Lagbanner
2020-01-29 20:45

Manchester C - Manchester U
0 - 1

Manchester City 0 - 1 Manchester United
Målskytt och syndabock.

Manchester City 0 - 1 Manchester United

Ett vilt kämpande Manchester United gjorde vad de kunde för att ge sig själva chansen att nå Wembley, men trots en väl genomförd bortamatch fick man se sig besegrade över två matcher mot ett ojämt City.

Manchester United: De Gea – Lindelöf, Maguire, Shaw (Mata 79’) – Wan-Bissaka, Matic (Utv. 76’), Fred, Williams – Lingard (Pereira 65’) – Martial, Greenwood (James 46’)
 
Manchester City: Bravo – Walker, Otamendi, Rodri, Cancelo – De Bruyne (Stones 90’), Gündogan, B. Silva – Mahrez (D. Silva 68’), Agüero (Jesus 90+3’), Sterling

Summering:
Manchester City inledde planenligt med ett stort bollinhav som ledde fram till ett par tre farligheter, men De Gea kom upp stort med ett par vassa räddningar på Agüeros och Mahrez försök. United hade förtvivlat svårt att få till mer än två passningar inom laget, ofta orsakat av bolltapp från Fred och Matic - som hårt pressade drällde med bollen historiskt ofta.
En stor anledning till bollövertaget var Guardiolas nya experiment med en falsk mittback(!). Rodri tog allt som oftast steget upp på mittfältet och skapade därmed ett 4-mot-2-läge centralt. Detta förbryllade United som hade svårt att räkna in de blå. Efter dryga kvarten snubblade Agüero sig fram via väggspel och kunde avsluta mot första krysset, men De Gea avvärjde återigen.   

När United efterhand skruvade upp pressen lyckades man vinna tillbaka bollen tidigt och bygga ett par anfall värda namnet. Det resulterade i en Unitedfrispark i den 28 minuten. Fred lyfte in en fin boll mot mot Matic som mejades ner av Cityförsvaret utan åtgärd från domare Friend.
Cityövertaget fortsatte alltjämt och mitt i en sådan frispelade De Bruyne Sterling, men Maguire avstyrde med en tjusig glidtackling.
Målet skulle komma, men inte för City. Ny inläggsfrispark från Fred, den här gången inte med lika hög kvalité, men trots det fick inte Cityförsvaret bort bollen längre än till Matic som tackade och tryckte in 0–1 stolpe in. En blixt från klar himmel som man brukar säga!
Målet gjorde att Uniteds tuppkam växte samtidigt som Citys självklarhet i passningsspelet byttes ut mot felpassningar och frustrerat kroppsspråk.
Halvleken avslutades med böljande spel där Citys slutforcering inte kunde presentera något mer än ett bortdömt mål för offside och en gratischans för Agüero efter en svag hemåtpassning av Lindelöf.
 

 
United inledde andra halvlek med att i tre minuter spela kvadraten i eget straffområde innan Lindelöf till slut skickade iväg en boll på inbytte James som lyckades få med sig en frispark. På nytt fint förvaltad av Fred som hittade Maguire, men nicken dessvärre dryga metern över.
En fin tiominutersperiod följde med ett stabilt bollinnehav för bortalaget och det tycktes störa City som spred bollar högt och lågt. Matchen blev allt mer grinig och två gula delades ut till de två bjässarna Rodri och Matic.
Den böljande matchbilden fortsatte när bägge lagen ville framåt och i en av de längre sekvenserna av hawaiifotboll grävde City fram en superchans för Sterling som frispelad på vänsterkanten gjorde allt rätt när han tog sig in i straffområdet och rundade en utrusande De Gea, men avslutet hamnade nära månens omloppsbana.  

City tog sakta men säkert över taktpinnen igen med dryga timmen spelad och United hade på nytt svårt att låna bollen. Mitt i en hysterisk press av City höll Maguire på att släcka lampan helt för United när han i eget straffområde slog en galen passning till David Silva som serverade Gündogan vid straffpunkten men kapten Maguire lyckades avstyra haveriet på egen hand.
Kort därpå hittade istället Matic strömbrytaren när han försökte ta en taktisk frispark för att hindra en Citykontring. Det upptäckte domare Friend och halade upp serbens andra gula kort. Godnatt.
Efter utvisningen blev matchbilden riktigt jobbig med stort bollinnehav för hemmalaget. Återigen ett bortdömt mål för City - den här gången Agüero på fel sida. United lyckades skapa lite tryck och kapten Maguire (vem annars) klev fram och fixade en frispark i ett guldläge. Fred skuffade undan Mata (mot Ole Gunnars vilja) och såg självsäker ut. Men brassens usla försök hamnade rakt i muren.
Med tanke på förutsättningarna mäktade United inte med någon slutforcering värd namnet och man fick motvilligt se sig besegrade över två matcher efter en väl genomförd bortamatch.

Bäst i United: David De Gea och Harry Maguire 

Tankar:
Inför matchen efterlyste jag överraskningar från Solskjaer. Istället överraskade Pep med ett nytt chockdrag genom att använda Rodri som mittfältare i speluppbyggnaden i någon slags 3-6-1-uppställning. Det tog United på sängen och matchbilden antydde en ny promenadseger för Pep & Co.
Men som så många gånger förr skulle det straffa sig att inte få utdelning på ett massivt spelövertag och efter Matic snygga mål gör United en riktigt stark bortamatch.
Flera spelare förtjänar beröm. De Gea visade att han fortfarande är en av världens bästa målvakter, Lingard och Matic verkar ha återuppstått från de döda och Kapten Maguire gör sin klart bästa match i Unitedtröjan. Tung, stark och sådär lagom elak.
Om man bortser ifrån att vi är utslagna ur Ligacupen så visar laget att man är att räkna med mot toppmotstånd – andra raka segern på Etihad imponerar!
Med två raka positiva resultat i ryggen och Bruno Fernandes på ingång så blåser det allt lite medvind just nu.
 
GGMU

Mikael Martinsson2020-01-29 23:38:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham