Lagbanner
Old Trafford, 2021-02-09 20:30

Manchester U - West Ham
1 - 0

Manchester United 1-0 West Ham United
McTominay matchvinnare!

Manchester United 1-0 West Ham United

Manchester United är klart för kvartsfinal i anrika FA-Cupen efter Scott McTominays avgörande mål i förlängningen. Skottens fina avslut var behållningen i en annars händelsefattig tillställning.

Först och främst måste vi prata om Scott McTominay! Det är alltid lika vackert när ”one of our own” förädlas och förfinas i akademin för att sedan blomma ut i representationslaget. McTominay lovordades stort av Mourinho när han lyftes upp och har sedan dess haft en stadig utveckling i sitt position- och närkampsspel och sakta men säkert vuxit in i Premier Leaguekostymen. Skotten har under resans gång (med all rätt) kritiserats för sina brister i passningsspelet och spelet med boll, men under nuvarande säsong har även de bitarna börjat falla på plats. En annan trevlig egenskap är McTominays fina förmåga att ta sig in i straffområdet och gå på avslut i både första och andravåg. Den utvecklingen har givit hela sju mål den här säsongen. Och idag fick vi alltså bevittna en patenterad andravågslöpning från McTominay när han på ett förtjänstfullt sätt fyllde på och förvaltade Rashfords fina lilla skarv snett inåt bakåt.

United inledde annars matchen med ett sedvanligt stort bollinnehav, med den tydliga idén att försöka spela rakt och i djupled bakom West Hams backlinje. Det visade sig vara lite halvlurigt då bortalaget valde att parkera dubbeldäckaren framför Fabianski.
Solskjaer valde något oväntat att starta med en formsvag van de Beek istället för Bruno Fernandes i nummer 10-rollen. Resultatet känner vi igen; en sidledspassning, sedan snabbt upp och ställa sig vid offsidelinjen med ett desorienterat uttryck i ansiktet. Donny tycks vara helt osynkad med sina lagkamrater och har otroligt svårt att bidra med annat en någon skarv här och var eller en kortare resultatlös djupledslöpning.
I Fernandes och Pogbas frånvaro lades istället mer ansvar på Rashford och Martial att styra spelet från ”fickorna” mellan West Hams mittfält och försvar. Trots att "Rash" och "Anto" fick en del tid med boll var det svårt att hitta på något mot ett tätt bortalag. Förutom Fabianskis tv-räddning på Lindelöfs hörnnick-försök var kanske Mark Nobles rugbytackling på en snabbinkastande van de Beek det mest anmärkningsvärda som inträffade i den första halvleken.  

Efter West Hams bytesbonanza (fyra byten inom loppet av 38 minuter) hade matchen svårt att ta riktig fart i andra halvlek. Trots alla förändringar tycktes Man United vara det laget som stördes mest av alla stopp i spelet. Efter hand valde Moyes att köra in dubbeldäckaren i garaget och beordra en rejäl framryckning i planen med resultatet att United bitvis hade svårt att spela sig ur Hammers press. Även där märktes avsaknaden av både Pogba och Fernandes.
Efter knappt 30 minuters duttande av Matic och Fred valde Ole att slänga in både Fernandes och McTominay. Effekten blev tydlig och United återtog kommandot dock utan att skapa de riktigt heta chanserna. Istället fortlöpte matchen i samma makliga tempo fram tills domare Tierneys vissla förkunnade förlängning.
Till förlängningen anslöt pigga ben i form av ytterbacksduon Williams och Shaw tillsammans med sent i matchen inbytte Cavani och det gav effekt. Efter några minuter massiv Unitedpress kunde McTominay alltså kliva fram och avgöra. Resten av förlängningen ägnade United åt att döda tid och frånsett några ströchanser åt båda håll kunde hemmalaget hålla undan och säkra en kvartsfinalplats.   
    

Manchester United (4-2-3-1): Henderson– Wan-Bissaka (Williams 91’), Lindelöf, Maguire, Telles (Shaw 91´) – Fred, Matic (McTominay 73´) – Greenwood (Cavani 86´), van de Beek (Fernandes 73´), Rashford – Martial

West Ham: (4-2-3-1): Fabianski - Coufal, Dawson, Ogbonna (Diop 16´, Fredricks 46´), Cresswell - Noble, Rice – Bowen (Johnson 46´), Soucek, Fornals (Benrahma 88´) – Yarmolenko (Odubeko 54´, Lanzini 112´)


Bäst i United: Scott McTominay och Aaron Wan-Bissaka
 

Tankar:
Visst kan man ha synpunkter på det hackande spelet och oförmågan att lirka upp låga försvar. Eller spinna vidare på kritiken att United är otroligt beroende av Bruno Fernandes eller Paul Pogba. Men idag handlade det bara om en sak, nämligen att slå ut West Ham och avancera till kvartsfinal. Den biffen löste hemmalaget, trots att det krävdes förlängning. Solskjaer valde också att rotera laget och utnyttja fem av sex byten med utfallet noll nya skador, vilket såklart också känns bra. I ett hyfsat jämnt lag utmärkte sig återigen Wan-Bissaka med en ny fin insats och matchhjälten McTominay ser ut att vara i gott slag. På söndag fortsätter jakten på serieledande City då nästjumbon West Brom väntar på bortaplan.

GGMU

 

Micke Martinsson2021-02-09 23:59:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham