Lagbanner
Manchester United 0 – 1 Aston Villa
Utslagna armar, nej det ville sig inte för Manchester United.

Manchester United 0 – 1 Aston Villa

Jahopp där kom första förlusten för säsongen i ligan, och den fina inledningen är inte så superfin längre. Nog borde vi kunnat vinna denna matchen, men återigen var det ett hörnmål som hamnade i fel bur. Som om inte förlusten vore nog gick halva backlinjen ut skadad och en straff brändes på stopptid, bättre lördagseftermiddagar har man väl haft.

Sammanfattning:

En positiv inledning av matchen från Manchester United som tar sig fram och frontfyran är rörliga i alla möjliga riktningar och positioner. Främst är det genom Mason Greenwood som United kommer till lite halvchanser under matchens inledning. Han driver upp bollen, rör sig över stora ytor och tar avslut så fort tillfälle ges.
Aston Villa får så småningom lite mer hand om bollen och trycker tillbaka United en aning, men det skapar inte allt för stora bekymmer utan istället kan United utnyttja sin fart och ställa om blicksnabbt och skapa oreda. När Villa väl fick ett superläge var det Cash som löpte fram bakom ryggen på Shaw och hittade Targett vid bortre stolpen men avslutet seglade en bra bit över målet. När vi just återfått andan ställer Maguire till det med en svag passning till de Gea, men spanjoren lyckas rädda upp det med en stark parad på Watkins avslut.
Under resten av halvleken är det mest United, det skickas iväg ett helt gäng med distansskott där merparten täcks av bortaspelare – förutom när Fred sköt, då var läktaren knappt hög nog för att hålla bollen kvar på arenan – och innan Mike Dean blåser av är Pogba centimeter från att nicka in ledningsmålet på en hörna som skarvades vidare av Varane.

Om det var United som hade överhand i första blev det precis tvärt om i början av andra där Villa kom ut och satte press, återvann bollar och skapade stora svårigheter för United. Hemmalaget lyckades inte sätta ihop många passningar inom laget och Villa kunde istället komma i nya vågor och skakade fram en del fasta situationer.
Just som jag satt och tänkte att ”nu ringer det snart” kom United fram i ett fint anfall som gick från Ronaldo via McTominay innan Pogba avlossade ett skott strax över krysset. Med det svängde matchbilden tillbaka till hemmalaget, och ofta är det Greenwood som tar avsluten när medspelare står och viftar efter passningar.
Det svänger en aning fram och tillbaka, United lyckas få tillbaka lite av det snabba omställningsspel som fanns i första och känns närmre ledningsmålet. Speciellt när Cavani kommer in för att ge det sista trycket. Men istället hänger anfallaren inte med i markeringsspelet på en defensiv hörna med några minuter kvar när Hause skallar in matchens första mål.
När ridån är på väg ner för United får samma Hause bollen på handen och Dean pekar på straffpunkten. Från himmel till helvete för Hause när Bruno lägger bollen på straffpunkten. Portugisen gör inte sitt vanliga hopp utan drar istället straffen någon meter över. Ridån går ner över Old Trafford och Hause är tillbaka i himlen.

Manchester United (4-2-3-1): De Gea – Wan-Bissaka, Varane, Maguire (Lindelöf 67’), Shaw (Dalot 34’) – McTominay (Cavani 82’), Fred – Greenwood, Fernandes, Pogba – Ronaldo

Aston Villa (5-3-2): Martinez – Cash, Konsa, Hause, Mings, Targett – Ramsey (Archer 86’), Douglas Luiz, McGinn – Ings (Buendia 78’), Watkins


Statistik

Resultat: 0-1 (0-0)
Målskyttar med assist: Kortney Hause (Douglas Luiz)
Bollinnehav (%): 60-40
Avslut: 28-7
Avslut på mål: 4-3
Hörnor: 5-5
Gula/röda kort: 2/0 – 2/0
Publiksiffra: 72 922 (Old Trafford)

Bäst i United: David de Gea


Fem tankar från matchen:

1. Den fina inledningen i ligan blev… ja vad blev det av den?

Bästa inledningen på en säsong i ligaspelet under Ole Gunnar Solskjaers tid som manager i Manchester United inför denna matchen, och nog hade vi räknat med att det skulle trilla in tre nya poäng även idag. Okej, det är ingen katastrof i antal inspelade poäng i ligan hittills men detta var ändå lite av en plump. Aston Villa är absolut ett bra lag, ingen skugga över dem, men hemma på Old Trafford ska vi vinna dessa matcher.
Nu såg det inte så illa ut idag, med tanke på det som skapades och det övertag vi faktiskt hade borde vi vunnit. Men skärpan i sista tredjedelen fanns inte.
Och tittar vi nu är det tre förluster på senaste fyra matcherna. Förlust mot Young Boys i CL, lite oflyt osv och vi har matcher att ta igen det på – med det ska göras också. Respass från ligacupen, visst det är en cup där det luftas i truppen men det är en titelchans som gått om intet. Förlust hemma i ligan, visst vi är fortfarande med högt upp men vi har faktiskt inte mött något av de lag som förväntas vara topp fyra så lite mer buffert skulle vi nog haft om vi ska vara med hela vägen.
”Bounce back” börjar man bli trött på att höra, men nu gäller det på riktigt att studsa tillbaka.

2. Luke Shaw – inte nu igen, snälla…

Nej nej nej. Nej. Alltså… nej. Han har kanske inte varit lika bra under säsongsinledningen som han varit under en rätt lång tid innan det, något som kulminerade med målet i EM-finalen. Kanske vi har lite av svaret där, han spelade final i EM för inte allt för länge sedan och har inte riktigt kommit tillbaka i samma slag ännu. Men oavsett det är det ingen tvekan om att Luke Shaw är den klart bästa vänsterbacken i truppen, så när han reste sig och spelade vidare efter att först ha satt sig i gräset pustade jag ut. Men när han sedan satt i gräset igen och linkade raka vägen ut i omklädningsrummet kändes det inte bra. Inte alls bra.
Låt det nu bara vara något litet som spökar och inget som håller honom borta en längre period. Diogo Dalot kan absolut vikariera men är inte på samma nivå, och Alex Telles har missat i stort sett hela försäsongen och är precis tillbaka från skada. Brassen har inte övertygat mig helt sedan han kom från Porto. Visst, en fin vänsterfot har han säkert men har vi verkligen fått se den så väldigt mycket i United? Håller han i defensiven?
Nja, nu håller vi alla tummar och tår vi kan för att Shawberto Carlos är tillbaka i fullt slag snarast.

3. Maguire–Varane – vad händer med Lindelöf?

Likt Luke Shaw har Harry Maguire inte presterat i närheten av den nivå han visade under EM och under stora delar av förra säsongen. Det går trögt, passningar missas och han hänger helt enkelt inte riktigt med. Passningen till de Gea är ett exempel, när han river ner McGinn men på något sätt undviker gult kort är ett annat.
Raphael Varane har kommit in sett bra ut i många situationer, men visst har han också gått bort sig en del gånger lite väl enkelt. Som idag när han kastar sig för att ta bollen av Watkins som kommer till avslut istället för att följa med i sidledsförflyttningen. Men det är ett nytt lag, nytt land och ny mittbackspartner så man kan inte förvänta sig att allt ska fungera helt strålande från start. Och förstå mig rätt, jag tycker han varit bra i det stora hela.
Men min fråga är vad som ska krävas för att Vigge ska in i laget igen. I mitt tycke var han den bästa mittbacken i de första matcherna innan Varane kom, och kanske att chansen kommer nu när Maguire lämnade plan skadad. Vi vet att kaptenen inte går av i första taget, så när han inte kan fullfölja blir man lite orolig. Men jag var betydligt mer orolig förra säsongen när han blev skadad än jag är nu, låt Vigge få några matcher säger jag.

4. Fasta situationer – både offensivt och defensivt

Nu tänker jag på hörnor och frisparkar som slås in i straffområdet, inte på direkta frisparkar och straffar. Och ska man ha någon legitimitet för detta borde jag så klart kollat upp statistik osv, men nu har jag inte gjort det utan går mer på känsla så slå inte bakut om känslan inte stämmer till hundra procent.
Men visst har vi det tufft på både dessa fronter? Med de spelare vi har i truppen borde vi göra en hel del hörnmål, vi har ju ett starkare lag än de flesta motståndare i dessa situationer. Pogba var centimeter ifrån idag, men det måste kunna hända mer. Herregud vi har ju fötter för att leverera och huvuden som kan stånga.
Och samma sak i andra änden av plan, släpps det inte in lite väl mycket där?
Jag menar – Maguire, Varane, Pogba, McTominay, Ronaldo. Alltså, då ska det hända mer, och bollar ska skickas iväg från eget mål med den besättningen.
Okej, jag kollade statistik bara för att. 14 insläppta under förra säsongen på fasta, näst sämst i ligan. Sju gjorda landar oss på undre halvan. Det håller inte.
Eric Ramsey – ny coach för fasta situationer i klubben – här har du lite att jobba på.

5. Bruno Fernandes tappade bort det han är bra på

Kanske lite för hårt, men den där straffen var inte bra. Vi ska inte grotta för mycket i det, men en av de första frågorna som kom upp när Ronaldo blev klar för klubben var: ”vem ska ta straffarna?”.
När United idag fick en frispark i bra läge i första halvlek ställde sig både Bruno och Ronaldo vid bollen. Det blev Bruno som klippte till, i muren. När sedan ett nytt bra läge kom fick han inte en andra chans, då var det Ronaldo som sköt. Också han i muren.
Så när Mike Dean pekade på straffpunkten var det nog många som lutade sig fram för att se vem som tog tag i bollen. Det blev Bruno Fernandes, och resultatet blev som det blev. Jag ska inte säga till Bruno hur han ska slå straffar, det vet han bättre än mig. Och han har ju slagit några straffar så här med kort ansats i full fart tidigare, men jag ställer mig ändå frågan hur Ronaldos blick över axeln påverkade. Nu lär det bli Cristiano som tar nästa och det kan nog dröja ett tag innan Bruno får ta nästa.
Övertänker jag eller finns det något här? Det var i alla fall inte den trygga Bruno Fernandes från straffpunkten som vi är så vana vid att se.


GGMU

 

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2021-09-26 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham