Manchester U - Sociedad
0 - 1

Manchester United 0 – 1 Real Sociedad
Tyst minut för Drottning Elizabeth II

United lyckades inte att bevara segerformen och åkte på en reality-check efter en snöplig insats i öppningsmatchen mot Real Sociedad. En tvivelaktig straff gav bortalaget vinsten men United kom aldrig ut ur andra växeln och behöver visa mot Crystal Palace att vinsterna inte bara var en slump.

Sammanfattning:
Det var en mer dämpad stämning än vad det brukar vara på Old Trafford en europeisk kväll. En timme innan avspark kom nyheten ut att Drottning Elizabeth II hade dött. Det blev sorgband, en tyst minut och flaggor på halvstång för monarken som satt på tronen i 70 år.

Fotbollsmässigt var inledningen händelsefattig. Real Sociedad hade bollinnehavet men inga chanser eller skott på mål för något av lagen. United fick börja matchen med att utnyttja sig av kontringsspelet med Malacia och Elanga som löpte konstant på vänsterkanten. Ronaldo kom till halvchanser men lyckades inte ta vara på sina lägen. Fotbollskvaliteten på första halvlek var ingen höjdare med inga skott på mål efter 20 spelade minuter.

United började att ta över matchen efter sömniga 20 minuter och Ronaldo såg först ut att nickat in ledningen efter att ha blivit assisterad av Dalot på ett fint inlägg. Men som i de andra chanserna i första halvlek var portugisen offside.

Till andra halvlek blev Eriksen och Dalot lite oväntat ersatta med Martinez och Fernandes. Ett taktiskt byte där Lindelöf gick ut på högerbackspositionen och Fred som spelade högre upp i första halvlek fick flytta ner och Fernandes tog över nummer tio rollen. Det gav effekt direkt med två farliga chanser för Ronaldo inom de första fem minuterna av andra halvlek.

Trots en positiv inledning på andra halvlek skulle United hamna i underläge. Brais Mendez såg till att Real Sociedad tog ledningen från elva meter efter att inbytte Martinez blev dömd för hands. Ett kontroversiellt beslut av domaren då David Silvas skott tar på argentinarens knä och studsar sen upp på armen när han blockerar avslutet.

United försökte få en respons genom att ta in mer offensiva pjäser med Sancho och Garnacho på kanterna. United pushade för en kvittering men det räckte inte. Casemiro kom närmast med ett välplacerat avslut utanför straffområdet som blev räddat. Den dåliga trenden mot spanska lag kunde tyvärr inte brytas.

Manchester United (4-3-3): De Gea – Dalot (Martinez, 46´) Maguire, Lindelöf, Malacia (McNeill, 84´) ­– Casemiro, Fred, Eriksen (Fernandes, 46´) – Antony (Sancho, 71´), Elanga (Garnacho, 71´), Ronaldo

Real Sociedad (4-3-3): Remiro – Gorosabel (Sola, 84´), Elustondo, Pacheco, Munoz – Mendez (Turrientes, 84´), Zubimendi, Merino – Silva (Cho, 65´), Sadiq (Sorloth, 46´), Take (Barrentexea, 78´)

1. Back to basics!
Ett mer rättvist resultat hade varit 0–0 då jag tycker inget av lagen verkligen imponerade eller visade en tydlig struktur i spelet. Straffen blir direkt avgörande och frågan är om det verkligen ska vara en straff? Bollen träffar på Martinez knä innan armen. Det är uppenbart att handsregeln är annorlunda i Premier League och i UEFA tävlingar. Man kan tycka att i 2022 att det bör vara tydlig vad man definierar som en hands och samma definition bör gälla i båda tävlingarna.

United förlorar inte matchen enbart på straffen utan istället på deras ineffektivitet framför mål och att de tappar mittfältet i andra halvlek. Det gäller för United att gå tillbaka att sätta grunder vilket man gjorde i segersviten. Hårt defensivt jobb kombinerat med ett direkt och kontrollerat anfall.

2. Casemiros första match från start
Vi fick till slut se brassens debut i den röda tröjan och det var tyvärr inget märkvärdigt. Flera stunder kändes Casemiro osäker i positionsspelet och var lite nervös inledningsvis. Han spelade in sig i matchen och i slutet står han bakom fina aktioner som kunde ha lett fram till en kvittering. Blev tydligt att han behöver spela mer minuter och bli mer van vid ten Hags spelsystem. Inför matchen skrev jag att duon Fred och Casemiro i landslaget har bara förlorat en match när de har startat tillsammans. Kanske en missvisande statistik med tanke på prestationen mot Real Sociedad.

3. En fortsatt mållös-Ronaldo
Sju matcher in i säsongen och Ronaldo har fortfarande inte varit involverad i ett mål än. Det fanns definitivt chanser för honom att förvalta. Ronaldo saknar i nuläget skräpa i det mesta han gör. Passningar, löpningar och avsluten sitter inte riktigt och mycket känns krampaktigt. Dagens prestation visar att han fungerar bäst i nuläget som en inhoppare som ska bidra med erfarenhet. Målen kommer att komma till slut, men United behöver att han är klinisk i matcher som mot Real Sociedad. Spelet kanske inte sitter, men är han klinisk i en av chanserna som han får tar man tre tunga poäng. I stället ställs man med kniven mot strupen direkt inför två kluriga bortamatcherna.

4. Betydelsen av Eriksen
United gör två väldigt olika halvlekar. En med Eriksen på plan och en annan när han var på avbytarbänken. I första halvlek är United behärskade i passningsspelet och Eriksen låg bakom de farligaste chanserna i första halvlek. Dansken bidrar med mycket i spelet sina passningar han tar på första touchen. Det öppnar upp mittfält och mot Arsenal har han två hockeyassist. När Eriksen kliver av tappar man strukturen och Real Sociedad fick kontroll. Dansken är antagligen United viktigaste nyckelspelare i nuläget och han har varit en fröjd att se på i den röda tröjan.

5. Rotationen i truppen
Erik ten Hag behövde rotera truppen till dagens match och det syntes i spelet. Mest uppmärksammat var förändringen på mittbackspositionerna, då Maguire och Lindelöf kom in för Varane och Martinez. Jag tycker att duon gör helt okej ifrån sig och var hyfsat stabila i första halvlek. Problemet för Lindelöf kom när han placerades ute på högerbackspositionen i andra halvlek, vilket är en roll som han inte riktigt klarar av. Det tydligaste med bytet av mittbacksduon är att man tappar viktiga pjäser inom United uppspelsfas. Martinez och Varane kan slå passningar som bryter höga pressar och gör att United kan använda sitt främsta offensiva hot, vilket är farten hos spelarna i kontringslägen. Erik ten Hag har en startelva som har bevisat att United kan konkurrera mot topplagen i Premier League. Bekymret framöver är hur mycket spelet påverkas av trupprotationen när man ska tävla på flera fronter samtidigt.

Var det verkligen en rätt dömd straff? Var det en gödkänd först start från Casemiro? Skriv er åsikter om matchen i kommentarsfältet.