby Charlton gjorde två finalmål mot Benfica på Wembley och United blev första engelska lag att regera Europa – ni som minns vet att United spelade i blått även då. Matchen som sticker ut: Champions League-semin mot Arsenal i London. Ji-Sung Parks opportunism gav United ledningen, Ronaldo frisparksbombade in tvåan och de två nämnda kombinerade med Wayne Rooney i en magisk kontring för att skicka United till final.

Plats 1: Hemmatröja 00/01 & 01/02

Så här är det, Manchester United är röda och oavsett hur mycket jag pratat upp blåa tröjor måste förstaplatsen landa på en hemmatröja. Den som drar längsta strået är den som inledde årtusendet. Kanske att Umbros tröja som ledde United bort från 1990-talet kunde ses som tråkig efter en topptröja säsongen innan, och visst kunde väl inte Vodafone mäta sig med Sharp. Men alltså, nu när vi tittar tillbaka finns inte mycket att anmärka på här. Vissa galna idéer vi sett både före och efter har lämnats på bänken, nu är det bara rakt upp och ned en mäktig röd tröja med svarta och vita detaljer. Kragen – står med vissa undantag inte lika högt i kurs för mig som för många andra – som varit standard under 90-talet var borta, men United vann trots det ligan för tredje året i rad säsongen 2000/01. Säsongen efter blev visserligen Uniteds placeringsmässigt sämsta under Premier Leagues då tioåriga eran, men Ruud van Nistelrooy landade i Manchester och gjorde det han alltid gjorde – och vi hoppas han kan lära ut – mängder av mål.

Där har ni mina fem cent, nu vill jag så klart höra från er. Vilka tröjor har varit snyggast, vilka ska in på listan och vilka hör absolut inte hemma där? Dela med er i kommentarsfältet här under!

Källor:
Manchester Uniteds officiella hemsida
Wikipedia
Historicalkits
Unitedkits
Footballfashion (bild tredjetröja 24/25)
Football Kit Archive
 

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2024-08-26 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

MUWomen’s Barmy Army: Marinbiologen som räddar allt
Tre tankar och spelarbetyg efter segern mot Manchester City
Inför: Manchester City – Manchester United