Lagbanner
Old Trafford, 2022-02-04 21:00

Manchester U - Middlesbrough
8 - 9

Manchester United 1 – 1 Middlesbrough (8 - 9 efter straffar)
Paul Pogba var tillbaka från skada när Manchester United åkte ur FA cupen mot Middlesbrough

Manchester United 1 – 1 Middlesbrough (8 - 9 efter straffar)

Manchester United dominerade matchen, men trots stort spelövertag lyckades man inte stänga matchen. Efter ett dramatiskt straffavgörande blev det Middlesbrough som avancerade till FA cupens femte runda.

Sammanfattning:
Manchester United tog tag i taktpinnen och visade att man var det bättre laget. En pigg Jadon Sancho fick tidigt ett jätteläge att göra ledningsmålet men prickade ribban och det skulle vara starten på en enorm chanskavalkad från hemmalaget. Efter 19 minuter var det dags för ytterligare ett guldläge, Paul Pogba blev nedriven i straffområdet och Ronaldo fick chansen från straffpunkten, men missade och det var starten på en rätt misslyckad kväll från portugisens sida. Till sist skulle Middlesbrough inte orka stå emot anstormningen från United. Jadon Sancho revanscherade sig och sköt in ledningsmålet från en snäv vinkel. United fortsatte att trycka på efter ledningsmålet och att det bara stod 1-0 på resultattavlan när haltidsvisslan ljöd var i kraftig underkant.

Andra halvlek fortsatte i samma mönster United tryckte på och skapade flera kvalitativa chanser utan att bollen letade sig in bakom Joe Lumley i Middlesbroughmålet. Den bästa chansen skulle Bruno Fernandes få när han fick i stort sett öppet mål och hur portugisen missar den har undertecknad fortfarande svårt att förstå. Känslan var ändå att Manchester United skulle reda ut detta men Chris Wilders manskap ville annat. Bortalaget lyckades med att få till en kvittering under kontroversiella omständigheter. Inhoppande Duncan Watmore plockade ner ett inlägg med hjälp av handen innan han lobbade bollen över Henderson till Matt Crooks som kunde stöta in bollen i öppet mål. De flesta trodde nog att målet skulle bli underkänt men VAR bedömde handsen som oavsiktlig. United hade möjligheter att avgöra matchen men lyckades inte ta vara på chanserna och matchen gick till förlängning.

Väl där var det Middlesbrough som hade den hetaste möjligheten när Brightonlånet Aaron Connolly var nära att stöta in bollen bakom Henderson. Det blev inget avgörande efter 120 minuter och straffar väntade. Både United och Middlesbroughspelarna visade ingen nerv och satte sju straffar vardera och det var i den åttonde straffomgången det skulle avgöras. Efter att bortalaget suttit sin straff var det dags för Anthony Elanga, tyvärr sköt 19-åringen över och fiaskot var ett faktum. En match som borde varit avgjord för länge sedan slutade i uttåg ur FA cupen och en redan tung vecka blev becksvart för Manchester United. Nu gäller det att studsa tillbaka i nästa ligamatch när Burnley står för motståndet.

Manchester United (4-3-3): Henderson - Dalot, Varane (Jones 92’), Maguire, Shaw - Pogba (Fred 82’), Mctominay, Fernandes - Rashford (Elanga 82’), Ronaldo, Sancho (Mata 100’)

Middlesbrough (5-3-2): Lumley - Jones (Bamba 119’), Dijksteel, Fry, McNair, Taylor (Peltier 91’) - Crooks (Payero 79’), Howson, Tavernier - Balgoun (Watmore 62’), Sporar (Connolly 91’)

Statistik:
Resultat: 1-1 (8 - 9 efter straffar)
Målskyttar med assist: Sancho (Fernandes), Crooks(Watmore)
 Bollinnehav(%): 75% - 25%
Avslut: 21 - 6
Avslut på mål: 12 - 3
Gula/röda kort: 2/0 - 1/0

Bäst i United: Raphael Varane

Fem tankar om matchen

1. Ännu en missad titelmöjlighet
FA cupen var Uniteds mest realistiska titelmöjlighet den här säsongen. Därför smärtar det enormt att konstatera att vi redan är utslagna i den fjärde omgången. Middlesbrough är ett lag Manchester United ska slå och visst vi hade en del otur men det är bara att konstatera att vi får skylla oss själva då United missar alldeles för många lägen. Den här matchen ska inte behöva gå till straffar och när den väl gjorde det var känslan att Manchester United skulle förlora, då det helt enkelt är den typen av säsong. “The Red Devils” törstar verkligen efter en titel och med den truppen United har på pappret borde vi iallafall ta en titel den här säsongen.

Nu är Champions League den enda turneringen United fortfarande har chans att vinna, även om det såklart kommer bli extremt tufft. På förhand lovade den här säsongen extremt mycket med alla värvningar men nu ser det ut att bli ytterligare en titellös säsong, något jag är extremt trött på. Vill det sig riktigt illa så missar United även topp 4 vilket hade varit ett enormt fiasko. Nu gäller det att gå all in på Champions League och försöka ta sig så långt som möjligt och nej, jag tror inte vi vinner men får United en tursam lottning kanske det kan räcka till en semifinal iallafall.

2. Ineffektiviten straffade United
21 - 6 i skott, 75% - 25% i bollinnehav. Om du tittar på dessa siffror utan att veta resultatet kan du tro att Manchester United vann den här matchen komfortabelt, och så borde det varit. På det hela taget gör “The Red Devils” en bra match och dominerar matchen totalt sett över 90 minuter. Men gör man inte mål på sina lägen så kommer motståndarlaget att straffa dig och det var precis vad som inträffade. Visst, det går att argumentera för att United hade otur men jag anser att vi bara har oss själva att skylla. Spelare som Ronaldo och Bruno bör göra flera mål på de lägen som bjuds och de måste man kunna kräva av dessa herrar. Kan United inte gör mer än ett mål mot ett Championship lag när man får så många målchanser förtjänar inte “The Red Devils att gå vidare.

Spelmässigt var det absolut ett steg framåt och jag tror att resultaten kommer att komma om vi fortsätter att spela så här, men så länge United inte vinner så spelar det ingen roll hur det ser ut spelmässigt. Igår var det ineffektiviteten som straffade Rangnicks mannar.


3. Den “glasklara” hands regeln
Det är tråkigt att behöva klaga på domslut speciellt när man förlorar, men idag var det direkt matchavgörande. Hur VAR bedömer att handsen vid Middlesbroughs kvittering är oavsiktlig är svårt att förstå. Watmore tar tydligt hjälp av handen när han plockade ner bollen innan han serverade Crooks. Får man verkligen ta hjälp av handen på det sättet? Och vad är en oavsiktlig hands? Allt bottnar såklart i hur oklar hands regeln egentligen är och det verkar inte som att någon förstår den. Igår missgynnade det United och då är såklart alla supportrar till det röda laget från Manchester extra frustrerade. Men att domarkåren måste ta fram tydligare direktiv kring vad som gäller råder det inga tvivel om.

Nu borde United vunnit den här matchen ändå, men det går inte kringgå det faktum att domaren spelade en avgörande roll.

4. Paul Pogba lösningen på Uniteds mittfältsproblem?
Paul Pogba var tillbaka i startelvan efter en lång skadeperiod och fransmannen inledde piggt. Den första halvleken tyckte jag Pogba var en av de bättre spelarna och visade prov på egenskaper som United saknat på mittfältet. Han vågade driva fram bollen, fyllde på straffområdet och var trygg med bollen. Det syntes dock att fransmannen saknade matchform då Pogba mattades av något i den andra halvleken. Det har spekulerats om mittfältaren ska förlänga med United eller inte då han sitter på utgående kontrakt. Personligen vill jag ha kvar Pogba förutsatt att han är motiverad och visar prov på sin högsta nivå lite oftare. Frågan är vad fransmannen själv vill? En motiverad Pogba kommer att vara en enorm tillgång för United men om han har huvudet på annat håll bör han inte spela för klubben.  Det han visade upp under första halvleken var lovande och kan han höja sig ytterligare en nivå kan han vara en potentiell lösning på Uniteds mittfältsproblem.

5. Ingen skugga ska falla på Elanga
Anthony Elanga var olycklig nog att missa den avgörande straffen, vilket gjorde att United förlorade straffläggningen och åkte ur FA cupen. Men det är knappast svensken som ska hängas efter den här förlusten. Som tidigare nämnt borde Manchester United vunnit den här matchen tidigare och det är snarare de mer rutinerade spelarna som förtjänar kritik. Elanga är bara 19 år och behöver allt stöd han kan få i denna situation. Det sista svensken behöver är att få hat på sociala medier och liknande. Jag hoppas att han får enorm kärlek från alla supportrar och att han hämtar sig snabbt.
 

GGMU




 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2022-02-05 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham