Lagbanner
Old Trafford, 2021-10-02 13:30

Manchester U - Everton
1 - 1

Manchester United 1 – 1 Everton
Martial fick äntligen göra mål igen

Manchester United 1 – 1 Everton

Anthony Martial bröt sin måltorka för Manchester United men det räckte inte för tre poäng. Andros Townsend kvittering innebar att United inte har hållit nollan i nio raka hemmamatcher i Premier League. Solskjaer befinner sig nu i ännu mer press inför ett tufft schema efter landslagsuppehållet.

Sammanfattning:
På ett regnigt Old Trafford ställde Manchester United upp med en startelva utan Cristiano Ronaldo. Inledningsvis verkade detta vara ett bra drag av Solskjaer eftersom hemmalaget inledde piggast och skulle få en jättechans tidigt in. Aaron Wan-Bissaka visade att han faktiskt har offensiva kvalitéer och dribblade bort Lucas Digne. Högerbacken la ett inlägg på bortre stolpen som nådde Anthony Martial men anfallaren missade målet.

Edinson Cavani var nära att göra sitt första mål för säsongen. Michael Keane tappade bort uruguayanen som lurade bort mittbacken och fick ett jätteläge. Men Jordan Pickford var alert och räddade Cavanis nick. Men bortalaget skapade oro med sitt kontringar och spel på fasta situationer. Demarai Gray och Abdoulaye Doucoure var huvudaktörerna för Everton.

Martial skulle få upprättelse i slutet av första halvlek. Bruno Fernandes fick bollen felvänd mot målet men kollade lite snettt över axeln. Hela vänsterkanten var öppen och med en perfekt slagen pass fick Martial göra sitt favoritavslut när han kommer in från en av kanterna och på första touchen bara placera in den. Efter en lång måltorka var Martial tillbaka i målprotokollet och United tog ledningen. 

Till andra halvlek tog Manchester United över bollinnehavet och startade halvleken positivt med bra passningsspel och stabilt försvar. I kontrast till andra matcher valde Ole Gunnar Solskjaer att göra sin byten tidigt. Trots att Cavani och Martial spelade bra blev de ersatta av Ronaldo och Jadon Sancho. Detta gav Uniteds offensiva spel ännu mer eldkraft.

Everton var dock de som visade upp sina offensiva kvalitéer när de kvitterade på en blixtsnabb kontring. Efter en misslyckad Manchester United hörna befann sig nästan hela United försvar ur position. Demarai Gray ensam tog sig igenom flera spelare efter att ha tryckt bort Fred och hittade Doucoure som kom löpandes. Efter en fin liten aktion från Fransmannen hittade han Andros Townsend på högerkanten som kvitterade och firade med Ronaldos målgest.  

Manchester United sökte återigen ett sent segermål. Men istället blev det bortalaget som verkade att ta alla tre poäng. Efter eb Everton hörna blev inbytte Tom Davies helt fri och fick en chans att skjuta in ett sent segermål. Istället valde han att passa mittbacken Yerry Mina som gjorde mål men var offside. United kom aldrig riktigt fram till det superläget och stod i slutändan för ännu en medioker insats på Old Trafford.

Manchester United (4-2-3-1): De Gea – Wan-Bissaka, Varane, Lindelöf, Shaw – McTominay, Fred (Pogba, 70´) – Greenwood, Fernandes, Martial (Sancho, 56´) – Cavani (Ronaldo, 56´)

Everton (4-4-1-1): Pickford – Godfrey, Mina, Keane, Digne ­– Townsend, Doucoure, Allan, Gordon (Davies, 72`) – Gray (Dobbin, 92´)An – Rondón

Statistik:

Resultat: 1 - 1
Målskyttar med assist: Martial (Fernandes), Townsend (Doucoure)
Bollinnehav: 72% & 28%
Avslut: 13 & 12
Avslut på mål: 6 & 2
Hörnor: 10 & 1
Gula/röda kort: 1/0 & 1/0
 
Bäst i United: Edinson Cavani

Fem tankar om matchen

1: Den överraskande startelvan
Jag blev väldigt fundersam när startelvan släpptes. Ronaldo, Lingard och Pogba på bänk. Martial från start efter att ha varit iskall i alla sina matcher denna säsongen. Fransmannen gjorde dock mål och visade sig att vara ett bra drag av Solskjaer. Men att bänka Ronaldo och Pogba som har varit två av våra bättre spelare hittills. Varför ska de bänkas? Jag tycker även att man kan göra ett argument för att Lingard förtjänar mer speltid, då han har tagit vara på sina chanser. Han blev matchhjälte mot West Ham och assisterade Ronaldo mot Villarreal. Han är i hög form nu och förtjänar en startplats.

Under en hel säsong måste man såklart rotera sin trupp. Men det kändes väldigt märkligt att han väljer att göra det precis innan landslagsuppehållet. Den bästa tillgängliga elvan ska spela men det som fortfarande är det stora störningsmomntet är utan tvekan McFred och problemen de orsakar både offensivt och defensivt.

2: Det trasiga fortet Old Trafford
Manchester United har släppt in mål på nio raka hemmamatcher i Premier League. Behöver jag ens skriva hur förfärligt det är? Det kan definitivt inte vara en fråga om vilket mittbackspar det är som ska spela. Det har varit Maguire & Lindelöf, Maguire & Varane och Lindelöf & Varane. Anledningen till att vi släpper in så mycket beror på mittfältet. Det finns ingen stabilitet vilket sätter vårt försvar under enorm press. De Gea har stått för fantastiska räddningar men det går inte att förlita sig på att spanjoren tar allt. Tills vi slutar spela McFred som ger bort så ohyggligt många chanser kommer Manchester United inte kunna hålla nollan för att förbättra hemmaformen.

3: Martials lilla upprättelse
Vem förväntade sig att fransmannen skulle starta och göra mål? Det var ett tag sen Martial var med på målprotokollet. Innan målet var det två baljor på 24 spelade matcher. Efter målet märkte man att hans självförtroendet ökade och han såg äntligen glad ut på fotbollsplanen. Något annat som också är värt att uppmärksamma är det var Fernandes 50:e assist på hans 58:e Premier League match.

Ännu ett alternativ på offensiven tackar man inte nej till. Kan dock hoppas att han inte petar andra alternativ som exempelvis Ronaldo eller Sancho. Sancho spelade bara 33 minuter men skapade flest chanser för Manchester United.

4. När tar tålamodet slut med Solskjaer?  
En udda startelva, Fred involverad igen trots svaga prestationer och märklig matchcoaching. Jag personligen vill verkligen Solskjaer ska lyckas och ta en titel i år. Dock har spelet inte förbättrats sen förra säsongen och många problem finns kvar. Hur mycket har Eric Ramsey egentligen förbättrat de fasta situationerna? Att vi på tio hörnor inte kan skapa en riktig bra målchans är märkligt för vi har riktiga bra huvudspelare som exempelvis Ronaldo, Varane och Cavani. Fred gör återigen en väldigt blek insats och även om det inte är norrmannen som gör ahsn misstagen ska Solskjaer få kritik. Hur många chanser har Fred fått till skillnad från Van de Beek? Det är inte rimligt om man tittar på vad de har presterat i samband med spelade minuter. Han måste se något i mittfältaren som vi supportrar missar. 

5: Spelschemat efter landslagsuppehållet
Efter landslaget kommer det verkligen hetta upp för United. Hittills har Everton på pappret varit det svåraste laget att möta i ligaspelet. Nästa match är mot Leicester och sen efter den är det Atalanta i Champions League. Solskjaer har med United tenderat att spela bättre mot de mer spelförande lagen. Höjs inte nivån mot Leicester och framöver kan oktober bli en jobbig månad om det fortsätter att gå knackigt i både ligaspel och Champions League. Kan han bli tvungen att lämna om det inte går bra? Jag tror att sekunden truppen som ett kollektiv slutar att ha förtroende för Solskjaer kommer han få lämna sin post. Än så länge verkar truppen att ha fortsatt förtroende i honom men med flera dåliga resultat kan det vända.

GGMU
 

Eric Länje2021-10-03 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham